Hlavní navigace

Spojí se CS Link se Skylinkem? Otázka, která teď zajímá každého

10. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Placená satelitní televize zažila v České republice koncem předminulého měsíce otřes v základech. Lucemburská společnost M7 Group, doposud vlastník služby CS Link, koupila i konkurenční Skylink. Co to znamená? Skupina se k tomu prozatím nechce příliš vyjadřovat a hledá spíše vyhýbavé odpovědi ve stylu - služby budou fungovat prozatím samostatně a plány zvažujeme. Lze do budoucna očekávat spojení CS Linku se Skylinkem, a jak chce firma přetavit ve skutečnost sliby v podobě videa na vyžádání a dalších produktů?

Kdo byl opravdu vlastníkem Skylinku?

30. září informovala společnost M7 Group o významné akvizici na poli satelitní televize (nejen) v České republice. Po koupi společnosti Media Vision, která je provozovatelem služby CS Link, se stala také vlastníkem konkurenčního Skylinku (prostřednictvím dceřiné firmy M77 Group). Podle informací v médiích, jež byly zveřejněny, dosáhla transakce hodnoty okolo 100 milionů euro. V tiskové zprávě k tomuto významnému obchodu společnost Media Vision uvedla: Skylink byl prodán firmou Menghem, která je vlastněna skupinou soukromých investorů. Její vlastníci se tak vyhnuli otázkám, které zajímají nejen odbornou, ale i laickou veřejnost především – kdo je vlastníkem této služby. Minulý týden v pátek však slovenský deník SME informoval o tom, že transakci zajišťovala od počátku skupina J&T. Naši investiční bankéři radili vlastníkům Menghemu během celého investičního procesu a J&T Banka poskytla financování, uvedla pro list mluvčí skupiny Nikol Kubanská. J&T byla v minulosti též vlastníkem zpravodajské televize Z1, jejíž fungování však bylo na konci ledna z finančních důvodů ukončeno. O propojení Skylinku na J&T informoval již v červenci letošního roku ekonomický deník E15. Výkonný ředitel satelitního operátora Jaromír Glisník však tuto skutečnost označil pro některá média jako spekulaci. Podle obchodního rejstříku je provozovatelem Skylinku společnost TradeTec se sídlem v Ostravě.

O M77 Group, vlastníkovi obou českých satelitních služeb

M77 Group S.A. je pro českého a slovenského satelitního fanouška neznámých pojmem. V minulosti se setkal s M7 Group, která je mimo jiné vlastníkem CS Linku. Co je tedy M77 Group S.A.? Jde o dceřinou společnost M7 Group a je aktivní na trhu Direct-to-Home (satelitních služeb) v centrální Evropě. Bližší informace o ní ale na internetu nenajdete. Zkuste si ji pro zajímavost zadat do vyhledavače. Pokud ale dáte přednost pouze M7 Group SA, to už bude trefa do černého. Její internetové stránky http://www.m7grou­p.eu/english/a­bout-m7.html představují skupinu jako vlastníka několika satelitních operátorů na starém kontinentu. Jde konkrétně o Canal Digitaal, TV Vlaanderen, TéleSAT Numérique a Luxembourg a AustriaSat. M7 Group je velice mladou společností, která vznikla teprve přesně před dvěma lety, v říjnu 2009, v lucemburském velkovévodství. Působí v zemích takzvaného Beneluxu, ve Francii a také v Rakousku. Skupina se specializuje na to, aby v každé zemi „ušila na míru“ balíčky všem zákazníkům a vyhověla místním jazykovým zvyklostem. Její výhodou je především působnost ve stejné zemi jako největší poskytovatel satelitních služeb v Evropě – SES Astra. Před koupí CS Linku a Skylinku udávala počet zákazníků, které obhospodařuje, na jeden milion.

