Hlavní navigace

Petr Dvořák: Nova se chce dohodnout, ale není s kým

13. 2. 2007
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova je ochotná vyměnit své analogové kmitočty za digitální, ale pouze za podmínky, že jí zákon garantuje určitý počet kompenzačních licencí pro nové programy. Takovou novelu zákona by musel parlament přijmout ještě do konce března, jinak se Nova nevyjádří k Technickému plánu přechodu na zemské digitální vysílání. „Potřebujeme nějakého hlavního vyjednavače, kterého stanoví vláda a s kterým bychom se dohodli na principech přechodu na DVB-T,“ říká v rozhovoru pro server DigiZone.cz generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Co mi povíte o plánu Novy, Primy a České televize obsadit dva celoplošné digitální multiplexy, aniž by se vypínalo analogové vysílání, a nové digitální programy by získaly prostor ve třetí, kvalitativně nejhorší síti?

O tomto plánu nevím, ale pokud taková iniciativa ze strany státu nastane, znamenalo by to, že s námi o digitalizaci konečně začne někdo vyjednávat. Stávající situace mě celkově mrzí, zvlášť když jsme po zablokování celého procesu udělali všechno proto, aby byl odblokován a aby ostatní hráči mohli začít podnikat další kroky. Jenže uplynuly další dva měsíce, a i kvůli tomu, že nebyla hotová vláda, se zase nic nestalo. V čem je celé řešení trošku limitní, je požadavek státu, abychom se do konce března vyjádřili k Technickému plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TPP).

Vyjádříte se?

Nevím, nedokážu to dnes říci. Naší podmínkou bylo, že se stát vrátí k novele vysílacího zákona a znovu se podíváme na systém udílení bonusových licencí. Měli jsme tu určitý časový prostor, a ten se bohužel zkracuje. Tím se zároveň snižuje reálná možnost, že by tato novela zákona prošla zkráceným řízením Parlamentem a platila ještě před koncem března.

Ministerstvo kultury ale pracuje na „supermininove­le“, která vůbec bonusové licence neřeší. Ty mají přijít na řadu až v další novele.

A to je právě ten problém, protože se do celého procesu dostává zase nějaký další zbytečný problém, který se původně vůbec neřešil a který může řadě účastníků na trhu vadit.

Petr Dvořák Nova

Jak se stavíte k otázce počtu kompenzačních licencí? Původně měla být jedna, Nova neoficiálně hovořila o celém multiplexu, člen rady ČTÚ Petr Štěpánek zase o dvou… Kolik jich chcete?

Nechci předjímat, co pro nás je a co není zajímavé. Vždycky je to tak, že vyměňujete něco za něco. Takový „obchod“ probíhá v konkrétním čase. Myslím, že nějaký nárok na kompenzační licence za to, že podpoříme digitalizaci a vrátíme analogové kmitočty, které máme z titulu své licence definované do konce roku 2017, máme. Mluvil jsem o tom i s lidmi z antimonopolního úřadu a oni s tímto principem nemají problém. Chápou ho jako férový. Co mi trochu chybí, je protistrana, s níž bychom o této věci mohli vyjednávat. Myslím si, že stát už dospěl do stádia, kdy pochopil, že bez podpory nejsilnějších televizí, a to jak veřejnoprávní ČT, tak Novy a možná i Primy, ale speciálně Novy a ČT, se žádný proces digitalizace nespustí. Konkrétním důkazem může být pilotní projekt v Domažlicích, kde jsme kvůli tomu, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nebyla ochotna vydat nám právní dobrozdání, že můžeme digitálně vysílat, ztratili dva měsíce. ČT tam začala digitálně vysílat 1. listopadu, my jsme plánovali stejný termín, ale kvůli diskusím s radou, která nám nakonec vydala oprávnění tak, jak jsme chtěli, jsme zahájili vysílání až o Vánocích. Jasně se ukázalo, že lidi na Domažlicku do doby, než mohli přijímat aspoň tyto dvě silné televize, proces digitalizace nijak nezajímal.

To je pravda. Ale spoustu lidí na Domažlicku nezajímá i z toho důvodu, že ČT a Novu ladí analogově, a třeba ani ne z Vraního vrchu, který se bude vypínat.

