Hlavní navigace

Týdenní revize: nový vyhledávač od Microsoftu a hyperlokální média z dílny PPF

6. 6. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Vláda odmítla návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, nelíbily se jí příliš velké kompetence RRTV. Skupina PPF spustila mediální projekt Našeadresa.cz. Microsoft nový vyhledávač. Pokud máte českou IP adresu, uvidíte ale jen starý přebarvený Live Search. Petr Koubský se zániku tištěných médií neobává. Úřady a soudy budou muset opustit listinnou praxi. Nový herní web aneb Eurogamer přichází do Čech.

Vláda na svém zasedání minulé pondělí odmítla návrh zákona o audiovizuálních službách na vyžádání. Ten vznikl na základě povinnosti zapracovat evropskou direktivu o audiovizuálních mediálních službách do naší národní legislativy. Nová direktiva, jejíž transpozici do českého práva musí zákonodárci schválit nejpozději do 19. prosince, se snaží podřídit určité míře regulace takové internetové služby, které mají ambice konkurovat klasickým televizím. Tedy například různé internetové videopůjčovny. Návrh z dílny ministerstva kultury (MK ČR), který již prošel meziresortním připomínkovým řízením, vláda nyní smetla ze stolu. Učinila tak s poukazem na to, že se jí nelíbí příliš velké kompetence, svěřované do rukou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která měla na vybrané služby na Internetu dohlížet.
Jiří Peterka: Stalo se: vláda Jana Fischera nechce svěřit Internet do rukou RRTV

Logo Naše adresa naseadresa.cz

Ambiciózní mediální projekt investiční skupiny PPF, o kterém jsme již na Lupě informovali, byl oficiálně spuštěn na začátku tohoto týdne. Našeadresa.cz zatím zkušebně funguje v sedmi regionech, ve kterých si chce PPF otestovat koncept propojení tištěných novin v podobě regionálních týdeníků s internetovým hyperlokálním zpravodajstvím. Zjednodušeně řečeno, žádná zpráva není dost malá, když se stala ve vašem okolí, tak by se hyperlokální zpravodajství dalo charakterizovat. Autoři projektu si samozřejmě uvědomují, že aby byli schopni generovat hyperlokální zprávy, musí přitáhnout lidi z lokality do redakce a začít pracovat s nimi. Proto vznikly kavárny pod značkou Newspoint, které mají fungovat nejen jako místo, kam si lidé z ulice budou chodit Našiadresu číst, ale budou se podílet i na tvorbě jejího obsahu. Taková je alespoň představa autorů.
Patrick Zandl: Našeadresa startuje aneb PPF zkouší hyperlokální média

Spamy s nabídkou firemních dýchánků a rožnění selete v Hotelu u Lípy patřily k evergreenům českých emailových schránek. Nyní jim zvoní hrana. Jak se dalo předpokládat, není to nesmiřitelnou aplikací české protispamové legislativy – nebo možná ano. Provozovatel hotelu ing. Geyer Libor jde do insolvenčního řízení a hotel bude nyní uzavřen, dokud se nenajde nový provozovatel. Snad nový nájemce nepřevezme emailovou databázi odběratelů informačních emailů…
Patrick Zandl: Nepopulární spamer Hotel u Lípy končí

Web Analytics mladý, za to však poměrně dynamicky se rozvíjející obor, po němž roste poptávka a kolem něhož leží množství otazníků. Řadu mýtů si vzala za své uvést na pravou míru právě konference Web Analytics, pořádaná Dobrým webem. Hovořilo se zde pochopitelně nejen o tom, že jaký je rozdíl mezi TopListem, Google Analytics, NetMonitorem, Omniture či WebTrends, ale hlavně jak vůbec k analýzám přistupovat a co můžeme se získanými daty podnikat dále, abychom vykompenzovali náklady do WA vložené. Největší zajímavosti z konference přinášíme v následujícím shrnutí.
Karel Wolf: Střípky z Web Analytics Konference

Vitalia logo
Tip: Celodenní práce u počítače lidskému tělu škodí, což je známý fakt. Existují poučky, jak správně sedět. Ale schválně, jak dlouho vydržíte sedět rovně a nehrbit se? Zdravotním problémům můžete předcházet jednoduchým pravidelným cvičením přímo v kandeláři. Poradíme vám, jak na to.

Házení vajíček na předsedu opozičních socialistů vzniklo jako spontánní forma protestu, alespoň to tak tvrdí její organizátor. Díky Internetu, konkrétně sociální síti Facebook, útoků přibývalo, až vyvrcholily na pražském mítinku, kde se členové sociální demokracie nechali ostřelovat, aby pak ze sebe mohli před přihlížejícími kamerami dělat doslova mučedníky. Odhlédněme od politického aspektu celé záležitosti a nehodnoťme, zdali je taková forma protestu v civilizované Evropě ještě společensky akceptovatelná. Podívejme se naopak jak se svět Internetu a reality v tomto případě prolínal a vzájemně ovlivňoval. Z fenoménu, kterému k větší popularitě dopomohl právě Internet, následně těžila hlavně internetová média.
Vojtěch Bednář: Elektronické ozvěny vaječné války

