Hlavní navigace

Letní olympiáda přinese několik technických prvenství

11. 7. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Letní olympijské hry v Pekingu, které se budou konat již příští měsíc v době od 8. do 24. srpna, přinesou divákům kromě skvělých sportovních zážitků také několik technických novinek. XXIX. olympiáda bude první, které se dočkají diváci ve vysokém rozlišení nekódovaně, a to na satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně na německém kanálu Anixe HD. Společnost Mattes AD pak ve spolupráci s ČT nabídne svým IPTV zákazníkům přenosy na osmi kanálech, a bude toho mnohem více.

Olympiáda na České televizi

Česká televize přinese dění z olympijských her standardně na svých dvou kanálech – analogové ČT 2 a digitální ČT 4 – Sport. Kromě toho ale také chystá novinku v podobě vysílání až osmi přímých přenosů současně. Jak to provede? Bude je nabízet na svých webových stránkách k tomuto sportovnímu svátku, které spustí koncem července. Návštěvníkům umožníme sledovat online nejen živé vysílání ČT 2 a ČT 4 Sport, ale navíc až osm dalších přímých přenosů z různých, současně probíhajících klání, řekl při této příležitosti mluvčí veřejnoprávní televize Ladislav Šticha. Olympijský web, který se stane součástí zpravodajského portálu kanálu ČT 24, bude prvním svého druhu na českém Internetu. Důležitou součástí stránek bude kromě již zmíněných streamů také aktuální video zpravodajství a kompletní výsledkový servis. Počítá se i s řadou příspěvků přímo z dějiště olympiády od sportovních redaktorů České televize formou blogů či v podobě MMS fotografií.

ROZHOVOR: Otakar Černý: Sport by měl z ČT 2 zmizet do konce roku 2009

Na ČT 2 se budou vysílat od rána do páté, šesté nebo sedmé večer přímé přenosy. Poté se budou opakovat výjimečné události toho dne. Letos poplyne z Pekingu poprvé osm linek, osm různých programů, které se budou kombinovat. Chceme to udělat tak, že poběží-li atletika a uvidí-li řídící komentátor v Praze, že vzpěrač bojuje o medaili, přesuneme živé vysílání na tento boj o medaili, a potom se vrátíme k atletice. Chceme stopovat hlavně české sportovce, to je naše priorita, řekl nedávno v rozhovoru pro DigiZone.cz šéfredaktor redakce sportu České televize Otakar Černý. Vstupovat prý bude ČT citlivě a divák se nemusí bát, že by byl přerušen např. běh na sto metrů. Na ČT 4 Sport poběží většinou sporty bez české účasti, míčové sporty kromě basketbalu žen a jachty, kde budou i naši. Není to podpůrné vysílání k ČT 2, ale alternativní program. Vyhlásili jsme, že ČT 4 Sport je pro menšinové sporty, a že tyto sporty budeme na tomto kanálu preferovat, dodal v rozhovoru Černý.

802.cz

Technická chuťovka pro IPTV zákazníky služby 802.tv

Jak již bylo napsáno, Česká televize nabídne na internetu v jednu chvíli až osm různých přenosů. Nebude však jedinou. Společnost Mattes AD koupila od ČT subpráva a tyto streamy nabídne zákazníkům v plné kvalitě ve své síti. U nás budou tyto kanály ve standardu MPEG-2 v širokoúhlém formátu 16:9 s datovým tokem 15Mbps, upřesnil ředitel a jednatel společnosti Petr Pobořil. Ta na českém trhu nabízí IPTV produkt 802.tv. Dalo by se říci, že půjde o třikrát vyšší datový tok než v DVB-T a tím i podstatně vyšší kvalitu obrazu, dodal Pobořil. Pro uživatele to bude znamenat, že v 802.tv uvidí olympijské hry nejen ve Full HD rozlišení na Eurosportu HD a pochopitelně i na České televizi, ale právě i na osmi kanálech dle volby na dálkovém ovladači. Služba bude během sportovního svátku dostupná pro všechny uživatele tohoto produktu. Technicky je to provedeno tak, že z ČT vede přenosová trasa do pražského hotelu Barcelo, kde firma sídlí, a odtud probíhá distribuce do optické IPTV sítě.

ČTĚTE TAKÉ: Václav Mozer: Jednání o vstupu Eurosportu HD na satelit probíhají

Olympiáda ve vysokém rozlišení na Eurosportu HD

Eurosport je od roku 1992 vždy oficiálním vysílatelem olympiády a pokračuje v této tradici i nadále. Samozřejmostí bude nonstop 24 hodinové vysílání doplněné celou řadou speciálních magazínů. Živě se bude vysílat patnáct hodin denně. Vzhledem k časovému posunu by to mělo být přibližně od třetí hodiny ranní do šesté večerní. V prime timu, tj. od šesti večer, chystá záznamy těch nejzajímavějších zápasů a přenosů z právě uplynulého dne. Diváci, kteří si kvůli olympiádě nebudou brát dovolenou nebo nechtějí probdít noc u televize, uvidí vše důležité v rámci večerního programového bloku na Eurosportu. Samozřejmostí budou i různé speciální magazíny. Nihao Bejing (tj. Dobrý den z Pekingu) bude jakýsi přehled o tom, co se událo v předchozím dni. Dále nabídne Peking Express, což bude hodinový přehled výsledků a posledním magazínem bude Mission to Peking, což budou patnáctiminutové bloky rozhovorů s medailisty a jejich postřehy.