To je sice pravda, ale v momentě, kdy by věděli, že existuje i jiná možnost příjmu ČT a Novy, a zároveň by se prostřednictvím nějaké informační kampaně, která není naším úkolem a není ani úkolem ČT, nýbrž státu, dozvěděli, že v určitou chvíli nastane okamžik, kdy standardním způsobem tyto dvě televize nebudou moci přijímat, začali by se o to starat. Mně ale bohužel připadá, že se stále na něco čeká a úplně přesně nevím, kdo a na co.

Je tedy Nova skutečně ochotna vypnout v Domažlicích analogové vysílání?

Ale určitě. V momentě, kdy najdeme systém, jakým způsobem o tom informovat diváky, aby věděli, co se děje, dokážeme změřit na základě předem definovaných principů, jakou penetraci a jaké pokrytí tam dnes mají programy ČT i Nova, přesvědčíme lidi, aby si pořídili digitální přijímače, změříme jejich penetraci, a v rámci tohoto porovnání najdeme rozdíl, tak v tento moment budeme ochotni analogové vysílání vypnout.

Měření se už děje, na Domažlicku ho provádí jak Český telekomunikační úřad (ČTÚ), tak Radiokomunikace.

Jasně, ale zatím nebylo řečeno, podle jakého principu se bude měřit, ani to, co se stane, když penetrace set-top-boxů i přes všechny informace, které na Domažlicku půjdou, bude třeba jen patnáctiprocentní. Dojde pak k vypnutí analogu nebo ne? Za sebe musím říci, že zastávám oprávněné zájmy společnosti, kterou řídím, a tím pádem by pro mě byla ztráta nějakých 250 tisíc diváků v Domažlicích velmi citlivá. Pak bych samozřejmě bych musel velmi zvažovat, co nám za ni stát nabídne.

Není to zase jen hledání argumentu proti tomu, abyste vypnuli analogové vysílání?

Ale není.

Vy samozřejmě v Domažlicích nemusíte vypínat, problém má ČT 2, jejíž analogový kanál 12 ruší digitální rozhlasové vysílání v Bavorsku.

No dobře, ale vezměte to zase tak, že my jsme tyto dva projekty – Domažlice a Ústí – svázali dohromady, a proto jsme se domluvili s ČT, že tu budeme vysílat digitálně společně.

Existuje tedy dohoda, že pokud Nova vypne analog v Domažlicích, ČT ho solidárně vypne v Ústí nad Labem, kde má s rušením problém zase analogový vysílač Novy?

Přesně tak. Proto je tato situace je důležitá jak pro nás, tak pro ČT. Musíme najít jenom princip, jakým způsobem s tímto procesem naložit. Doufali jsme také, že součástí TPP bude jakési dobrozdání o tom, že tyto dva projekty budou opravdu pilotní a že v případě, že nezafungují podle očekávání, se tomu TPP přizpůsobí. Zatím nikdo takový plán nemá a musím říct, že mě to trochu mrzí.

Digitální svět

Poslechněte si audio verzi rozhovoru

Podstatnou část rozhovoru s generálním ředitelem televize Nova Petrem Dvořákem vám nabízíme i v audio verzi. Týká se údajného plánu České televize, Novy a Primy obsadit první dva celoplošné digitální multiplexy a odsunout nové digitální programy do třetí neceloplošné sítě, schvalování TPP, otázky kompenzačních licencí a vstupu televize Nova do satelitní služby CS Link. Pro poslech klikněte zde (WAV, 18 MB).

U Domažlic ani Ústí se vůbec nemluví o Primě. Na Domažlicku to není zase až tak velký problém, protože tam Prima skoro nevysílá, ale v Ústí by vlastně po vypnutí Novy a ČT zůstala jedinou analogově šířenou televizí.

Přiznám se, že strategii Primy v Domažlicích ani Ústí neznám, a tudíž nevím, jaký je její záměr. Je to otázka na ni.

Připravovaná supermininovela vysílacího zákona umožní naplnit digitální sítě programy převzatými z kabelu a satelitu. Nova před časem uvažovala o filmovém kanálu v kabelech. Nepožádáte si o licence pro kabelové a satelitní vysílání, abyste takové programy potom překlopili do DVB-T?

Je to jedna z variant. Obecně si ale myslím, že takový postup je zase jenom krátkodobou náhražkou, protože když se zamyslíte nad tím, jaký je zájem o tento typ kanálů mezi diváky, tak kdokoli, kdo má zájem sledovat takové programy, si koupí buď UPC Direct, Digi TV nebo CS Link. Z toho, jak fungují nárůsty prodejů těchto služeb, je evidentní, že zájem není zase tak masový a není to správná cesta.

