Hlavní navigace

Konečně nový MacBook Air, Office 2019 zdražuje, Číňané na západě kradou data

2. 11. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Windows běží na 1,5 miliardy PC. Tvůrce Fortnite získal 1,25 miliardy dolarů. AMD končí s 32 bity. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Výzkumníci z US Naval War College a Tel Aviv University přišli s dokumentem, který říká, že Číňané díky China Telecomu dokáží odklánět data putující skrze Spojené státy. China Telecom má ve Státech prezenci už od roku 2000 a postupně se rozšířil také do dalších částí světa. Spolupráci v Česku s ním rozjíždí firma SafeDX provozující datacentrum v Praze.

Americké ministerstvo spravedlnosti zase oznámilo, že zatklo dva čínské hackery, kteří kradli data z amerických a evropských firem. Trumpova vláda rovněž zase zakázala dodávat čínské firmy Fujian Jinhua Integrated Circuit Company, která vyrábí DRAM. Firma měla krást návrhy čipů a USA v ní vidí bezpečnostní riziko.

Apple konečně představil řádně inovované přístroje MacBook Air. Ty nyní mají 13,3“ displej Retina s rozlišením 1600 × 2560 pixelů a poměrem stran 16:10. Dále je k dispozici Butterfly klávesnice, zvětšený touchpad, lepší reproduktory a dva USB-C porty. Nasazený je Intel Core i5 v osmé generaci a využít lze až 16 GB RAM a 1,5TB SSD disk. Hmotnost je na 1,25 kilogramech a výdrž má dosahovat až 12 hodin. Air ale podražil a startuje na 35 999 korunách (8 GB RAM a 128 GB SSD).

Představeny byly také nové iPady Pro, které se stále více přibližují počítačům. Zmenšeny byly rámečky kolem displejů, používá se 7nm čip A12X Bionic s osmi procesorovými a sedmi grafickými jádry. Úložiště lze dostat na 1 TB. Nově byl také konektor Lightning nahrazen USB-C. Stylus Apple Pencil lze nyní nabíjet magneticky ze strany iPadu. Modely s 11“ displejem startují na 22 990 korunách, verze s 12,9“ displejem pak na 28 990 korunách.

Dorazil rovněž nový Mac Mini, který už také není cenově příliš dostupný. Nejslabší model s Core i3 na 3,6 GHz, 8 GB RAM a 128GB SSD vyjde na 23 999 korun. Vydán byl také iOS ve verzi 12.1. A Microsoft zase oznámil, že chystá dark verzi Office pro macOS.

Microsoft zdražuje licence na nedávno vydaný „krabicový“ Office 2019píše Computerworld. Verze Home & Student si cenovku ponechá, cena verze Home & Business se nicméně zvyšuje o devět procent na 249,99 dolaru a verze Professional zdražuje o deset procent na 439,99 dolaru. Je pravděpodobné, že je to další z řady kroků k motivaci zákazníků k přechodu na Office 365.

Windows běží na 1,5 miliardy počítačůukazují nová čísla Microsoftu. Pro srovnání: iOS funguje na 1,3 miliardy aktivních Apple zařízeních a Google vykazuje dvě miliardy aktivních zařízení s Androidem. Kolem 700 milionů zařízení využívá Windows 10.

Studio Epic Games bylo před vydáním Fortnite téměř před zavřením. Z Fortnite se vedle PUBG ovšem nečekaně vyklubal celosvětový fenomén, který sype hromadu peněz. Epic nyní hlásí, že získal novou investici ve výši 1,25 miliardy dolarů. Investoři jako Kleiner Perkins se připojují ke stávajícím investorům Tencent či Disney. Epic také stojí za Unreal Enginem.

AMD oznamuje, že u svých ovladačů grafických karet přestává podporovat 32bitové Windows. Následuje tak Nvidii, která s 32bity skončila asi před rokem. AMD ale ještě bude podporovat 32bitový Linux.

Electronic Arts se připojují k pokusům o to přivést na svět funkční podobu streamování her na dálku a oznamují projekt Atlas. Na něm je zajímavé zejména to, že má být integrovaný do enginu Frostbite, který EA používá u svých her, a s využitím cloudu a distribuované infrastruktury datacenter se má počítat už při návrhu a vývoji her. To by mohlo odstranit jeden z hlavních „bottlenecků“ streamování, kdy se hra více méně posílá z datacentra do tenkého klienta v podobě, jak byla vyvinutá pro běžné hraní.

Vyšel krátký sci-fi film Progress Bar, na kterém je zajímavé to, že ho částečně napsala umělá inteligence. Konkrétně jde o RivetAI, která se učí na základě filmových dokumentů z Hollywoodu, například na scénářích. AI ve filmu stojí za dialogy.

Čínský Bytedance se stal nejhodnotnějším startupem světa. Firma podle Bloombergu uzavřela investiční kolo ve výši tří miliard dolarů, což ji ocenilo na 75 miliard dolarů. Bytedance provozuje například mediální službu Toutiao, která má 120 milionů denních uživatelů.

Retro nostalgie táhne. Nintendo hlásí, že se mu podařilo prodat přes 10 milionů retro modelů konzolí NES a SNES. Jde o zmenšené variace původních verzí, do kterých je vždy zabudováno několik her. Podobně chce peníze vytěžit i Sony, které vypouští retro konzoli PlayStation Classic.

Cestovatelská online služba Expedia kupuje online ubytovací služby Pillow a ApartmentJet. Chce tak lépe konkurovat Airbnb. Expedia už v roce 2015 za 3,9 miliardy dolarů koupila HomeAway.

Propagátoři a tvůrci GDPR často vyjadřují přání, že by se tato forma ochrany dat mohla stát dalším „lidumilským“ konceptem z Evropy, který by mohly adaptovat také další země. K tomu se nyní během vystoupení v Bruselu připojil šéf Applu Tim Cook. ZDNet informuje, že by rád kopii GDPR viděl také v USA.

BRAND24

Populární graphová databáze Neo4j získává investici ve výši 80 milionů dolarů. Celkově už si přišla na 160 milionů. Mezi novými investory je i Morgan Stanley, což by mohlo naznačovat, že se Neo4j jednoho dne vydá na burzu.

Atlassian prodává další komunikační nástroj. Software Jitsi pro chat a video konference od něj kupuje firma 8×8. Atlassian už dříve prodal HipChat do rukou Slacku a snaží se více soustředit na své hlavní produkty jako Jira a spol.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).