Hlavní navigace

Názory k článku Prodejci řekli, které DVB-T2 televizory jsou hitem u zákazníků. Podívejte se na přehled

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 6. 2019 1:36

    bez přezdívky

    co na to říci.. naprosto chybí jakékoliv argumenty (vs. metodika) na základě které dané řetězce vyhodnocovaly "nejlepší volba za prachy"..

    což je NAPROSTO TRISTNI a nevede vůbec k ničemu.. tzv. sociální vrstva s podprůměrným platem bude pochopitelně pokaždé hledět na cenu a očekávám, že méně jak 5 % z nich bude vůbec věnovat či mít jakkoukoliv vědomost o technických paramatrech - jiných, než ".. no má to 55 palců. a stojí jen 10 litrů.. no to je přeci super, Máňo.. to berem. "..

    může to polarizovat veřejné mínění, ale tak to zkrátka je, že je zde více jak 50 procent potenciálních kupujících (svobodných jedinců, společných domácnosti, párů atd,.), které se vyznačují kombinací, že mají společný příjem ať již nižší než koeficient 1.5 násobku průměrné hrubé mzdy, jejich IQ úroveň v průměru nedosahuje více jak 110 na jedince (podotýkám, že úroveň IQ 105 pro populaci CR je brána standardně jak průměrná.. dá se dohledat na internetu), v párovém vztahu nejsou jedinci rovnoprávní, typicky jeden rozhoduje o výdajích a hospodaření s penězi, ímpulzivní nákupy ("akce" těsně před nějakým Mistrovstvím světa atd.. ) .. to vše ovlivňuje výsledné "hitovky" prodeje.. a k tomu ještě samozřejmě připočtěte ty "BOZSKE" slevy v desítkách procent na naprosté ležáky a výběhové modely, které se pokaždé objeví "těsně" před nějakou významnou sportovní událostíí.

    .. naprostými tragédy jsou jedinci v této zemi, co si kupují "obří" televizi v nějakém řetězci typu Tesco, Albert apod.. těm fakt není pomoci

  • 28. 6. 2019 12:43

    Nodar

    Tak samozřejmě, že prodejnost nevypovídá nic o kvalitě. Ale zase začít argumentovat s IQ mně připadá trochu namyšlené a vypovídá to i něco o vás. TV kterých se prodají tisíce kusů jsou snadno dohledatelné na Heuréce a pokud je u nich 99% kladných komentářů, řekne mně to o TV také hodně. Někdy možná více, než na některé placené recenzi :-).
    A příklad z naší rodiny, když rodiče chtěli novou větší TV, po delším vybírání (ano i technických parametrů a kontrole obrazu v obchodě), stejně to nakonec vyhrál ten Samsung 7472 z článku. Proč? Protože jsem zjistil, že ve svých 80 létech příliš neřeší/nevidí rozdíl mezi HD/SD, spíše jim záleží na kvalitě zvuku. Navíc jsou na IPTV s dvěma desítkami českých HD programů a to rozlišení nakopne i obrazově slabší TV.
    To, že ve svém věku z důchodu ušetřili byl už jen příjemný bonus. A nemyslím, že byli pitomí, že nešli do posledního OLED modelu.

  • 30. 6. 2019 2:20

    bez přezdívky

    vidíte.. a já mám naprosto odlišný problém - který je v dnešní realitě prakticky "neřešitelny"

    a) chci kvalitní obraz, jenž se vyrovná plazmě
    b) uhlopříčku min 50"
    c) naprosto NECHCI a jsem proti jakémukoliv smart OS v TV.. zkrátka to NECHCI! .. chci "hloupou" TV., která neumí připojení k internetu.. která nemá webcam.. .. která nemá v sobě zabudované nejrůznější kodeky pro přehrávání z USB atd. (protože stejně jim to nefunguje pořádně, viz třeba titulky).. já stojím zkrátka jen o "univerzální" platformu.. která má vedle HDMI i starší VGA či DVI port a její ovládání je stejně PRIMOCARE jako naladění FM rádia v autě.. ..

    ale to se žel v dnešní době již nedá sehnat.. každý výrobce má potenciálního kupujícího za "zhýčkaného bl-bečka", co bez gelu ráno nevyjde z koupelny a nemít po stisknutí remote na obrazovce okamžitě momentální "in" výcuc ze světového dění apod., tak se asi jeho výroba a prodejnost po-ere o desítky procenž. přičemž za tím propadem prodeje stojí právě tací mam-lasové, co nejsou schopni racionálního, dlouhodobé uvažování a in-depth analýzy pros/cons.. no. .ale to jim asi nikdo nemůže mít za "zlé", když na to jejích intelektuální kapacita nestačí..

