Hlavní navigace

Nova chystá další digitální kanály a HD vysílání

21. 3. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Televize Nova Autor: 115393
Pokud parlamentem projde „supermininovela“ zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, díky níž by v pozemních digitálních multiplexech mohly dočasně vysílat televizní programy převzaté z kabelu a satelitu, televize Nova této možnosti zcela jistě využije. Na odborné konferenci Digitální televize, kterou v úterý v Praze uspořádal Institute for International Research (IIR), to prohlásil její generální ředitel Petr Dvořák. Ještě letos by se tak v éteru mohly objevit další programy televize Nova.

Dvořák: pracujeme na tom

„O prostor v digitálních multiplexech máme určitě zájem. Úspěšně už provozujeme kabelový a satelitní kanál Galaxie sport a nyní intenzivně pracujeme na projektech několika dalších programů,“ prohlásil Dvořák. Nova tak zcela změnila svůj postoj k vytváření nových tématických programů: ještě loni na jaře totiž odmítla plány ředitele kabelových stanic CMEČeské republice a na Slovensku Petra Chajdy (dosavadního generálního ředitele digitální TV Barrandov a budoucího výkonného ředitele Primy), aby spustila vlastní motoristický, filmový a lifestylový kanál. Nynější projekty jsou podle Dvořáka poměrně dost rozpracované a nelze vyloučit, že by nové programy mohly začít vysílat ještě letos.

Nova DVB-T 2005

Už loni v únoru vedla Nova předběžná jednání s kabelovými společnostmi o možnosti zařazení nového filmového kanálu. Petr Dvořák se o tom dokonce zmínil v rozhovoru pro deník MF Dnes. S filmovým kanálem Nova počítala už před třemi lety, kdy se hlásila do licenčního řízení na první digitální kanály. Tehdy žádala o licence pro stanice Nova film, Nova seriál, Nova news a Nova sport. Filmový kanál by podle Dvořáka spustila nejrychleji, protože by byl nejméně nákladný a jeho příprava by byla velmi jednoduchá: Nova by na něj mohla umístit „béčkové“ zahraniční filmy z nakoupených akvizičních balíků, které se pro nejsledovanější televizi nehodí, ale také české snímky, na kterých se Nova koprodukčně podílela.

Inspirace z Rumunska?

Pro Cinema logo

Filmový kanál provozuje majitel Novy, americká společnost CME, už v Rumunsku. Jmenuje se Pro Cinema a vysílá v kabelových rozvodech a na satelitu. Zakládal ho generální ředitel plnoformátové Pro TV Adrian Sarbu, který nyní řídí televizní aktivity CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Právě rumunskou Pro TV se Nova hodně inspiruje, naposledy třeba při zavedení Odpoledních Televizních novin a budování vlastní sítě regionálních zpravodajů ve všech větších městech České republiky. V Rumunsku provozuje CME ještě speciální kabelový a satelitní kanál pro ženy Acasa, a také mezinárodní stanici Pro TV International, již mohou sledovat i čeští zákazníci placené satelitní služby Digi TV (shodou okolností také z Rumunska).

Je zajímavé, že to byl právě Adrian Sarbu, kdo loni na jaře odmítl plány Petra Chajdy na několik nových stanic televize Nova. Měl jsem připravené tři tematické kanály, z nichž dva se daly realizovat okamžitě a podle mých výpočtů by byly relativně brzy v zisku. Třetí by byl složitější, ale byl by to unikát, který na našem trhu ještě neexistuje. Odmítnutí byl poslední a hlavní impuls k mému odchodu z Novy. Kdyby tehdy Adrian Sarbu na moje návrhy kývl, zřejmě bych na Nově zůstal, řekl Chajda serveru DigiZone.cz loni v červenci krátce poté, co odešel z Novy do připravované digitální televize Barrandov. Zároveň potvrdil, že nejdéle pracoval na projektu filmového programu: Filmový kanál byl naplánovaný asi rok a myslím si, že tak, jak jsem s ním počítal, by byl pro české diváky opravdu zajímavý.

Nova si chce udržet diváky

Petr Dvořák Nova

Co přimělo Novu ke změně názoru, že se najednou pouští do nových tematických stanic? Důvod je nasnadě: s přechodem na zemské digitální vysílání se otevře prostor pro další televizní stanice a Nova by byla sama proti sobě, kdyby se nepokusila část tohoto prostoru obsadit. Zároveň tak zefektivní svůj provoz, aniž by musela přibírat další zaměstnance. Vždyť třeba placený satelitní a kabelový program CS Film funguje s třemi stálými zaměstnanci, kteří se v podstatě starají jen o odbavování programu. Nova navíc buduje nové zpravodajské centrum, takže proč by ho nevyužila pro vlastní zpravodajský kanál? Obrovský boom původní seriálové tvorby jí zase dává obrovské množství obsahu pro speciální kanál věnovaný seriálům.

