Hlavní navigace

První tři měsíce roku 2013 byly divočina, vše ale trumfl rychlý krach televize Pětka

5. 4. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pojďte si s námi připomenout, jaké byly nejzásadnější události prvních tří měsíců letošního roku. Zažili jsme toho opravdu víc než dost – starty i krachy televizí, významnou roli sehrál i digitální rozhlas.

Pětka – televize s nejkratší dobou existence

Televizi Pětka bychom mohli téměř bez váhání označit za projekt s jepičí dobou existence. O tom, že tato televize vydrží vysílat jen několik měsíců, ale už hned po tom prvním začne mít existenční potíže, to nečekal asi ani ten největší pesimista. Pětka spustila své vysílání 15. října loňského roku a na dobro se odmlčela 4. února toho letošního. Od 1. prosince 2012 však už neměla peníze na výrobu nových pořadů, takže se omezila pouze na původní studiové pořady. Mohl za to miliardář Luboš Měkota, který nyní odpočívá na pravdě boží. Než k tomu ale došlo, policie mu stihla obstavit majetek.

Nutno připomenout, že Pětka umírala pomalu a poměrně bolestně. Vedení televize už od prosince 2012 nevědělo, co s televizí bude a hledalo usilovně nového investora. Mezi potenciálními zájemci byl i úspěšný podnikatel Andrej Babiš. Nakonec se kolem televize začala „motat“ i Mladá fronta, rozumějte ono vydavatelství, nikoliv celostátní deník, a mediální magnát Jaromír Soukup. Po několika týdnech nezájmu ze strany možného kupce však bylo jasné, že televize „plná české zábavy“ musí skončit. Pražská televize Metropol původně stejného vlastníka, jede dál. Mladá fronta pro ni točí nové pořady. Na konci ledna ukončila vysílání i liberecká stanice Genus Plus.

"U Ranního ladění se tento poměr po čtyřech měsících neukázal jako úplně ideální" uvádí důvod ke zrušení ranního vysílání generální ředitel stanice Marek Vítek.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Marku Vítkovi se po několika měsících sen o televizi „plné české zábavy“ rozpadl jak domeček z karet.

Nové kanály spustila Nova i Prima

Nejočekávanější události na poli pozemního digitálního vysílání byl bezpochyby start Primy Zoom. Ačkoliv ji sami diváci označují jako volně šířený dokumentární program, společnost FTV Prima se této nálepce bránila. Sama hovořila o Primě Zoom jako o programu pro diváky, kteří chtějí vědět víc. Počáteční nadšení z této stanice ale u diváků poměrně rychle vyprchalo. V současné době se její celodenní podíl pohybuje pod 3 %. Prima Zoom je šířená v zemském multiplexu 3, na satelitu Astra i v nabídkách kabelových a IPTV operátorů.

Nova kontrolovala Primě spuštěním programu Telka, který nakonec odstartoval v magické datum 22.2. Ačkoliv původní tipy byly takové, že by mohlo jít o televizi rodinnou, případně dětskou, nejsledovanější televizní skupina u nás všechny překvapila. Představila totiž televizi plnou archivní zábavy, a to ve všech možných směrech. Opakují se tu nejen soutěže a estrády, které jsme měli možnost vidět na hlavní Nově v minulosti, ale i seriály, jako je například Ulice. Nova zároveň vstoupila s těmito programy na satelit a Fandu začala šířit v kabelové síti společnosti UPC Česká republika ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V multiplexu 4 se ho zájemci nedočkali.

Prima Zoom bude vítaným rozšířením základních programových nabídek operátorů Skylink a CS Link.
Autor: FTV Prima

Mnozí diváci našli v Primě Zoom vítané obohacení programové nabídky neplacených kanálů.

Odstartovaly i další neplacené kanály

Kromě televizních skupin Nova a Prima spustily své neplacené kanály i někteří další hráči. Očekáváno bylo především Kino Svět podnikatele Leoše Pohla, který už úspěšně provozuje stanice CS Film a CS Mini. Stejně jako u Primy Zoom jde v podstatě také o dokumentární kanál. Pohl ho šíří v rámci Regionální sítě 4, za níž také sám stojí. Ta se mimochodem dočkala na začátku minulého měsíce významného rozšíření programové nabídky. Pražané se díky ní dočkali i hudebního programu Retro Music TV a na jednotlivé oblasti české republiky zaměřené regionalnitelevize.cz.

Významnou událostí na poli zemského digitálního vysílání bylo i prodloužení stávající dohody mezi televizí Šlágr a Českými Radiokomunikacemi až do roku 2018. Hudební kanál se dobře zabydlel především v domácnostech starších diváků, kde se stal doslova hitem a alternativou k programové nabídce ostatních stanic. Pokud bychom zavítali k našim východním sousedům, zapomenout nesmíme na start neplacené televize Fooor. Tu provozuje společnost Markíza Slovakia a je tak v podstatě sestrou naší Novy. Fooor bychom mohli díky jeho zaměření přirovnat ke stanici Smíchov.

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Autor: repro foto Šlágr TV

Televize Šlágr se stala mezi starší generací diváků doslova hitem.

Česká televize spustí dvě nové stanice na konci srpna

Nejen dětský kanál, ale i novou kulturní stanici spustí koncem letních prázdnin Česká televize. Pro dětský program nakonec zvolila název ČT :D, který zkracuje na “Déčko”. Odstartuje v sobotu 31. srpna, aby se děti, kterým budou končit letní prázdniny, mohly o posledním víkendu před školou s novou televizní stanicí podrobně seznámit. Nový kulturní kanál ČT art využije stejnou programovou pozici jako ČT :D, bude vysílat jen večer a v noci. Začínat bude ve 20 hodin a končit dvě hodiny po půlnoci. Dětský kanál bude zahajovat vysílání v šest hodin ráno. 

