Hlavní navigace

Týdenní revize: 15 let českého Internetu a stíhání sdílečů

17. 2. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Pokud jste tento týden neměli co slavit, narozeniny českého Internetu vám jistě důvod zavdaly - vždyť je tu už (teprve) 15 let! Spoustu zajímavých informací přinesla také zpověď Karla Kuchaříka z Policejního prezidia o stíhání "sdílečů" ve výměnných sítích. IPV pokračuje ve svém tažení proti Bezdrátové Praze a T-Mobile spustil svůj obchod s hudbou. Stane se Čína IPv6 velmocí?

E-learning by měl usnadňovat výuku jak vzdělávajícím, tak vzdělávaným a díky efektivitě nových technologií přinášet do učebních procesů samé výhody a báječné možnosti. Bohužel žádná technika není bez vad, a tak se čas od času stane, že se místo pokroku dostaví frustrace. A jak může takový děsivý scénář vypadat, je nejlepší zjistit podle jednoho příběhu přímo ze života.
Vojtěch Bednář: Děsivé nástrahy e-learningu 

Windows Vista teprve nedávno vstoupily na český trh, ale názory uživatelů jsou již dnes zřetelně rozděleny: jedni se nemohou dočkat, druhým je to jedno (a Vistu dříve či později nainstalují) a třetí hlasitě brblají. Důvody k brblání však čas od času najdou všechny tři skupiny: značnými hardwarovými nároky počínaje a neodzkoušenými technologiemi konče. Do toho se objevují nezávislé studie, doporučující počkat s instalací na dobu, kdy budou odstraněny hlavní chyby…
Blog Jana Wagnera na Lupě: Chcete zpomalit své aplikace? Kupte si Vista…

Sdružení Internet pro všechny svolalo minulý týden setkání novinářů a provozovatelů WiFi sítí, aby jim představilo své výhrady k projektu Bezdrátové Prahy. Současně chce zastavit všechny dotované projekty veřejného přístupu k Internetu a po Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce prošetření regulérnosti všech „veřejných Internetů“. Služba O2 TV má již 20.000 zákazníků. Jak dopadlo loňské komerční testování Televize v kapse od T-Mobilu?
Jiří Peterka: Stalo se: IPV (nejen) proti Bezdrátové Praze
Tomáš Kapler: Pohádka o Rohlíkové ulici

Nedávno jste se na Lupě mohli dozvědět o prvním a hned rozsáhlém „zátahu“ na uživatele Internetu, kteří zpřístupňovali ve výměnných sítích obsah, podléhající ochraně autorských práv. Policisté u několika desítek podezřelých provedli domovní prohlídky, zabavovali počítače a datová média. Není divu, že takto citlivé téma vzbudilo váš veliký zájem o další podrobnosti o případu i samotné práci policie. Dali jsme si proto záležet a vyzpovídali přímo policejního šéfa skupiny pro odhalování informační kriminality. Zjistili jsme tak třeba, jak policisté vlastně podezřelé ve výměnných sítích vyhledávají, zda budou pokračovat ve stíhání dalších lidí či jak probíhá expertíza zabavených počítačů.
Jisté je, že pokud si policisté a ochranné autorské svazy vezmou za úkol vymýtit nelegální sdílení, budou mít o práci postaráno. Na druhou stranu, stahovat je přece tak snadné (a legální)…!
Jan Potůček: Karel Kuchařík: žádný zátah na uživatele P2P sítí neprobíhá a Karel Kuchařík: dostaneme se i do uzavřených sítí
Blog Františka Fuky na Lupě: Budoucnost Oscarů, již dnes

13. února 2007 uplynulo 15 let od chvíle, kdy se Česká republika oficiálně připojila k síti Internet. Český Internet tak má nárok na občanku (což bohužel nic nevypovídá o všech jeho uživatelích). Co všechno se od té doby změnilo, dokáže popsat snad jen kompletní archiv článků na Lupě. Jaké to ale byly tenkrát vlastně časy, když se ještě rychlost připojení nepočítala v megabitech a využitelných služeb bylo na síti jako šafránu? Pamětníci by možná oponovali, že právě tehdy bylo na Internetu zdaleka nejlíp – byl klidný, kultivovaný a přehledný. Jistě, z velké části jde o sentimentální iluzi, ale – nebylo to přeci jen tehdy opravdu krásné?
Jiří Peterka: Českému Internetu je 15 let
Redakce: Takové to tenkrát bylo

