Hlavní navigace

Týdenní revize: Microsoft se stále snaží dohnat Google

13. 9. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
SMS zprávy v roamingu by napříště mohly stát přibližně jen 3,25 Kč, taková je alespoň představa komisařky Redingové. Proč se MAFRA rozhodla pro akvizici inzertního serveru s automobily? Který z nástupců 3G sítí má největší šance na úspěch? Google slaví 10. narozeniny a Microsoft posiluje postavení v oblasti internetového vyhledávání. Jaký je nový RealityMix? Jsou bezpečnostní mechanismy na Aukru dostatečné?

Poté, co Evropská komise přinutila mobilní operátory snížit ceny roamingového volání, připravuje nyní komisařka Viviane Redingová podobný postup i v případě SMS zpráv. Podle neoficiálního návrhu, který se nedávno objevil na veřejnosti, by se maximální cena za odeslanou SMS měla pohybovat na hranici 11 eurocentů. Současným kurzem to odpovídá ceně cca 2,73 Kč. Jedná se ale pravděpodobně o cenu bez DPH. Pokud jej k ceně přičteme a porovnáme se současnou nabídkou, zjistíme, že míra zlevnění při schválení tohoto návrhu by se pohybovala okolo 60 %. Redingová také hodlá prosadit účtování hovorů delších než 30 sekund po sekundách. Jak se na návrhy z Bruselu tváří čeští mobilní operátoři?
Jiří Peterka: Stalo se: prozvánění po česku

Sam Schillace, ředitel vývoje Googlu, zaměřující se na Google Apps, v rozhovoru pro Lupu prozradil, proč je nyní vývoj aplikace Writely pomalejší, než v dobách, když ještě nebyla pod křídly Googlu. Naznačil také, jakým směrem se budou ubírat Dokumenty Google, které by se v budoucnu měly stát alternativou k MS Office. Podělil se i o svou představu vztahu webu a desktopu v budoucnosti.
David Antoš, Aleš Miklík: Sam Schillace: Budoucnost přeje online aplikacím 

Mediální skupina MAFRA minulý týden rozšířila portfolio serverů, které provozuje na českém Internetu. Pod server iDnes.cz tak nyní spadá i inzertní server s automobily – Automodul.cz. Ten se zaměřuje jak na prodej nových tak i ojetých automobilů. Podle původního provozovatele zajistí multimediální podpora společnosti MAFRA inzertnímu serveru silné postavení na trhu s automobily. MAFRA touto transakcí naplňuje strategii, zaměřenou na nové služby a inzertní možnosti.
Jiří Kocourek: MAFRA a Automodul.cz: od partnera k majiteli

Ačkoli situace kolem 3G sítí není v Česku příliš růžová, objevují se v médiích informace o jejich technologických následovnících. Mezi něž patří například LTE, UMB či WiMax. Jaká v současné době situace okolo 4G sítí a která z technologií má větší šance na úspěch? Například na americkém trhu vypadá situace spíše ve prospěch LTE. Naopak WiMaxu se na globální úrovni příliš nedaří, ale to neznamená, že by datové sítě čtvrté generace měly jasného vítěze. Po celém světě, jakož i u nás se pravděpodobně budeme potkávat se všemi třemi technologiemi.
Patrik Zandl: Datový triumvirát 4G: LTE, UMB a WiMax 

Microsoft se i po nevydařených námluváchYahoo nevdává touhy dohnat Google v oblasti internetového vyhledávání. Dvě relativně velké akvizice, které Microsoft v posledních dnech učinil, tuto teorii jen potvrzují. Navíc předtím, než koupil evropský vyhledávač cen Ciao a firmu Powerset, zaměřenou na vyhledávání v přirozeném jazyce, realizoval Microsoft nejméně deset dalších nákupů firem z tohoto oboru. Je tato strategie z dlouhodobého hlediska správná? Jinými slovy, skrývá se v oblasti internetového vyhledávání potenciál pro „velký byznys“? A nevrátí se Microsoft po nezdaru s Yahoo časem opět plně k vývoji softwaru?
Jiří Hlavenka: Microsoft Search: honba za pokladem, ale zlatá horečka opadá

