Hlavní navigace

Týdenní revize: Office téměř online

13. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Microsoft představil online verzi svých Office, které bohužel tak úplně "online" nejsou. Ebay zjišťuje, že mu Skype nevydělává, a česká Státní informační politika ve vzdělávání míří ke svému neslavnému konci. Aukro má nový ceník, který řadu uživatelů tohoto aukčního serveru donutil k přechodu ke konkurenci. Jak vypadá digitalizace knih v Národní knihovně?

Na úvod se ještě vrátíme k jedné z nejpoužívanějších internetových aplikací, kolem které zároveň v odborných kruzích krouží nejedna kontroverze: jízdní řády. Po nedávné akvizici této služby portálem iDnes se situace ohledně jejího vlastnictví mohla uklidnit, na povrchu však nadále zůstávají otázky o efektivitě stávajícího řešení v přístupu k cenným datům o spojích. Státem přidělená správa jedné firmě bez možnosti otevřeného přístupu dalším zájemcům totiž příliš nenahrává uživatelům, kteří přichází o další zajímavé možnosti využití dopravních informací.
Blog Františka Fuky na Lupě: Milý dopravní podniku hl. m. Prahy…

Nástup webových aplikací je jedním z nejzřetelnějších trendů dnešního webu. Desktopové programy jsou prý mrtvé, budoucnost leží na Internetu, říkají jedni, zatímco druzí se ohánějí dnešní nepraktičností takového řešení. Velké společnosti se rozhodly nečekat na výsledek disputací a zkouší životaschopnost např. svých online kancelářských balíků naostro. Google se svými Apps zatím sklízí úspěch, což nenechává chladným jeho rivala Microsoft, byť jeho aktivity u kancelářských programů spočívají zatím stále hluboko ve stolních počítačích jejich uživatelů. Jeho Microsoft Office Live Workspace však oproti některým očekáváním neumožňují editaci dokumentů online, takže plní spíše funkci internetového doplňku k desktopovým Office. Je to však opravdu zklamání?
Vojtěch Bednář: Microsoft Office Online přichází, radujme se?
Casual blog na Lupě: Není všechno online, co je na Internetu

Dalším z už osvědčených taháků mezi internetovými aplikacemi dneška je internetová telefonie. Jejím průkopníkem a synonymem pro levné volání do zahraničí se stal Skype, který dnes paradoxně na svůj přínos pro internetové volání doplácí. Lidé si totiž zvykli na to, že za volání po Internetu se neplatí, takže nyní nechtějí platit ani za volání mimo síť Skype nebo za příchozí číslo. Ebay, která předloni Skype za obrovskou sumu koupila, proto nyní varuje akcionáře před odepsáním nemalé části firmy. Po letním výpadku sítě je tak nyní Skype podruhé konfrontován s velkým rizikem ztráty důvěry ve svoji původně lukrativní značku.
Vojtěch Bednář: Skype nevydělává…

S příchodem školního roku se již tradičně opakují některá schémata ve způsobech užívání Internetu a počítačů, což se následně odráží v relevantních statistikách. Jednou z nich je také zářijový pokles rychlosti přípojek, daný nejspíše jejich intenzivnějším využíváním v součinu s častější aplikací podmínek fair use policy (FUP) u velké části poskytovatelů.
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: v září Internet zpomalil

Kdysi mnohamiliardová Státní informační politika ve vzdělávání (SIPVZ) po sérií neúspěchůskandálů zřejmě definitivně končí. ICANN testuje možnost použití národních abeced ve jménech domén nejvyšší úrovně. Největším internetovým expertem je možná severokorejský vůdce Kim Čong-Il. Jeho země už získala vlastní doménu nejvyšší úrovně a Google už v ní dokonce našel první stránku.
Jiří Peterka: Stalo se: SIPVZ končí

Webhosting bývá považován za nevděčnou formu internetového byznysu, zvláště v Česku – zákazníci jsou nároční a za málo peněz očekávají hodně muziky (podporu 24/7, výkonné databáze apod.). Přesto se i v této oblasti dějí velké věci, jako obvykle zejména za hranicemi. Zmiňovaný trend příchodu aplikací jako služeb (Software as service, SaaS) a virtualizace serverů proměňují nabídky webhosterů do podoby, jakou bychom ještě před pár lety nečekali. Třeba na hosting on-demand s účtováním přesně těch služeb a přenosů, které využijeme (a ani kilobajt navíc). Dočkáme se podobných novinek i v Česku?
Blog Jana Horny na Lupě: Nový trend ve světě hostingu: on-demand