  • 28. 6. 2019 7:48

    karprox

    Vůbec se mi nelíbí ten blázinec, ten tlak, který zčásti již vypukl, a začíná být podněcován. Já jedu doposud na staré hluboké CRT televizory se settopboxy. Předpokládám, že ceny dvbt TV i SBOXŮ jsou přinejmenším mírně nadhodnoceny oproti standardu. Špičky dosáhnou v okamžiku, kdy diváci už nechytí žádný program. Protože chci ve sledování pokračovat na původních přijímačích, musím si dokoupit sboxy.
    Za nejlevnější cestu považuji pořízení nové TV s co nejmenší obrazovkou již nyní, ale tak, aby její cena byla také co nejnižší, prostě aby se boom nadhodnocených cen projevil co nejméně. Problémem je to, že TV s těmi nejmenšími obrazovkami jsou snad bez vyjímky oholené až na dřeň, neumí prostě nic. Je tedy nutné zvolit podle svých možností takovou TV, která při co nejmenší obrazovce poskytuje aktuálně co nejvyšší sortiment služeb. Obvykle tomu tak bývá při uhlopříčce kolem 80 centimetrů. Pod tuto hranici se bohužel pouze vyjimečně podaří objevit produkt, který by vyhovoval.
    Pro mne by pro tento účel jinak postačila obrazovka s poloviční uhlopříčkou, a na takové to kuchyňské koukání při večeři, (kdy i z nouze nabývá často převahu sledování zvuku,) dokonce postačí i úhlopříčka kolem 20 centimetrů, .
    Ostatní staré CRT TV, budu postupně vybavovat settopboxy. Předpokládám, že s tím začnu přibližně po roce od okamžiku kdy bude signál v normě dbvt vypnut.
    Přibližně v téže době se chci začít připravovat na pořízení "relativně špičkové" TV, která by v té době už rovněž měla být k mání za standardní cenu zhruba do 15 až 30 tisíc.
    Nová technika se objevuje nepřetržitě a služby o kterých se nyní domníváte, že pro vás jsou zbytečné budete za 10 - 15 let často považovat za nezbytnost.
    Když už program chytíte, je svrchovaně důležité aby bylo možné si z celé palety rychle a efektivně vybírat. Důležitosti pak nabírají jak možnost přesunu předvolených kanálů dle vašich priorit, stejně jako přímý výběr z právě běžících programů, se současným zobrazením názvu programu následuje a kdy začíná.
    Druhou stranou mince je to, že současné TV neposkytují služby, které špičkové přijímače před 30 lety běžně měly k dispozici. Neustálé změny norem vysílání tak nenutí výrobce k dostatečné konkurenci jejímž výsledkem byly právě ony v té době poskytovaná vylepšení a vychytávky. Při každé změně norem jsme prakticky nuceni vybrat si z toho co je aktuálně na trhu. To ovšem výrobce nenutí k žádným skutečně špičkovým výkonům, oni jsou si prostě jisti, že něco z toho co je na trhu si musíme koupit, chceme-li vůbec TV byť jen občas vyjimečně sledovat. Jediné o co se snaží, je vyvolat v zákazníkovi dojem, že právě ten jejich je ten pravý, v dané cenové relaci ten nejlepší.
    Kvalitu výrobku, který si pořídíte, obvykle daleko převýší kvalita reklamy na něj jako vyvrcholení snah o to aby vytvářel co nejlepší první dojem.

  • 28. 6. 2019 10:56

    Pamětník

    Nedovolím si komentovat prezenci názorů "předřečníků". Jsou to jejich názory, formované jejich zkušenostmi a zvyky.

