Hlavní navigace

OneDrive po roce: více místa, nižší ceny, nové aplikace či správa fotek

22. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Už uplynul rok od přerodu úložiště SkyDrive na OneDrive. S vynucenou změnu názvu přišlo postupně i mnoho novinek. Víte o všech podstatných?

Microsoft slaví první narozeniny úložiště OneDrive, respektive první výročí od nucené změny názvu služby ze SkyDrive právě na OneDrive. Redmondští využili příležitosti a připomněli některé klíčové novinky a události z posledních dvanácti měsíců. Je to zajímavý přehled hlavně pro ty, kteří nesledují průběžný rozvoj služby.

První dvě místa žebříčku novinek a událostí s největší důležitostí Microsoft vyhradil navyšování kapacity úložiště. OneDrive nyní pojme zdarma až 30 GB (při aktivování zálohování fotografií z mobilního zařízení). Předplatitelům Office 365 se kapacita nejdříve zvedla z 20 GB na 1 TB, ale brzy se má změnit na neomezenou.

Opomenuto překvapivě zůstalo loňské zlevňování. Místo něj je na třetím místě spuštění služby OneDrive for Business, která je součástí Office 365, ale lze si ji objednat i zvlášť. Microsoft zároveň připomíná, že pracuje na přístupu k osobnímu i pracovnímu úložišti přes jedinou aplikaci. Na mobilních zařízeních už má splněno.

Budování ekosystému aplikací kolem úložiště

Redmondští jako čtvrtý milník zmiňují uvedení Office pro iPadtablety se systémem Android. Mobilní Word, Excel a PowerPoint totiž umí pracovat jak s offline soubory v tabletu, tak s online soubory v cloudu. Pro zájemce je dostupná také vývojová verze aplikací Word, Excel a PowerPoint pro budoucí zařízení s Windows 10.

První pětku důležitých novinek a událostí kolem úložiště OneDrive americký softwarový gigant zakončuje spoluprací se SalesForce.com. Na úvod druhé poloviny vlastního žebříčku se Microsoft pochlubil, že údajně až trojnásobně zvýšil rychlost, kterou se data nahrávají do úložiště. 

Infografika k prvnímu výročí služby OneDrive, resp. od přejmenování SkyDrive na OneDrive.
Autor: Microsoft

Infografika k prvnímu výročí služby OneDrive, resp. od přejmenování SkyDrive na OneDrive.

Naopak nevzpomenuto zůstalo navýšení limitu velikosti souboru na 10 GB i ustoupení od konceptu chytrých souborů z Windows 8.1. Místo toho na sedmém místě žebříčku milníků figuruje uvolnění bezplatné desktopové aplikace OneNote pro Windows i Mac (OS X), která synchronizuje poznámky mezi zařízeními právě přes OneDrive.

Redmondští též poukázali na aplikaci Office Lens pro Windows Phone, která umí alespoň omezeně skenovat dokumenty kamerou mobilního zařízení. Digitalizované dokumenty lze nahrát do úložiště OneDrive. Na další platformy se poměrně šikovný nástroj zatím nedostal, což je při konkurenci Google Drive poněkud zvláštní.

Tipy C

Microsoft dále připomněl, že Outlook.com a Outlook Web App (z Office 365) podporují přikládání příloh z úložiště OneDrive. Teprve krátce webové aplikace obou e-mailových služeb dovedou uložit přílohu příchozí zprávy do úložiště OneDrive. Microsoft tudíž se zpožděním přinesl něco, co GmailGoogle Drive dovedou už hodně dlouho.

Poslední místo zbylo na čerstvé novinky v oblasti správy fotografií. OneDrive nyní umí vedle složek vytvářet fotoalba a označovat fotografie štítky. Microsoft to sice tentokrát nezmiňuje, ale je vhodné doplnit, že aplikace z Windows 10 pro správu fotografií bude schopná prohlížet snímky uložené offline v zařízení i online v cloudu (staronově).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).