Hlavní navigace

UPC zveřejnilo výsledky evropského televizního průzkumu

19. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 12. 2007

Kabelová a satelitní společnost UPC dnes zveřejnila výsledky svého evropského průzkumu, který se týká sledování televize v domácnostech. V něm si rodiče stěžují především na přemíru sexu a násilí, ale zároveň věří, že televize má pozitivní vliv na jejich děti. Do průzkumu bylo zahrnuto téměř šest tisíc rodičů ve třinácti evropských zemích.

57 % evropských rodičů hlavně z Rakouska, Švýcarska, Německa, Polska a Rumunska uvedlo, že by si přáli větší dohled nad obsahem televizních pořadů, pouze 3 % dotázaných se vyslovila pro nižší míru dohledu. Z těch rodičů, kteří se vyslovili pro zostření dohledu, uvedlo 79 % jako hlavní důvod televizní násilí a 56 % vysokou míru sexuálního obsahu. Sex a násilí byly rovněž hlavní důvody, které vedly rodiče k zákazu sledování určitých pořadů, což uvedly dvě třetiny dotázaných (67 %). Čeští rodiče patří v tomto směru k celoevropskému průměru.

Naprostá většina rodičů (83 %) uvedla, že společně se svými dětmi televizní programy určitým způsobem hodnotí. Tři ze čtyř evropských rodičů (74 %) se podílejí na rozhodování o výběru programu. Zajímavé jsou i výsledky průzkumu z Nizozemska, Belgie a Maďarska. Téměř polovina děti tu totiž rozhoduje o tom, co se bude v televizi sledovat, aniž by přitom svá rozhodnutí konzultovaly s rodiči. Naproti tomu ve Francii se na rozhodování o tom, na co se bude rodina dívat, podílí 96 % rodičů. V České republice rozhodují o tom, co se bude sledovat rodiče i děti po vzájemné dohodě (42 %). Samostatně o sledování televize rozhoduje 19 % dětí.

UX DAy - tip 2

Co se sledování televize týká, např. v Maďarsku se 29 % dětí dívá denně na televizi více než tři hodiny. Např. ale ve Švýcarsku může televizi sledovat stejnou dobu pouze V České republice se více než tři hodiny dívá na televizi 25 % dětí. Téměř třetina rodičů (29 %) dovoluje sledovat televizi dětem mladším dvou let. UPC však upozorňuje, že v rámci Evropy existují značné rozdíly. V Nizozemsku, Belgii a Irsku se na televizi dívá více než 40 % dětí mladších dvou let, ale v německy mluvících zemích (Německo, Švýcarsko a Rakousko) a ve Francii je to méně než 15 % dětí. V České republice se nejvíce dětí smí dívat na televizi až od dvou a tří let.

Možná je to překvapující, ale 85 % rodičů s dětmi do 18 let se domnívá, že sledování televize má na jejich děti pozitivní účinky. Mezi nejčastěji zmiňované patří vzdělávání, jako například rozšiřování všeobecného přehledu a lepší porozumění jazyku. Čeští rodiče nejvíce oceňují rozšiřování všeobecného přehledu. Počet těch, co se domnívají, že televize má na děti negativní vliv, je nižší. Jeho hodnota se dostala na 54 %. Každý čtvrtý rodič se však domnívá, že u jeho dětí díky sledování televize roste agresivita a každý pátý, že jeho děti se kvůli televizi více bojí. 18 % českých rodičů má strach, že televize vyvolává u jejich dětí agresivitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).