    Co si myslí prodejci, co prodávají a co doporučují, to lze jen respektovat, do toho jiní nevidí. Alespoň část prodejců ale v této poměrně jednoduché úloze o TV poradit umí, na rozdíl od jiných technologií. Pokud se ale zákazník pro nějaký model rozhodne, potom už je úplně jedno, kde ho koupí, pokud je cena příhodnější a nehrozí problém s reklamací, nebo servisem.

  • 30. 6. 2019 15:27

    xsc

    Ale vždyť to není velký problém.
    a) OLED nebo QLED
    b) to fakt není problém
    c) Když TV odpojím od netu, je z ní hloupá TV. HDMI=DVI, VGA už je dnes problém, ale které zařízení ho má na výstupu.
    Přímočaré ovládání neměla ani stará plazma Panasonic, natož třeba Samsung ani před 10 lety. Zbytek jsou jen otočené reklamní kecy :-)

  • 30. 6. 2019 20:50

    Milansky7 (neregistrovaný)

    Jasně je uvedeno, které jsou nejprodávanější. Nějakou poznámku o Máňo.. to berem, si nechte doma v kuchyni pro svoji manželku. Každý není odborník a hledí tedy v dnešním světě na cenu a výkon-úhlopříčku. Aneb chytrák jak má být s nejlepšími technickými a servisními zkušenostmi. Podobné "chytré" řeči se objevují na odbornějších diskuzních fórech, avšak s pramalým vlivem na širokou společnost. Tak vám vážený pane nezbývá, než si vzít dovolenou a jít před ty super a mega markety osvětlovat široké laické veřejnosti skutečný stav věci. Jinak bráchy snoubenky rodiče si koupily v Tescu televizi a funguje jim asi již 4-5 rokem k plné spokojenosti.

  • 29. 6. 2019 2:11

    bez přezdívky

    vyjádřím se jen k té části ohledně IQ.. připadá mi, že i vy jste poněkud sklouzl do té "pasti", že jakmile někdo argumentuje "inteligencí" (IQ), tak sám si na sebe plete bič.. já jsem to zmínil z toho důvodu, že v okamžiku, kdy (kdokoliv) dělá nějaké zásadnější rozhodnutí (typu dlouhodobé či finančně náročnější), tak je to právě jeho inteligence, zkušenosti, realistické zhodnocení svých finančních možností a další věci, které hovoří o tom, zdali "na to má a může si to dovolit" .. nebo to jen "CHCE". .protože.. a teď x-argumentů..

    a bohužel nevím, jak jinak se dá popsat úroveň inteligence než ve formě obecně uznávané úrovně IQ daného jedince.

  • 29. 6. 2019 10:44

    mirasat

    Když si projdete elektroobchody (řetězce), a zeptáte se ve stylu "Co mi doporučíte?" Tak vám všude svorně doporučí jednu konkrétní značku, to už trvá léta. Nu, asi nešťastně formulovaná otázka.

  • 1. 7. 2019 1:36

    bez přezdívky

    no tak to mě máte fakt jako za -ebila či co.. viz váš bod bodem C ???

    - já nesnáším už jen to aka "smart menu" .. !!! proto mluvím o "hloupé TV" na úrovni roku 2006-2008

  • 1. 7. 2019 11:31

    xsc

    To je opravdu hledání much za každou cenu. Pokud to používám jako hloupou TV, tak mi stačí nastavení hlasitosti, přepínání programů a vstupů. To lze obvykle přímo tlačítky. Jestli menu vypadá tak nebo tak, je nepodstatný detail.

  • 1. 7. 2019 9:20

    Nodar

    ale vždyť má pravdu, Smart funkce lze obejít trvalým připojením přes vybrané HDMI. Pokud vás irituje, že si za ně stejně zaplatíte, tak to není argument, v těch miliónech kusů je ten příplatek zanedbatelný. Pokud by výrobce dělal pro malou podmnožinu xRST opravdu hloupé TV, nebyly by kvůli malým objemům levnější. Resp. oni je všichni dělají (LFD displeje), např. https://www.atcmarket.cz/detail/65-LED-NEC-E657Q3840-x-2160VA167350cd/564154?zoneId=#cf-content jenže do domácnosti si to nikdo nekoupí. Je to zbytečně drahé a postavené na výdrž, jenže lidé chtějí levnou spotřebku.