O tom, že staré typy médií dříve či později ustoupí těm novým, zřejmě nikdo nebude pochybovat, otázkou jen zůstává, jak drastický či hladký přechod to bude. Následky ústupu knih se většina institucí na světě snaží minimalizovat jejich digitalizací, tedy převodem do elektronické podoby. Výjimkou není ani česká Národní knihovna, která ve svém programu Národní digitální knihovny již „zachránila“ velké množství starých rukopisů. Jaká je v tomto ohledu situace ve světě?
Jan Handl: Digitalizace knihoven je běh na dlouhou trať

Pamětníci internetové minulosti jistě chovají se zvláštním zřetelem vzpomínku na prohlížeč Netscape Navigator, který v době před nástupem Internet Exploreru neměl u uživatelů konkurenci. Zašlou slávu jeho jména se snaží vzkřísit jeho vlastník AOL uvedením verze 9, běžící na základě Firefoxe 2. Má šanci na dnešním, zcela odlišném trhu, uspět?
Jiří Macich: Netscape Navigator 9: návrat krále?

Ochrana autorského obsahu proti nelegitimnímu nakládání v podobě DRM měla sloužit jako překážka nelegálnímu šíření písniček a filmů. Zafungovala však paradoxně spíše opačně: odrazuje platící zákazníky, protože jim brání ve volném nakládání s pořízeným zbožím. Proti DRM se vyslovuje čím dál více hlasů a jak se zdá, dny jeho slávy jsou již sečteny.
David Antoš: DRM zvoní hrana

Ještě před pěti lety byl NAT-PT považován za jeden z nosných pilířů přechodu od IPv4 k IPv6. Mezi mechanismy podporujícími změnu internetového protokolu se dlouhodobě těšil prominentnímu postavení. A teď je oficiálně prohlášen za historický, čili je opuštěn. Jak k tomu došlo?
Pavel Satrapa: Tak nám zabili NAT-PT

Co je Skype v oblasti internetové telefonie, to je Ebay v internetových aukcích. České aukční servery bohužel trpí jak obecným zpožděním celého prostředí za zahraničím, tak absencí místního efektivního platebního kanálu. Zdejší jednička, Aukro.cz, zavedla od října nový ceník, který řadu uživatelů vyděsil. V čem spočívají hlavní změny a mohou způsobit výraznější pohyb na české internetové aukční scéně?
Vojtěch Bednář: Internetové aukce v ČR: velká pnutí na malém trhu

Internet bývá popisován jako vysoce demokratické prostředí s až chaotickými rysy. Skutečnost bývá bohužel rázně odlišná, i tak však zůstává na webu více prostoru pro vyjadřování než v jiných typech médií. Dokáže Internet, se svojí vzrůstající vahou, kterou zastává ve fungování společnosti, ovlivnit také její demokratické mechanismy? A jak jsou na tom z tohoto pohledu jeho některé známé služby?
Michal Černý: Ovlivňuje Internet demokracii?

ebf - partner 1

Zajímá vás dění na světovém Internetu? Víme vše důležité: Yahoo má novou sociální síť. Google se chystá výrazně otevřít a vrátit Orkut do hry, jeho další komunitní iniciativy typu Google Shared Stuff je však těžké pochopit. Facebook zatím raketově roste, ačkoliv ukazuje své limity. AdSense nabízí dva zajímavé nové reklamní formáty a YouTube se zlobí kvůli porušování autorských práv, Joost se zas dočkal webové kopie.
David Antoš: Webovinky: všude samá komunita

Google je „fyzicky“ v Česku rok a podle slov svých zástupců má co slavit. Je tomu však skutečně tak? Podíl na vyhledávání (podle dostupných zdrojů) roste poměrně pomalu a je otázka, zda může Google dosavadními metodami oslovit dostatečný počet nových uživatelů. Tento týden v rámci propagace přivezl svého viceprezidenta pro vývoj, Douglase Merrilla, kterého František Fuka nachytal na chybě vyhledávače. Lze za chybu považovat také přítomnost Googlu v Číně?
Blog „vyhledávače“ na Lupě: Google v Česku: příliš pozdě?
Aleš Miklík: Českou republiku navštívil Douglas Merrill
Blog Františka Fuky na Lupě: Jak rychle Google opravuje chyby…
Blog „Vir“ na Lupě: Je lepší v Číně být, nebo nebýt?

Vyhovuje vám dnešní nabídka vyhledávačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).