Když už se bavíme o satelitu, společnost Gital, která je distributorem dekódovacích karet pro platformu CS Link, už před loňskými Vánoci slibovala, že se v CS Linku objeví Nova. Dodnes se tak nestalo. Proč?

Opravdu nevím. To je spíš otázka na naše techniky. My jsme řekli, že na základě splnění určitých právních a technických parametrů jsme připraveni distribuovat náš signál prostřednictvím jakéhokoli distribučního kanálu. Je to tak, že provozovatel musí přistoupit na to, že jak právní garance smlouvy, tak technické parametry budou upraveny podle našich požadavků. Pokud je provozovatel schopen takovým požadavkům vyhovět, nemáme problém dát svůj program k dispozici.

Čili je to čistě technický problém.

Ano, a právní. (Televize Nova minulý týden potvrdila serveru SatCentrum.com, že už podepsala s firmou Gital smlouvu o zařazení svého programu do nabídky služby CS Link, pozn. red.)

Zpět k DVB-T. Od loňského podzimu se stále mluví o potřebě generální dohody, bez které není možné pokračovat v procesu digitalizace. Proč k ní ještě nedošlo?

To je přesně ten problém, o kterém jsme se bavili na začátku. V tuto chvíli neexistuje na straně státu hlavní vyjednavač, který by působil jako centrála jednotlivých zúčastněných stran.

Počkat, máme přeci Národní koordinační skupinu pro přechod na DVB-T a jejího předsedu Zdeňka Duspivu jmenovala přímo vláda. Proč tím vyjednavačem není on?

Nevím.

On ty kompetence nemá?

Optimální by bylo, kdyby vláda přijala nějaké usnesení, kterým někoho pověří jednáním. Ať už to je pan Duspiva, nebo pan Stádník, v tuto chvíli zaměstnanec bývalého ministerstva informatiky, ať už je to předseda RRTV Žák, nebo předseda Rady ČTÚ Dvořák, nám je to popravdě řečeno jedno. Potřebujeme kompetentní osobu, která by byla ochotna toto vyjednávání vést a která bude působit jako garant pro vládu, takže když řekne, že dohoda vypadá tak a tak, toto jsou požadavky jednotlivých stran a pokud se dohodneme na znění, které jsem předjednal, nastanou ty a ty kroky, a ty jsou takto garantovány. Bohužel se to zatím neděje, protože o tyto kompetence se přetahují různé strany. Za Novu můžu říct jen to, že my nemůžeme být tou centrálou, kde se bude jednat. Samozřejmě se snažíme celý proces tlačit dopředu, iniciujeme různé typy setkání, jezdíme po konferencích, vykládáme tam svoje názory, podnikáme kroky, které jsme schopni jako Nova vykonávat, ale nemůžeme za ostatní předjímat jejich úmysly, kroky a cíle. Potřebujeme někoho, s kým by byla ta generální dohoda uzavřena. Zároveň samozřejmě požadujeme, aby ta daná osoba nebo úřad měly kompetenci, když už se s námi dohodnou na určitých principech, krocích a harmonogramu, aby měly i sílu je dovést do konce. Aby se nestalo, že součástí takové dohody bude třeba příslib, že některý z regulačních orgánů se bude nějak chovat, a ten orgán potom řekne, že se nezávislý a může si dělat, co chce.

Je Nova ochotná za současné situace, kdy není vyřešená otázka vypínání analogového vysílání, rozšiřovat digitální signál do dalších regionů?

Záleží hodně na obchodních podmínkách, za jakých nás tam jednotliví provozovatelé multiplexů pustí. Máme dohodu s Radiokomunikacemi (Nova vysílá v rámci multiplexu A v Praze, Brně, Ostravě a Domažlicích, pozn.red.) a její součástí jsou nějaké obchodní podmínky. Samozřejmě pokud neuvidíme nějaké východisko ze současné situace a snahu, aby se digitalizace hnula, by pro nás bylo utrácení dalších peněz jenom za to, že se dostaneme do dalších regionů, aniž bychom viděli, že to má nějaký smysl, trochu složité.

BRAND24

Vyplácí se vám digitální vysílání?

Samozřejmě že ne. Ale na druhou stranu se jím alespoň snažíme prokázat, že o ně máme skutečně zájem.

Kolik kompenzačních licencí by měla dostat Nova za to, že opustí současné analogové kmitočty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).