AdSense je mezi provozovateli webů populární kontextový reklamní systém. Umožňuje dobré cílení i zisky, na druhou stranu má přísná pravidla proti zneužití a podobně přísná (jen ne tak známá) pravidla pro dobrý výdělek. My jsme se rozhodli provozovatelům webů i inzerentům pomoci a pokračujeme proto v seriálu o AdSense a dalších kontextových systémech. Další díl se zaměřil na to, jak vyladit stránky pro maximalizaci zisku a jak umísťovat reklamu, aby vám vydělávala co nejvíc.
Lukáš Hanes: Ladíme stránky pro AdSense

Čína dnes patří mezi ostře sledované státy. Její rychle se rozvíjející ekonomika, věda i výzkum přitahují pozornost a nutí brát vážně zemi, která byla dlouho vnímána jako velká, lidnatá, ale zaostalá. O slovo se hlásí i v rozvoji Internetu. Zatímco západní společnosti čelí kritice, že se přizpůsobují požadavkům totalitního režimu na cenzurování Internetu, Čína neskrývá své záměry o dominanci v použití protokolu IPv6.
Pavel Satrapa: Čína jako IPv6 velmoc?

Dlouholetá neschopnost vydavatelů přizpůsobit své obchodní modely a nabídku novému médiu vedla k výše popsané oblibě výměnných sítí. Dokáží tento sladký uživatelský návyk zvrátit nově spouštěné e-shopy s hudbou a filmy? Ledacos zatím nasvědčuje, že online obchody budou mít svůj boj s „šedým“ protivníkem značně těžký. Přehnaná ochrana pomocí DRM, nepříliš dobrá použitelnost i cena nahrávek a zatím menší výběr. Přesto je zřejmé, že v prodeji online hudby a filmů je velká budoucnost a každý, kdo si včas „vykolíkuje“ své území, nebude jednou svých počátečních investic litovat.
Vojtěch Bednář: Krásy a strasti online muziky

O tom, že Google se snaží v poslední době více propagovat své služby, které byly dosud ve stínu těch známějších (hlavně vyhledávání), jsme na Lupě již nedávno psali. Od té doby však situace ještě o něco eskalovala: ikonka Google Checkout je u inzerátů AdWords už tak velká, že ji nepřehlédne i ten největší ospalý zákazník (a prodejce). Kam to povede dál? A znamená to, že se Google definitivně vzdal své značky „neškodné korporace?“
Blog Davida Antoše na Lupě: Google tlačí, tlačí a také protlačí

BRAND24

V úterý 6. února proběhl mezinárodní Den bezpečnějšího Internetu, Safer Internet Day 2007. Účastnilo se ho na 40 zemí celého světa a Česká republika samozřejmě nemohla chybět. Co zajímavého letošní ročník přinesl? Jak probíhal? Kdo se do této akce v Česku zapojil? A mají vůbec takovéto projekty smysl?
Jan Rylich: Co přinesl Den bezpečnějšího Internetu?

Microsoft sice představuje novou Vistu, ale v oblasti Internetu jako by mu čím dál více ujížděl vlak (nebo snad Vista dokázala vyčerpat kreativní potenciál i největší softwarové společnosti na světě?) Původně nadějné služby i celé strategie (spjaté s Windows Live – nebo jenom s Live? Či s MSN?) jako by se ztrácely pod neschopností určit jejich jednoznačný směr a umět je prodat uživatelům. Microsoft je zkrátka na Internetu stále jaksi pouze napůl. Má ještě šanci svoje zpoždění dohonit?
Blog Davida Antoše na Lupě: Proč Microsoft na Internetu pořád jen ztrácí

Ovládne někdy Microsoft Internet?

  • Ano, už ovládl.
    6 %
  • Ano, ovládne.
    3 %
  • Ne, na to nemá.
    73 %
  • Ne, to ani nechce.
    12 %
  • Nevím.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).