M7 Group portfolio

Satelitní služby patřící lucemburské skupině M7 Group

Spojí se CS Link se Skylinkem? Naprosto logická úvaha

Satelitní služby CS Link a Skylink mají v současné době dohromady přes dva miliony aktivních zákaznických karet. Doposud z nich byli konkurenti, ovšem řadu diskutujících na internetových fórech i obyčejných čtenářů napadla jednoduchá úvaha – spojí se tyto služby? Bylo by to pochopitelně naprosto logické. Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník si ale nechává zadní vrátka otevřená. Například v rozhovoru pro server satCentrum, který vznikl krátce po koupi Skylinku skupinou M77 Group, odpověděl Glisník následovně: V současné době budou působit obě platformy pod svou vlastní značkou. Ve stejném duchu se vedl rozhovor i pro web SatelitnáTV.sk. V této oblasti se teprve strategie pro příští období tvoří, uvedl výkonný ředitel Skylinku. Z vyjádření je patrné, že obě služby si skutečně prostor pro možné spojení nechávají a zástupci se nechtějí k možné fúzi vyjadřovat. Spojíme-li konečně síly namísto zbytečného boje, prospěje to jistě našim zákazníkům. Na konkurenčním trhu uspěje ten, kdo je lepší. A boj o spokojeného zákazníka přece nekončí. O útlumu se jistě nedá mluvit, dodal Glisník pro SatelitnáTV.sk.

Skylink a CS Link - paraboly

Fotomontáž, kterou vytvořil speciálně pro tento článek náš externí spolupracovník Čestmír Polák

Kdo na fúzi vydělá? Jednoznačně CS Link

Satelitní služba Skylink se už snaží tři roky profilovat jako leader v oblasti placené digitální televize ve vysokém rozlišení (HDTV) a nutno říci, že se jí to úspěšně daří plnit. Během této doby zařadila do nabídky skoro dvacítku HD stanic, z nichž převážná většina z nich, na rozdíl od konkurenčního freeSATu by UPC Direct, je lokalizována do českého jazyka. Oproti tomu doposud soupeřící CS Link se plácá v podstatě se třemi HD programy v základní nabídce, z nichž jeden z nich – Prima HD – v praxi v nativním (přirozeném) vysokém rozlišení nic nevysílá, protože na to nemá uzpůsobený vysílací řetězec. Jde spíše o jakýsi marketingový tah. Program Brava HDTV je v nabídce CS Linku možné brát spíše prozatím jako určitý bonus. Tato služba se doposud profilovala jako určitou alternativou ke Skylinku, protože, jak již bylo řečeno, placené HD programy neobsahuje a její specialitou jsou stanice v klasickém rozlišení. Že se navíc u obou operátorů něco děje, svědčí i nedávné vyjádření Jaromíra Glisníka pro server SatelitnáTV.sk: O novinkách nebo změnách v programové oblasti dosud nebylo rozhodnuto. Obvyklým termínem pro podzimní rozšíření nabídky Skylinku byl přitom právě 1. říjen.

BRAND24

Tisková konference Nova HD - 30. září 2008

Zahájení nové etapy Skylinku před třemi lety odstartoval mimo jiné tehdejší management Novy – mluvčí Michaela Fričová, generální ředitel Petr Dvořák a šéf techniky Ivo Ferkl. Dnes už ve vedení stanice není ani jeden z nich. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Další plány operátora jsou více než překvapivé

M7 Group je skupinou, která má dle vyjádření, jež padla v tisku, výrazný fokus na televizi ve vysokém rozlišení obrazu. Dá se tedy očekávat přidání těchto stanic nejen do stávající nabídky Skylinku, ale konečně také do (stále ještě) konkurenčního CS Linku. To by nebylo nic překvapivého. V roce 2011 jde o pochopitelný krok – počet moderních zobrazovačů stále roste a diváci je chtějí nakrmit kvalitním obrazem. Rozum zůstává stát ale nad vyjádřením, že, citujeme opět z webu satCentrum: V budoucnosti budou společnosti nabízet nové služby v kombinaci s aktuální televizní nabídkou, jako je přístup k internetu a telefonie a později další pokročilejší televizní služby, jako je video na vyžádání a internetová televize. Otázkou je, jak to chce operátor provést. Takovéto vysílání je už obvyklé například u služby Sky v Británii, Německu nebo Itálii, v České republice by šlo ale prostřednictvím družice o unikát. V praxi by to znamenalo, že společnost by musela zákazníkům nabídnout nové boxy s připojením k internetu. Video na vyžádání vyžaduje také určitou velikost datové linky, což následně souvisí i s telefonií. Zdá se, že se tedy máme do budoucna skutečně na co těšit a čas ukáže, zdali M7 Group dokáže očekávání svých oveček naplnit.

Myslíte si, že se nakonec služby CS Link a Skylink spojí v jeden celek?

  • O tom není pochyb
    58 %
  • Je to pravděpodobné
    35 %
  • Jsem na vážkách
    2 %
  • Určitě ne
    1 %
  • Nevím
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).