Hlavní navigace

Upgrade na Windows 7: cesta "zarúbaná"

29. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 107809
Na podzim se začne prodávat nová verze Windows, označená bez valné logiky a návaznosti číslem 7. Betatesteři ji chválí, ale pro nemalou část uživatelů bude cesta k poslednímu operačnímu systému z dílny Microsoftu zbytečně komplikovaná. Čeká je formátování disku a reinstalace všech dosud používaných programů. Uživatelům Windows XP je doporučen nákup nového počítače coby „nejsnadnější řešení“ přechodu na „sedmičky“.

Windows 7 betatesteři chválí, ale pokud si dobře vzpomínám, betatesteři nové verze Windows, které se jim dostanou do ruky, chválí vždy a chválou ostatně zahrnovali i předchozí Visty, které byly citelným zklamáním. Věřím ale tomu, že se Microsoftu podařilo odstranit podstatné výhrady, které k Vistám byly. Nepochybuji také o tom, že se „sedmičkám“ podaří dostat se na naprostou většinu nově prodávaných počítačů (u Vist tomu tak nebylo, výrobci raději předinstalovávali XP, ale přece jen uplynul nějaký čas a xpéčka jsou pomalu deset let starým produktem).

Pro nemalou skupinu uživatelů – celosvětově stále nadpoloviční! – ale bude cesta k Windows 7 zarúbaná. Když jsem informace o procesu, jak upgradovat na Windows 7, četl poprvé, nevěřil jsem svým očím: toto myslí Microsoft opravdu vážně? Postup, který Microsoft doporučuje a který je zřejmě dnes technicky jediný možný, je kompletně smazat pevný disk a pak na něj nainstalovat „sedmičky„. Microsoft vám dává laskavě na výběr: buď si to smazání provedete sami, nebo vám smaže disk instalační program.

Neznamená to sice, že uživatel přijde nenávratně o všechna data. Jistě lze si koupit nebo půjčit externí harddisk, data na něj zkopírovat a po instalaci je nahrát zpět. Ale kdo z běžných uživatelů to udělá? Část lidí ani neví, že nějaké externí disky existují, další část neví, jak s nimi zacházet. Pro většinu z nás není po ruce kamarád, který by externí HD zdarma zapůjčil, takže je nutné jej koupit, a částka mezi jedním a třemi tisíci korun za zařízení, které nepotřebujete, s výjimkou onoho jediného úkonu, a to reinstalace Windows, se také nebude investovat lehce.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si speciál o Windows 7 zde na Lupě.

Připravte se na pořádně dlouhou instalaci

Tím ale bolehlav nekončí. Ten, kdo aktivně používá „xpéčka“, na nich má desítky a možná i stovky programů. Instalátor samozřejmě nainstaluje čisté Windows 7 a veškeré programy do nich budete muset „nastrkat“ ručně. Ne všechno lze stáhnout z Internetu… A kdepak jsou ty „instalačky“ softwaru, které jsem měl naposledy v ruce před šesti lety? I když je najdu, budou vůbec čitelné? A budou tyto programy vůbec s Windows 7 kompatibilní, nebo to znamená, že budu muset spoustu (i zakoupených) programů zahodit a koupit (a nainstalovat) si jejich nové verze?

Navíc všechny tyto programy mají svoje nastavení – výsledek mnoha hodin práce, když jsme je při používání „ladili“ tak, aby nám to v práci maximálně vyhovovalo. Mají nastavené složky, cesty, vazby na rozšíření souborů… stovky věcí. Toto všechno bude muset uživatel provést znovu a vlastně se to i naučit, protože to už pravděpodobně dávno zapomněl. Totéž nastavení se ostatně týká i Windows samotných.

Mnoho počítačů nový operační systém nezvládne

A ještě stále nejsme u konce. Je zde otázka vašeho hardware, jehož veškeré komponenty nemusí být Windows 7 podporovány. Zejména u českých skládaček, tj. nejčastěji se vyskytujících počítačů v našich domácnostech, to vůbec není nepravděpodobné. Situace, ve které si člověk koupí upgrade, koupí externí disk, přesune si na něj data, svůj disk si smaže a spustí instalátor, a pak zjistí, že mu něco nejede a nepojede, musí být skutečně povznášející.

Upřímně řečeno tomu moc nerozumím. Je pro Microsoft opravdu tak obtížné vytvořit jako součást instalace utilitu, která – pokud si to bude uživatel přát – nejdříve prozkoumá jeho stávající instalaci, vytáhne z ní veškerá nastavení, vytvoří seznam nainstalovaných programů, pak vše sbalí a někam na disk uklidí, po instalaci zase rozbalí (adresář s Windows a programy do záložních adresářů, adresář s dokumenty do původních adresářů), a pak pomůže uživateli obnovit nainstalované programy, a rovněž samozřejmě obnoví veškerá uložená nastavení? Ne že by to bylo stoprocentně všechno možné – některé programy nemusí existovat v novějších verzích podporujících Windows 7 atd. – ale věřím tomu, že naprostou většinu procesů uživateli usnadnit nebo i plně automatizovat lze.

Microsoft radí: pořiďte si nové PC

Je Microsoft toho názoru, že všechny počítače s Windows XP patří do starého železa? Asi ano, protože na stránkách věnovaných Windows 7 doporučuje nákup nového počítače coby „nejsnadnější řešení“ pro uživatele Windows XP. Je to myšleno opravdu vážně? Rychlost morálního zastarávání počítačů neustále klesá. Kdysi byl za tři roky počítač (s novými verzemi programů a Windows) prakticky nepoužitelný, dnes je slušné PC zakoupené před pěti lety i naprosto vyhovující, pokud jste se ovšem mezitím neposunuli od psaní v Notepadu k hraní Age of Conan. Takový počítač bude navíc podobně vyhovující i za dalších pět let – jediný pokrok v „mainstreamovém“ využívání počítače spočívá v přehrávání videí přes Youtube (atd.), a to utáhne i deset let stará šunka.

Dovolím si vyřknout na závěr odvážnou hypotézu. Microsoft o upgrade uživatelů z XP na sedmičku moc neusiluje, protože má ze svých rozsáhlých analýz a hlavně ze zkušeností s (ne-)upgradování z XP na Visty zjištěno, že dnešní uživatelé letitých XP stejně na Windows 7 povyšovat nechtějí a nebudou. Pokud totiž už nepovýšili na Vistu, nepřinášejí jim sedmičky dostatek důvodů, proč upgradovat nyní. Nerovnice:

vyhovující systém + cena za upgrade + cena za externí disk + mnoho hodin nastavování + nejistota stoprocentního fungování > výhody Windows 7 proti XP

BRAND24

je myslím dost přesvědčivá.

Jistě, pár procent z nich upgrade provede, ale bude to spíše z jiných impulsů, například když výrobce jejich oblíbeného softwaru nebo hry udělá konečně svůj produkt optimalizovaný pro nová Windows (a graficky kupř. pro nejnovější DirectX, což může být silná motivace). Microsoft tak nechá skutečně domácí uživatele s Windows XP „zahynout“ – počká si, až jim jejich PC definitivně morálně zastará, či případně fyzicky odejde, a „sedmičky“ pak dostanou s tím novým.

Plánujete přejít do konce roku na nový operační systém Windows 7?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatel společností Computer Press a InternetShops, novinář a autor odborných publikací, v současné době soukromý investor (mj. Fayn Telecommunications.). Jeho další materiály naleznete na www.bloc.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).