Bing.com

Microsoft zpřístupnil svůj nový vyhledávač Bing. Učinil tak již v pondělí, ačkoli se tak podle tiskové zprávy, zveřejněné minulý týden, mělo stát až ve středu u příležitosti SMX konference v americkém Seattlu. Nový vyhledávač má nastavit konkurenční laťku gigantovi od Google, je ovšem otázkou, zda jeho vlastní laťky dosahuje. Bing na první pohled spíše než jako technická revoluce vypadá jako redesign předchozích vyhledávačů z dílny největší softwarové firmy na světě. Navíc pokud se na Bing připojíte z české IP adresy uvidíte jen starý přebarvený Live Search. Lokalizace totiž mají přijít později, zatím tak funguje jen verze pro Spojené státy. Ta nabízí například vyhledávání videa, v mapách a obchodech ihned v liště nebo náhled textu v prohledávané stránce. Bing také využívá některé technologie sémantického vyhledávače PowerSet. Může Bing uspět právě proto, že dost podobný Google?
Vojtěch Bednář: Hledáme s Bing.com – čtvrtý pokus Microsoftu
Martin Vyleťal: Bing.com online o dva dny dříve Blog Lukáše Nevosáda na Lupě: bing.com – první pohled

Webové hry

Stagnující vody českých herních webů nedávno rozčeřil Eurogamer. Za tuzemskou mutací, jejímž cílem je úspěšně konkurovat například zaběhnutému Bonuswebu nebo Tiscali Games, stojí Martin Schovanec, který až dosud provozoval internetový obchod s hrami. Mimochodem několik autorů z Tiscali Games, a to včetně šéfredaktora, se v českém Eurogameru angažuje. Zpravodajství z právě probíhajícího veletrhu E3 naznačuje, že Eurogamer, by mohl mezi české herní weby přinést nový vítr.
Zdeněk Polách: Eurogamer přichází do Čech útočit na herní weby Mafry a Tiscali

Logo NetClub

Na červnovém setkání NetClubu usedl do červené pohovky Petr Koubský, zakladatel Softwarových novin, časopisu, který v 90. letech hrál důležitou roli v oblasti IT periodik. V současné době působí jako konzultant a analytik na volné noze. Tištěná média podle něj v nejbližší době nezaniknou. „Na zpoplatnění internetových mutací tištěných médií je příliš pozdě. Uživatelé si zvykli na obsah zdarma a placené zdroje budou ignorovat,“ tvrdí Petr Koubský.
Martin Vyleťal: Petr Koubský: Profil na Facebooku asi brzy zruším, Twitter mě naopak baví 

Datové schránky

O revoluci, která nastane od 1. července resp. od 1. listopadu, v komunikaci mezi firmami a úřady už jsme na Lupě několikrát psali. Tentokrát jsme se zaměřili proces, který je s přechodem na elektronický systém doručování úředních zásilek tak trochu spojený. Jedná se o elektronizaci vnitřního zpracování dokumentů a spisů. Úřady a soudy budou muset velmi rychle opustit listinnou praxi, která má tradici až k dobám osvícenství císařství rakouského.
Vojtěch Kment: Elektronická revoluce spisů v úřadech a soudech
Jiří Peterka: Moje datová schránka bude na mojedatovaschran­ka.cz
Diogenes blog na Lupě: “spolehlivost” chystaných Datových schránek MVČR

Kabelový operátor UPC spustil nedávno reklamní kampaň, ve které se vymezuje vůči nabídce konkurenční Telefóniky O2. V ní UPC srovnává svou nabídku připojení k Internetu s ADSL tarifem Telefóniky O2. Konkrétně UPC 10M za 490 Kč měsíčně s O2 Internet ADSL 8M za 750 Kč a láká potenciální zákazníky na roční úsporu až 3120 Kč. Telefónica se zatím ke srovnávací reklamě nevyjadřuje.
Jiří Macich: UPC se do souboje s Telefónikou pustilo se srovnávací reklamou

BRAND24

More Beta - webovinky

V sedmnáctém díle Webovinek vám představíme například službu, která umožní otestovat konkrétní soubory na přítomnost viru. Do projektu se zapojily nejvýznamnější antivirové společnosti, díky čemuž vaše soubory otestuje hned 39 komerčních antivirů. Hledáte-li práce, zkuste otestovat novou službu portálu Správnýkrok.cz, která je propojená se sociální sítí Facebook. Na online tržišti Fler.cz zase můžete nakoupit zboží přímo od českých výrobců, mezi nimiž může narazit třeba i na vašeho souseda.
Lubomír Hauerland: Webovinky 17: Neobvyklé přehledy, nové spojitosti

Internet of Things

Podle studie společnosti Gartner bude v roce 2012 dvacet procent internetového provozu mimo videa obstaráváno vzájemnou komunikací věcí – senzorů. Čímž předpovídá Internetu věcí neboli Internet of Things (IOT) zářivou budoucnost a miliardové trhy. Že nevíte co si pod pojmem IOT představit? Může to být například systém, který bude schopný v reálném čase aktualizovat LCD cenovky v obchodě, na základě změn cen v dodavatelském systému.
Patrick Zandl: Internet věcí – Internet of Things

Byli byste ochotni platit i za internetová vydání deníků?

  • Určitě ano.
    2 %
  • Ano, pokud by přinášely stejný obsah jako jejich tištěné verze.
    1 %
  • Ano, pokud by přinášely něco navíc oproti tištěným verzím.
    15 %
  • Spíše ne.
    20 %
  • Určite ne.
    61 %
  • Nevím.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).