Otázkou zůstává, zda by všechny tyto stanice vysílaly „volně“, tedy bezplatně, nebo zda je Nova chce dostat dočasně do pozemních digitálních multiplexů jenom proto, aby si na ně diváci zvykli a potom si kvůli nim pořídili kabelovou nebo satelitní televizi. Ostatně, jeden placený kanál už majitelé Novy provozují: Galaxie sport poměrně slušně vydělává právě na předplatném. Sice ne na individuálním, protože to si ke konci loňského roku platilo 15 tisíc domácností, ale poplatky od kabelových a satelitních společností jsou velmi zajímavou položkou v příjmech této stanice. Provozovat „otevřený“ sportovní kanál by se Nově vyplatilo jen v případě, že by si troufla na velké sportovní akce typu hokejového nebo fotbalového šampionátu, nebo dokonce olympijských her. Ty totiž musí televize divákům nabízet bezplatně.

Jedna kompenzační licence? Ano, ale HD

HDTV logo

Úterní konference IIR o digitální televizi přinesla ještě jedno překvapení. Petr Dvořák prozradil, že Nova začne ještě letos vyrábět své zpravodajství ve formátu HDTV, tedy ve vysokém rozlišení obrazu. To však ještě neznamená, že by ho zároveň v HD verzi i vysílala. K tomu potřebuje distribuční kanál, a tím může být zatím jen satelit (do kterého se Nově nechce investovat, což se projevuje tím, že náklady spojené se standardním satelitním vysíláním v platformách UPC Direct, Digi TV a CS Link za ni platí provozovatelé těchto služeb), digitální kabelová televize (která zatím není v České republice příliš rozšířená) a IPTV (což není z diváckého hlediska zrovna masová záležitost). Zbývá pozemní digitální vysílání, ovšem to by muselo probíhat v kompresním standardu MPEG-4 (které ale někteří operátoři plánují).

Podle Petra Dvořáka to není zase tak marná cesta. Dokážeme si představit, že pokud bychom měli dostat nějakou kompenzaci za přistoupení k Technickému plánu přechodu na zemské digitální vysílání, byla by to třeba jedna licence pro vysílání ve vysokém rozlišení, prohlásil šéf Novy. Nejsledovanější česká televize by podle Dvořáka chtěla do budoucna tak jako tak provozovat alespoň jeden program celý v HD verzi. Na něm by mohla vysílat například seriál Pojišťovna štěstí, který od začátku vyrábí v HD verzi, a právě kvůli takovému kanálu začne už letos vyrábět zpravodajství ve vysokém rozlišení obrazu. Vidíme, kam se trh vyvíjí, zejména ve Spojených státech, takže si myslíme, že HD je velká budoucnost, a proto jdeme tímto směrem, vysvětlil Dvořák. Pozemní vysílání HDTV si už loni vyzkoušela sesterská Pro TV v Rumunsku.

Zůstane ale Nova v DVB-T?

Žižkov vysílač

Stejně jako v případě Pojišťovny štěstí, také u zpravodajství se fakt, že je televize vyrábí v HD kvalitě, nijak neprojeví na klasickém vysílání. Většina diváků je bude moci sledovat ve standardní kvalitě, protože pro sledování HDTV je nutný speciální (a mnohem dražší) přijímač. Výhodou výroby pořadů v HD kvalitě bude vlastní knihovna Novy s pořady ve vysokém rozlišení obrazu. Jestliže se za čtyři roky budeme vracet do svého archivu a budeme i vysílat programy v HD, už budeme schopni je stříhat ve správné kvalitě, vysvětlil Dvořák. Na výrobu ve vysoké kvalitě obrazu přechází i většina velkých zahraničních producentů, takže Nova se bude moci opřít také o akvizici v HD verzi.

KL24

Dříve ale bude muset Nova řešit úplně jiný problém. Vzhledem k tomu, že dosud nepřistoupila k TPP a Česká televize navrhla Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), že urychlí vznik vlastního veřejnoprávního multiplexu, mohlo by zemské digitální vysílání Novy ustrnout jen v regionech, kde je dostupné nyní, a rozšířit se jen na oblast Ústí nad Labem, kde Nově hrozí rušení analogového 12. kanálu. V dalších regionech chce ČT digitálně vysílat už jen ve své vlastní síti a Nova nemá partnery, kteří by se spolu s ní podíleli na financování provozu dalšího multiplexu. Leda že by opravdu uspěla chystaná „supermininovela“ vysílacího zákona s možností obsadit digitální sítě převzatými programy, a Nova by takový multiplex zaplnila svými tematickými stanicemi.

Asi nejpesimističtějším řešením by byl přechod ČT do vlastního veřejnoprávního multiplexu i v oblastech, kde už dnes ČT vysílá digitálně společně s Novou. Takové řešení ale podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka zřejmě nehrozí. Na stole je totiž varianta, že by ČT spustila svůj veřejnoprávní multiplex nejdříve tam, kde zatím digitálně nevysílá, a v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a Ústí nad Labem by prozatím zůstala společně s Novou v multiplexu A.

Uvítali byste vysílání Novy v HD kvalitě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).