Mobilní operátor U:fon již v rámci své CDMA sítě oficiálně podporuje datové přenosy přes mobilní telefon. Nová služba však nabízí připojení v průměru o rychlosti 40 až 60 kbit/s, což dle reakcí některých čtenářů ani zdaleka neodpovídá současným možnostem mobilních technologií.
Jiří Macich: U:fon oficiálně představil svůj Internet v mobilu
Jankův blog na Lupě: Internetový MAŠÍBL (magoři, šilenci, blbi): U:fonův Internet v mobilu

Google slaví první kulaté narozeniny. Je až neuvěřitelné v jak obrovskou firmu se za těch deset let existence proměnil a jak v průběhu let rozšiřoval portfolio služeb, které uživatelům nyní nabízí. Google je bezesporu fenomén a to nejen ve vztahu k uživatelům, ale i ke svým zaměstnancům. Podle některých komentátorů, by se ale v předchozí větě hodilo použít slovo „byl“. Akcie Googlu za poslední rok dramaticky poklesly, motivační program prý přestává zabírat, odcházejí důležití zaměstnanci, a v nových službách se začínají ve větší míře objevovat chyby. Jaká je tedy budoucnost Googlu?
Pavel Houser: Deset let firmy, která nechce škodit

Centrum tento týden spustilo novou podobu realitního serveru Realitymix. Podle představitelů Centrum Holdings se jedná o radikální proměnu. Mapa v novém systému neslouží coby pomocná navigační součást při hledávání nabídek, ale samotné vyhledávání probíhá přímo jejím prostřednictvím. Cílem nového Realitymixu je překonání hranice 150 000 reálných uživatelů do konce roku. Pro srovnání server Sreality.cz, konkurenčního Seznamu, disponuje více než 1 milionem reálných uživatelů.
Karel Wolf: Centrum: RealityMix se radikálně promění

BRAND24

I přes relativně malou velikost místního trhu v Česku působí 28 lokálních aukčních serverů, Aukro, které nedávno oslavilo své páté narozeniny, mezi nimi vyniká především svou velikostí. Mezi uživateli českého Internetu si nese poněkud kontroverzní pověst. Jak je to ale s obchodováním na Aukru doopravdy?
Karel Wolf: Aukro: Pro bezpečnost uživatelů děláme dost

Dlouhodobé uchovávání dat o svých uživatelích, to je praktika, za kterou je často kritizována společnost Google. Tento týden však došlo k jistému posunu, když Peter Fleischer, manažer Googlu v otázkách ochrany soukromí oznámil, že archivace IP adres uživatelů, využívajících služeb Googlu, bude zkrácena z nynějšího 1,5 roku na 9 měsíců. Také Evropská unie chce monitorovat chování občanů na Internetu. Požaduje proto po členských státech, aby jejich internetoví provideři získávali a uchovávali podrobné údaje o tom, co a jak uživatelé na Internetu dělají. Na nové směrnici mohou nyní čeští uživatelé paradoxně vydělat, protože je mnohem benevolentnější než právní úprava, která k dané problematice platí v Česku již od roku 2005.
Jiří Peterka: Přiškrcení českého Velkého bratra
Jiří Macich: Google uchovává uživatelská data kratší čas

Vrátí se Microsoft ke kořenům a soustředí se znovu na software?

  • Ano, určitě k tomu dojde.
    1 %
  • Byl by to rozumný krok, takže se to stát může.
    26 %
  • To nedokážu posoudit.
    11 %
  • Spíš se to nestane, protože Microsoft má poslední dobou jinak stanovené cíle.
    49 %
  • Ne, to se rozhodně nestane.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).