Zahanbit se nechce nechat ani hudební televize Óčko, respektive její provozovatel, mediální skupina Mafra. Této stanici chystá nadělit sestru. Prozradil to její šéf Štěpán Wolde. V tuto chvíli jsou na stole dva pracovní názvy nové televize – Óčko Hity a Óčko Retro, uvedl Wolde. Óčko je jedinou televizní aktivitou Mafry, kromě něho má ještě dvě pražská rádia (Expres radio a Classic FM). Novou televizi v blízké době spustí i Joj Media House. Skupina oznámila, že se tak stane už 15. dubna a program Wau bude orientovaný primárně na mladší ženské publikum, kterému nabídne i původní tvorbu.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Generální ředitel České televize Petr Dvořák naznačil, že spuštěním ČT :D a ČT art rozšiřování portfolia veřejnoprávních stanic nekončí. Diváci si ale na další kanály budou muset nějakou dobu počkat. 

Dočkali jsme se Sportu 2 HD i Horor Filmu

Změny se neděly jen na poli pozemní digitální televize, ale i v oblasti pay TV. Rozhodně nebyly ale tak dramatické. Tou nejvýznamnější bylo spuštění HD verze oblíbeného tematického kanálu Sport 2. Společnost Chello Central Europe, která je jejím provozovatelem, dlouhou dobu fanoušky na Facebooku napínala, zdali to bude tato stanice, nebo sesterský program Sport 1. Sport 2 v HD rozlišení je prozatím šířen v nabídce satelitní služby freeSAT by UPC Direct, kterou si předplácí přes 100 tisíc klientů. Kolik z toho je HD ready, je bohužel ve hvězdách.

Horor Film je dalším projektem úspěšného podnikatele a mediálního matadora Leoše Pohla. Na rozdíl od Kina Svět jde ale o placenou stanici, čímž se zařadila po bok CS Filmu a CS Mini. Pohl šíří Horor Film například v nabídce satelitního operátora Skylink a také v kabelové síti společnosti UPC Česká republika. Kanál svým zaměřením zaplnil další mezeru, která na našem trhu byla. Významných změn se dočkal tematický kanál Film+. Ten začal vysílat v obrazovém formátu 16:9, změnil logo a představil se v kompletně novém vizuálu od studia Oficina. Odezvy na změny jsou veskrze kladné.

Prima změnila generálního ředitele, TV Barrandov také

Významné personální změny zasáhly společnost FTV Prima, mj. provozovatele kanálu Prima family. Po Marku Singerovi byl jmenován od 1. února generálním ředitelem dosavadní obchodní ředitel Martin Konrád. Singer povýšil na pozici výkonného viceprezidenta MTG a navíc se stává předsedou představenstva FTV Prima. Z televize se zároveň rozhodla odejít šéfka marketingu Denisa Schulzová. Mezi její nejvýznamnější úspěchy patří revitalizace vnímání značky Prima, ale také vybudování komunikačního a vizuálního stylu televizních stanic FTV Prima.

Vedení se změnilo i na Barrandově, respektive v této stejnojmenné televizi. Roberta Kvapila, který odešel pomáhat později televizi Šlágr, nahradil ve funkce generálního ředitele Barrandova dosavadní výkonný šéf Roman Bradáč, který vedl v minulosti zpravodajský kanál ČT 24 a působil v předchozím managementu České televize pod vedením generálního ředitele Jiřího Janečka. Několik týdnů předtím stanici opustili výkonný ředitel Radek Žádník a programový ředitel Marek Stoniš. Na pozici druhého jmenovaného manažera nastoupil Petr Lesák. Ano, ta známá tvář z televizní obrazovky. Nového generálního ředitele se dočkaly i České Radiokomunikace. Jmenován jím byl Michal Čupa.

KL24

V tomto roce chceme rozhodně něco s kvalitou HD vysílání udělat a připravuje jeden projekt, který bude k HD vysílání směřovat, slíbil nový generální ředitel FTV Prima Martin Konrád.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Nový generální ředitel FTV Prima Martin Konrád zatím s výsledky hlavního kanálu Prima family být spokojený nemůže, i když na téhle fotografii mu zrovna do pláče není.

Významnou roli sehrál digitální rozhlas

V prvním čtvrtletí si v oblasti digitálního rozhlasu řekla „své“ především plzeňská společnost RTI cz, která kromě tohoto města spustila technologii DAB také v Karlovarském kraji (vysílač Klínovec) a na Českobudějovicku. V její nabídce se objevilo prozatím křesťanské Rádio Proglas a taneční SeeJay Radio. Z experimentu do pilotního provozu přešlo digitální rozhlasové vysílání Českých Radiokomunikací šířené z pražského Žižkova. Programovou nabídkou je prozatím Rádio Impuls, Frekvence 1 a ČRo Radiožurnál. Operátoři pro šíření signálu používají prozatím L-pásmo.

Významně do digitálního rozhlasového vysílání zasáhl Český rozhlas, který představil nové digitální okruhy ČRo Rádio Plus, Rádio Junior a ČRo Jazz. První uvedený je navíc k dispozici i na středních vlnách. Tyto změny se promítly jak do složení DAB multiplexu společnosti Teleko, tak i do satelitní distribuce na pozici 23,5 stupně východně a pochopitelně i zemského vysílání multiplexu 1. Své si ale řekla i příbramská společnost Teleko, která vysílání v L-bandu rozšířila i na severočeskou Milešovku a spustila vůbec první digitální rozhlasový vysílač ve III. pásmu. Jak jinak než právě v Příbrami.

Nejzásadnější událost prvního čtvrtletí letošního roku byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).