Hlavní navigace

Seznam balí kufry u Equantu a míří k Transgasnetu

21. 3. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Seznam byl dlouholetým loajálním a také spokojeným zákazníkem Equantu (dříve Global One). Nicméně Contactel, který Equant v České republice nově zastupuje, zřejmě o svého posledního velkého poskytovatele obsahu brzy přijde, protože ten se chystá přesunout svých 80 Mb/s k Transgasnetu. Partnerství to však bude spíše staronové.

Dávno již tomu je od dob, kdy obsah tvořil klíčovou součást politiky poskytovatelů internetového připojení (ISP). Před vznikem peeringového střediska NIX.CZ (Neutral Internet eXchange) či v jeho začátcích bylo pro ISP důležité, aby byl propojen s ostatními ISP. Protože si tehdy jednotlivé subjekty vzájemně účtovaly za provoz směrovaný do sítě toho druhého – jako to dnes dělají telekomunikační operátoři – snažil se každý do té své zapojit co možná nejvíce poskytovatelů obsahu, kteří by lákali uživatele a vychýlili tak peeringovou bilanci ve prospěch ISP. Servery tak byly nezřídka připojeny zadarmo či za symbolickou ikonu ISP na své titulní straně a nádavkem ještě dostali zdarma pevnou linku.

Jedním z úspěšných na tomto poli byla česká pobočka mezinárodního telekomunikačního operátora Global One (G1). Jako prvnímu tranzitnímu ISP v České republice se mu do příchodu EBONE podařilo dočasně získat mnoho významných subjektů a CESNETu mj. přetáhnout Atlas a Seznam. Práce to nebyla nikterak složitá, protože CESNET měl v té době dominantní postavení na trhu a okázale to dával najevo nepružností – na svém počítači jste z bezpečnostních důvodů neměli přístup k root  a často byly zakázány jmenné či dokonce poštovní servery. Hlavní pohnutky prvního „stěhování národů“ však ležely jinde. G1, stejně jako ostatní konkurenti CESNETu, byl v zájmu získání obsahu s to učinit téměř cokoli.

Rajská doba skončila na podzim loňského roku, kdy řada ISP začala přehodnocovat, zda je pro ně ona ikona na titulní straně serveru skutečně tak výhodná a vyhodnotila, že už by po letech namísto své ikony viděla raději nějaké ty peníze. Radikálně k tomu přistoupilo například GTS, které jednoduše zrušilo řadu (ne-li všechny) barterů ze „starých časů“ a postavilo poskytovatele obsahu před rozhodnutí zaplatit, nebo si hledat nové útočiště. To tam bylo dřívější hýčkání a podstrojování. Stejně se začali chovat i ostatní ISP, takže vypuklo druhé „stěhování národů“. Centrum začátkem minulého roku přešlo k Nextře, když dalo vale GTS, kde pro změnu zakotvil Atlas opouštějící G1.

G1 již vlastně také nebylo G1, ale Equant, pod kteroužto obchodní značku jej absorboval France Telecom poté, co v tomto podniku vykoupil podíly Deutsche Telecom a Sprint. Nutno podotknout, že na českém telekomunikačním trhu není Equant žádným nováčkem – málokdo ví, že je nejstarším zahraničním operátorem v České republice, kde působí již od konce druhé světové války. Vznikl z organizace SITA, která se zrodila z potřeby leteckých společností navzájem propojit své pobočky po celém světě a je přítomna minimálně 64 kb/s na každém letišti. Nicméně přestože došlo ke globální akvizici, lokální se neuskutečnila a české zastoupení G1 se personálně nepřetavilo v pobočku Equantu.

Důvodem byla skutečnost, že české zastoupení G1 se poněkud vymykalo běžnému firemnímu standardu, neboť se povětšinou jednalo o samé „lokální byznysy“. Stejně jako nezapadaly do spektra G1, nehodily se ani do portfolia Equantu, specializovaného na GLOBÁLNÍ záležitosti. G1 však v České republice zbylo několik (málo) zákazníků, které Equant nechtěl nebo nemohl „vyhodit na dlažbu“, takže pátral po kandidátovi, který by je převzal a záhy jej našel v Contactelu (viz Contactel získal postavení strategického partnera společnosti Equant pro Českou republiku). Ten sám není přes Equant připojen (34 Mb/s KPNQwest, 1 Gb/s NIX.CZ, 34 Mb/s Tele Danmark), ale údajně vyhrál tendr – nejspíše na mezinárodní úrovni.

MMF24

Jenže tomu toho z původních klientů příliš nezbude, neb dle několika zdrojů řada zbývajících zákazníků chystá exodus. Nejcitelnější bude odchod Seznamu, čímž Contactel přijde o posledního významného poskytovatele obsahu (80 Mb/s). V oficiálním vyjádření Seznam připustil, že na toto téma probíhá vnitrofiremní diskuse, ale podrobnosti sdělit odmítl s tím, že se jedná o citlivou záležitost. Neoficiálně bylo toto rozhodnutí sděleno zaměstnancům již včera. Důvodů rozchodu může být několik, ale hlavním byly, zdá se, celosvětové potíže, které všechny původní klienty G1 postihly při přesunu do sítě Open Transit patřící Equantu a další drobné problémy (například včerejší tříhodinový výpadek zahraniční konektivity).

Jeho nový přístav byl již vytyčen – zvolna kormidluje do IP vod společnosti Transgasnet. Není bez zajímavosti, že Transgasnet toho má s původním G1 mnoho společného. Nejviditelnější je asi propojení personální, a je proto pravděpodobné, že důvodem plánovaného odchodu některých původních zákazníků G1 od Equantu jsou osobní vazby. Transgasnet by měl zítra oficiálně spustit svoji síť TGnet, která nabídne podobné portfolio služeb jako starý G1 (k čemuž se určitě ještě na Lupě vrátíme) a díky Seznamu a dalším staronovým klientům by hned zpočátku mohl získat dobrý základ a jméno, protože přes veškeré úsilí konkurence je Seznam stále ještě mediální jedničkou českého Internetu.

Má podle vás Transgasnet šanci se na českém trhu prosadit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).