Hlavní navigace

Mall a ČSOB nalily 125 milionů do Mall Pay, chystají úvěry a karty

2. 9. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mall Pay Autor: Mall Pay
Licence od ČNB má Mall Pay umožnit expanzi do finančních produktů. Přes službu letos proteče přes sto milionů.

Tuzemská internetová skupina Mall Group a banka ČSOB společně poslaly dalších 125 milionů korun do postupně se rozjíždějící fintechové služby Mall Pay. Oba partneři, kteří v Mall Pay drží shodný padesátiprocentní podíl, navýšili základní kapitál společnosti Mall Pay z dosavadních 40 milionů na 165 milionů korun. Každý už vložil po 82,5 milionu.

Základní kapitál se v Mall Pay přidával už v minulosti, aktuální transakce je ale pro firmu zásadní. „Jedná se o nezbytné navýšení kapitálu, které souvisí s naší žádostí o licenci ze strany České národní banky,“ uvádí pro Lupu výkonný ředitel podniku Adam Kolesa.

Právě licence ČNB umožní Mall Pay expandovat do více finančních služeb. Mall Pay odstartovalo s nabídkou odložených plateb, se kterými operuje i rovněž české Twisto, po dobu čtrnácti dnů a nyní nabízí také prodlouženou záruku a odměnu za nákupy. Díky licenci od českého regulátora bude moci poskytovat platební karty nebo úvěry, na čemž se pracuje s ČSOB.

„Jedná se o věci podmíněné licencí ČNB. Jsou ve stadiu, kdy jsme schopni spustit je v řádech týdnů. Jednání s regulátorem ovšem stále probíhají,“ přibližuje Kolesa.

„V brzké budoucnosti hodlá Mall Pay spustit program vlastních úvěrových produktů, vytvořený v úzké spolupráci s ČSOB. Současně se pracuje i na dalších službách, jako je například platební karta, a rozvíjí se vlastní věrnostní program odměn,“ potvrdila své ambice Mall Group v prozatím poslední zveřejněné výroční zprávě.

Strategie pro ztrátový Mall

Platební a finanční služba má dle Mallu zapadat do celkové e-commerce strategie skupiny. Mall Group je doposud silně v mínusu, ztráta se jen za loňský rok vyšplhala na 1,7 miliardy korun. Ve funkci výkonného ředitele skupiny nedávno po ročním působení skončil Oldřich Bajer.

Adam Kolesa, Mall Pay
Autor: Mall Pay

Adam Kolesa, Mall Pay

Vedení stále mluví o tom, že cílem je „být největší internetovou nákupní galerií ve střední a východní Evropě“. V Mall Group vlastní po čtyřiceti procentech PPF Petra Kellnera a Daniel KřetínskýPatrikem Tkáčem, zbylých dvacet procent ovládá Rockaway.

Také Mall Pay je prozatím v mínusu a ještě nějakou dobu bude. „Ještě na dva až tři roky máme naprojektovaná červená čísla. To je pro fintech, který potřebuje budovat robustní infrastrukturu a nasbírat zákaznickou bázi, typické. Přechod do černých čísel není v tomto ohledu v podstatě možné urychlit, pokud bychom se nechtěli do budoucna připravit o prostor pro růst,“ počítá Kolesa.

Přes Mall Pay v současné době kvartálně protékají desítky milionů korun. Za celý letošní rok by se číslo mělo dostat nad sto milionů.

Mall Pay s další expanzí nabídky čeká na licenci ČNB, se současným portfoliem už ale vyrazil i mimo Mall Group a její e-shopy. Služba letos v srpnu překročila hranici stovky partnerů, kteří ji do svých e-shopů zapojují. Dle oficiálních údajů se Mall Pay daří přidávat desítky partnerů měsíčně.

CIF 24 - tip - superearly cena

„Souvisí to s přípravou obchodníků na Vánoce a snahou dostat se výrazným zjednodušením platby blíže k zákazníkovi. Máme už celou řadu partnerů, kteří pomocí Mall Pay prokazatelně nahradili nákladnou dobírku. Zároveň se nám trochu překvapivě daří posilovat v segmentu online služeb a gastra, které součtu pokrývají deset procent partnerského portfolia a předpokládáme, že do budoucna ještě porostou,“ míní Kolesa.

Pomohla ale také integrace do platební brány ČSOB a platformy Shoptet. Tyto spolupráce doposud přinesly desítky nových e-shopů a online služeb. „Jsme však stále ještě na začátku a očekáváme, že počet partnerů z těchto platforem dále poroste. Zároveň se soustředíme i na další e-shopové platformy a e-shopová studia, cílem je využít možnosti jedné integrace pro desítky až stovky partnerů naráz,“ věří šéf Mall Pay.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).