Peking na Anixe HD

První olympiáda v HDTV nekódovaně na Anixe

Jste-li majitelem satelitního set-top-boxu, který umožňuje zpracovat signál ve vysokém rozlišení, můžete se radovat. Olympiáda v Pekingu bude vůbec první v historii, která bude přenášena na nekódovaném kanálu ve vysokém rozlišení. Stane se tak na německé televizi Anixe HD. Má to však bohužel jednu podstatnou nevýhodu, nepůjde o přímé přenosy. Vybrané záznamy bude program od našich západních sousedů vysílat vždy až od 20:15. Přímé přenosy poběží na ostatních kanálech, jak již bylo řečeno, od třetí do přibližně šesté večerní. Nejdelší záznam z olympiády však přinese Anixe HD hned první den a bude trvat bezmála šest hodin. Přenosy budou začínat všechny stejně a skončí v rozmezí od 22:15 do 02:15. Na živé zážitky si musí diváci chtiví HDTV počkat až do příští olympiády v roce 2010, která se bude konat v kanadském Vancouveru. Tehdy je nabídne německá veřejnoprávní televize ARD a ZDF. Anixe HD nabídne záznam událostí jako je silniční cyklistika, lukostřelba, triatlon, plachtění, desetiboj nebo lehká atletika. Kompletní seznam i s vysílacími časy je možné najít na webu tohoto kanálu.

Start olympiády přinese také nový kanál

Samotné pekingské „šílenství“ nebude jediné, které nás usadí do křesel. Stejně jako startoval se zahájením olympiády 10. února 2006 kanál ČT 4 Sport, i čínský sportovní svátek znamená zahájení vysílání nového kanálu. 8. srpna se dočkají nové televize koncesionáři ze Slovenska. Svůj program odstartuje Trojka, první čistě tematický kanál veřejnoprávní Slovenské televize. Dobrou zprávou je pro ně skutečnost, že na satelitu v platformě SkyLink by mělo být během této události vysílání ve vysokém rozlišení. Vysílat se bude v SD formátu na satelitu v platformě SkyLink s tím, že během olympiády by měl jít zároveň i testovací signál HD verze tohoto programu a ten bude rovněž kódovaný a dostupný držitelům karty SkyLink, řekl v dubnu exkluzivně serveru DigiZone.cz technický ředitel STV Jozef Mračna. V době olympiády bude kanál vysílat 24 hodin denně, po jejím skončení vysílací čas omezí na sedm hodin denně. Necelou třetinu mají činit přímé přenosy, čtvrtinu sestřihy a pětinu záznamy. Sportovní kanál nabídne také publicistiku, zpravodajství a dokumenty. Nadpoloviční podíl vysílání by měl tvořit domácí sport.

BRAND24

STV 3 - billboard malý

Další kanály, které nabídnou olympiádu

Protože je olympiáda událostí světových rozměrů, chystají se na ni také štáby z různých zemí. Jmenujme si zahraniční kanály, které budou pro českého diváka dostupné ať už prostřednictvím satelitu, IPTV nebo terestricky (DVB-T, analog). V DVB-S mohou diváci sledovat olympiádu nekódovaně např. na francouzském kanálu France 2, který svůj signál šíří na pozici 5 st. západně. Němci pak nabídnou sportovní událost číslo jedna pro letošní rok na ARD a ZDF. Programy vysílají volně na satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně nebo Hotbirdu 13 stupňů východně. Zachytit ho mohou také diváci v příhraničí s našimi západními sousedy v tamních DVB-T multiplexech. S lepším anténním systém je možné zachytit digitální signál s Drážďan až v Praze. Na transpondéru satelitní platformy Hello HD je pak možné zachytit ze satelitu Eurobird 2 vysílání maďarské televize M2 (Magyar Televízió).

Pro případ, že máte za humny polské hranice, můžete se pokusit o zachycení veřejnoprávních kanálů Telewizje Polska. Ty jsou dostupné buďto analogově z terestrických vysílačů nebo digitálně v DVB-T. Zde se však bohužel vysílá v kompresi MPEG-4, takže je nutné být vybavený set-top-boxem podporujícím toto kódování. Doporučil bych v tomto případě HD combo přijímač (terestrický plus satelitní), abyste se mohli pokusit o eventuální příjem programu TVP HD. V Rakousku odvysílá olympiádu ORF, které je dostupné volně pouze v příhraničí. Olympiádu pak také na své obrazovky přinese již zmiňovaná Slovenská televize, která se mu bude pochopitelně věnovat nejen na novém kanálu Trojka. Signál ze Slovenska je možné zachytit buďto z analogových nebo z DVB-T vysílačů. V nabídkách ho mají i někteří IPTV operátoři. Na kartách společností Gital a Trade&Technology jsou kanály Slovenské televize také dostupné, vzhledem k problémům s vysílacími právy je však téměř stoprocentně jisté, že signál STV se bude během přenosů vypínat.

Jak budete olympiádu sledovat?

  • terestricky (analog nebo DVB-T)
    45 %
  • ze satelitu
    26 %
  • z IPTV
    6 %
  • jinak
    7 %
  • nijak
    16 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).