  • 3. 7. 2019 22:17

    frr

    DVI a HDMI používají obě totéž kódování signálu, zvané TMDS. Fakt je, že ve framingu DVI chybí audio kanál a snad i DRM. Nakonec si ale hlavně myslím, že když dneska budete stavět HTPC, tak z něj poleze daleko spíš HDMI = moderní varianta TMDS framingu, spíš než dnes již archaické DVI. Dokonce i pokud má dnešní motherboard DVI konektor (k čemuž není velký důvod) tak z čipsetu velmi pravděpodobně leze framing na úrovni HDMI.

    Osobně jsem před pár lety zahodil CRT TV (která jela dál a dál a dál) a místo ní koupil hloupou výběhovou LCD TV - především kvůli rozměrům a nějakým chorobám vyššího věku. Že nejsem ultra fajnšmekr na obraz, koupil jsem fakt něco levného ve výprodeji. Provozuji to s twin-tuner PVR - které bohužel skončí s DVB-T, takže taky hledám co místo toho nového.

    Pokud bych chtěl prostý displej bez konzumních mrvičů obrazu a zbytečných "smart" vlastností, ale s kvalitním podáním barev a zaměřením na pohyblivý obraz, asi bych listoval datasheety téhle produktové řady:
    https://www.lg.com/global/business/information-display/digital-signage/standard
    Jak už tady kdosi psal, není to levné a je to stavěné na provoz 24x7. A vstupy to mívá všechny myslitelné včetně starších profi analogových, tuším tomu chybí fakt jenom tuner.

    Případně existuje možnost, nechat si z číny poslat "A/D board" pro konkrétní displej. Jako že si vyberete TV podle kvality obrazu, ale vykucháte z ní originální motherboard a předěláte ji na "počítačový monitor" :-D Ta možnost technicky existuje, ale zmiňuju ji víceméně žertem. Normálně to používají kutilové, kterým někde "zbyl" holý panel s funkčním podsvícením a chtějí ho ještě využít jako monitor.

    A řešit přímočaré OSD externím STB... pokud máte nějaký STB na T2, který Vám vyhovuje co do množiny vlastností a co do ergonomie, tak jistě palec nahoru :-) Osobně jsem sháněl slušný STB jednotunerový pro rodiče (nakonec MC750T2) a řeším, co pořídit dvoutunerového na T2 namísto dosavadního starého Vestelu. Asi to skončí nějakým továrním boxem s Enigmou. Jenom se mi zatím nepodařilo vyvrátit si dojem, že Enigma nemá tak prosté a přehledné tabulární EPG, jako měl starý firmware Vestel/Cabot... Ano mám opravdu okrajové starosti.

    Že jsem kutil, zkoumám taky cestu skrz linuxové HTPC, třeba software VDR se skinem LCARS vypadá esteticky opravdu neotřele :-) a sadou vlastností by zhruba vyhovoval, akorát že výstup VAAPIDEVICE podle mých prvních testů moc dobře neškáluje QHD streamy na full-HD displej... (HD materiál 1:1 na telku jede jako víno). A to tabulární EPGčko bych si taky asi musel sám napsat :-(

    Osobně čekám, že TV nakonec zcela zkonverguje s unicastovým internetem (kapacita neustále roste), takže po DVB-T2 už prostě pojedu over IP, a všelijaké bizardní SMART a interaktivní fičurky dnešních přijímačů skončí na smetišti dějin. Všelijaké omezování zákazníků ve smyslu "can't have your cake and eat it too" (= zadarmo je demo, zaplať si za plnou sadu vlastností) se dá velmi snadno zařídit i webovou aplikací nebo tlustým lokálním klientem, výhodou je možnost průběžných aktualizací apod.

  • 2. 7. 2019 15:36

    bez přezdívky

    Přece už tu bylo uvedeno, že TV nemusíte připojovat k internetu. Já mám doma 3 TV, jednu z roku 2011 - hloupou. Další dvě z roku 2015 a 2018 - obě chytré. Ani jednu nemám připojenou k internetu ( k tomu používám android box) a nikdy žádný problém, žádný zásek a např. rychlost přepínání při DBT-2 zhruba 3 s. Nevidím žádný problém.

  • 2. 7. 2019 1:21

    bez přezdívky

    vámi popisované "řešení" opravdu z mého pohledu situaci neřeší.. zbytečný OS v TV její funkce zpomaluje, podílí se mimo jiné i např. na zasekávání (pomalosti) přepínání, scrollování v menu a nikdy nemáte naprostou jistotu, že z nějakého "rozmaru" výrobce TV vám někdy tv "nezasekne" nebo nebude vyžadovat aktualizací firmware (OS či čehokoliv).. zkrátka OS TV není nikdy podrobně zdokumentovaný a tak nikdy nevíte, co od toho čekat..

    - plně chápu, že jsem se svými požadavky něco jako naprosté "unikum", ale když se podíváte všude kolem- čím méně technologií kolem sebe máte, tím jste na tom lépe.. všechno se napadá.. hackuje.. zneužívá (a to i např. legálně typu, že někdo jako MS si stahuje skrze telemetrii data z vašich Win 10 ) .. co víte o tom, co vše může OS smart TV posílat dále?

    komu je to jedno, tomu není rady.. z mého pohledu čistý konzument, kterému to je naprosto jedno.

  • 2. 7. 2019 16:23

    Nodar

    pokud tedy nejde o peníze, ale hlavně o rychlost, stabilitu a absenci zpětného "práskačského" kanálu, tak se nabízí kombinace kvalitní TV a levného hloupého STB připojeného přes HDMI-CEC. Vše se bude pohodlně ovládat jedním DO. Po odpojení LAN, vypnutí BT a WiFi nebude TV schopná komunikace. OS televize nebude mít díky HDMI vliv na rychlost, firmware STB by měl být (teoreticky) rychlý. Ale pozor, nové kodeky jako je HEVC vyžadují načtení pár vteřin do bufferu, takže digitální TV už nebude nikdy přepínat tak rychle jako analogová. Vlastně i ta cena bude pořád nižší, než kdyby měl výrobce vyrábět pár speciálně vybavených kusů. Jediná chyba co zůstane je občasná aktualizace OS. To se stačí vyhnout Android TV, takový Samsung u bratra poslední 3 roky aktualizovat nechtěl. A máme problém vyřešený :-)

    Teda ne že bych takové řešení doporučoval, to je fakt jen pro vládní úředníky a lobisty, co používají šifrované telefony a den začínají nákupem několika Pandurů ... :-)

    2. 7. 2019, 16:23 editováno autorem komentáře

  • 5. 7. 2019 13:49

    Nodar

    Když ten problém rozdělíme na OBRAZ a ZDROJ, tak jak jsem sice nabízel LFD (Signage) pro jedince za každou cenu toužící po "hloupém" TV, všem bych to ale nedoporučoval (cena a práce s obrazem). Na posledním 8K Samsungu je vidět, že špičková AI vykouzlí i z hnusného SD obrazu málem 4K. Ano trochu přeháním, ale obvody pro zpracování pohybu, kontrastu, šumu v těch TOP TV mohou dost pomoci.Takže nejjednodušší řešení problému výše je co nejlepší TV (třeba i OLED) a k ní co nejlepší "hloupý" tuner, nejspíše Technisat.
    O pro ty co řeší i schopnosti zdroje, tady se teprve udály věci. Úplně na začátku mně šumělo u TV HTPC, alfanumerický displej, dva ANALOGOVÉ tunery a EPG stahované automaticky z netu, programování nahrávek přes EPG ... nevěřil jsem, že to může být někdy ještě lepší. A bylo :-). Naposledy jsem měl ty tunery (DVB-T) zapíchnuté v NAS serveru a během koukání na TV jsem projížděl EPG na tabletu a naklikával nahrávky (klidně i z hospody). Nic lepšího se už nedalo vymyslet :-). No a teď mám doma IPTV (PODA), žádné nahrávání už neřeším, většina programů v HD a lepší to už být nemůže :-). No vlastně jo, proč mám brát kvůli Hbbtv nebo staženým filmům do ruky další ovladač? To by se mělo ještě poladit. Ale jedno je jisté, obrovská konkurence na netu oproti klasickým kabelovkám bude tlačit cenu dolů a schopnost archivovat každý program týden zpět doma nelze zajistit ... aktuálně je to nej IPTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).