Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny pro vývojáře

10. 10. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Programátoři a webdesigneři patří mezi profese, které mají informace potřebné ke své práci doslova na dosah ruky. Aniž by se museli zvednout od počítače, mohou díky Internetu snadno získat radu či návod k vyřešení nejednoho problému. Samozřejmě za předpokladu, že vědí, kam se obrátit.

INTERVAL

737

Ještě na podzim roku 1999 byl Interval zpravodajským serverem ze světa informačních technologií, ale mohli jste na něm najít i články z vědy nebo kultury. Autorem drtivé většiny z nich byl tehdy zakladatel magazínu Miroslav Kučera. Jeho osoby si všimla společnost Zoner Software, která jej 1.10.1999 přijala pod svá křídla se záměrem vytvořit z Intervalu server o webu a e-komerci (viz tisková zpráva). Miroslav Kučera se tak stal šéfredaktorem časopisu s cílem přeměnit jej na postupně rozšiřovanou znalostní databázi určenou především tvůrcům internetových stránek.

O dva roky později se Miroslav Kučera rozhodl pro odchod, což vydavatele v prosinci 2001 dovedlo k obsazení postu šéfredaktora Intervalu bývalým zástupcem šéfredaktora časopisu Computer Markem Šalandou, jehož úkolem bylo vytvořit z Intervalu finančně nezávislé médium. V polovině května letošního roku byla v spuštěna nová podoba Intervalu. V této souvislosti se rozpoutala diskuse, ve které mimo jiné došlo k zajímavé výměně názorů mezi Miroslavem Kučerou a Markem Šalandou.

Současný design magazínu dle mého názoru již dal konečně zapomenout na svoji dřívější podobu, kdy byly odkazy a text umístěny ve spoustě vnořených tabulek. Nynější líbivá, ale zároveň účelná grafická podoba Intervalu umožňuje přehledné zařazení článků do několika základních kategorií (webdesign, vývoj aplikací, e-komerce, nástroje, magazín) a mnoha desítek podkategorií. Dalším plusem Intervalu je jeho denní aktualizace, včetně víkendu.

BUILDER

738

Jako vánoční dárek si dal Jan Podhajský informační server Builder, který vznikl na doméně zaregistrované 23.10.1997. Dlouhou dobu byl Jan Podhajský také výhradním autorem obsahu, a i když později vznikla úzká skupina náhodných autorů, bez honorovaných článků magazín vycházel dosti chaoticky. Pevný řád, novou grafiku a stabilní skupinu autorů dostal Builder v červnu 2001, kdy došlo k jeho prodeji společnosti Grafika Publishing.

Základem dnešního obsahu jsou tématické seriály (PHP, Delphi, C/C++, Win API apod.) a především široká škála diskusních fór, kolem nichž se vytvořila komunita přispěvatelů. Jak mi sdělil Jan Podhajský, na základě ohlasů se podle některých tutoriálů uveřejněných na předmětném serveru dokonce učí na středních školách. O to může být zajímavější zpráva proběhnuvší konferencí reklama.nawebu.cz, že magazín Builder je na prodej.

GRAFIKA

739

Grafika není samozřejmě web určený výhradně vývojářům, neboť hojně zastoupeny jsou zde i články o digitální fotografii a videu, počítačích Apple, 3D grafice nebo polygrafii. Ale své si v rubrice Webdesign najdou i tvůrci stránek. Snad nikoho nepřekvapí, že prim zde hrají texty pojednávající o grafické podobě webu (články na témata, jak získat zajímavá bitmapová písma, jak využít na stránce technologii Flash, jak vytvořit více či méně složité grafické prvky apod.).

Webdesignerům jsou určena i tři z mnoha diskusních fór na Grafice. Nejvíce příspěvků (téměř pět a půl tisíce) najdete v diskusi Kritika stránek. S velkým odstupem pak následují diskuse o flashové technologii a fórum Praktický design slibující rady a tipy k úspěšnému vytváření webu.

Je těžké podrobit kritice internetovou stránku, jež prakticky nemá mezi tuzemskými servery konkurenci, a která navíc svou podobou dělá čest obsahu. Jen si dovolím mít malou výtku k provozovatelům, kteří nebyli schopni za deset dní (i přes několikeré urgence) odpovědět na mé otázky týkající se provozu Grafiky.

WEBTIP

740

Vzhled magazínu byl letos v létě přizpůsoben ostatním serverům vydavatelství Grafika Publishing (předtím se WebTip na několik měsíců odmlčel, čímž ztratil část ze své beztak nepočetné čtenářské obce). Zároveň se změnou designu přichází také nová koncepce serveru, která má za následek přehlednější dělení do rubrik. WebTip se nově zaměřuje na amatérské i profesionální webdesignéry, kterým poskytuje ucelený souhrn informací potřebných pro správný návrh webových stránek. To znamená nejen grafickou část návrhu, ale také tipy na dobrý webhosting, freemailové služby nebo doplňkové služby (měření návštěvnosti, vyhledávání apod.).

I přes výše uvedené změny znamenající jednoznačný krok vpřed se zdá, že vývoj magazínu nyní ustrnul na mrtvém bodě. Rozbalovací menu v zápatí stránky neobsahuje všechny rubriky a některé odkazy v levé nabídce dokonce odkazují na neexistující stránky. Také článků nepřibývá tolik, aby to stačilo k vytvoření „informační závislosti“.

SOVA V SÍTI

Sova v sítí je spíše „bílou vránou“, neboť smyslem magazínu není podle jeho zakladatele Marka Prokopa na čtenářích vydělávat, ale zcela nezištně je vzdělávat. Činí tak jednak prostřednictvím ezinu, který je rozesílán na zhruba tři tisíce emailových adres (vydané eziny najdete v archívu serveru) a jednak díky weblogu, v němž se téměř denně objevují stručně komentované odkazy ze světa webdesignu. Prakticky jedinými přispěvateli jsou Marek Prokop a Martin Kopta. Výběr toho nejlepšího se každých čtrnáct dní objevuje v magazínu Interval.

Výše uvedená slova o nevýdělečnosti Sovy v síti potvrzuje i absence placené reklamy, autorům se za texty neplatí a přetisk článků je se svolením jejich autorů možný i na jiných webech. O tom, že Sova v sítí není časopisem pro čtenáře, ale magazín čtenářů, svědčí také pravidelná čtvrtletní živá setkání autorů a čtenářů.

PC SVĚT

Původně osobní stránky Petra Šťastného s názvem Happy Web, na kterých se množily články o programování v jazyce ASP, si všimla firma P.E.S. Consulting. Díky této skutečnosti tak mohl na jaře roku 2002 vzniknout magazín PC Svět. Kromě článků určených vývojářům zde najdete v menší míře i texty o počítačové technice či mobilních telefonech. Většinu článků do magazínu podle vyjádření Petra Šťastného píší velmi mladí autoři, kteří tak využívají této možnosti k seberealizaci a sdělování svých myšlenek. V blízké době by měl být časopis zprovozněn s jinou grafikou, novým redakčním systémem a novými službami.

ŽIVĚ

O magazínu Živě již byla řeč v článcích o počítačových magazínechmagazínech o Internetu. Do třetice všeho dobrého (pro někoho možná zlého) se Živě objevilo i v tomto článku, a to díky kanálu Developer Daily nabízejícímu texty zařazené do rubrik s jednoznačnými názvy (ASP, PHP, HTML/CSS, Delphi, Java apod.).

BRAND24

DATABÁZOVÝ SVĚT – web o databázových technologiích
PROGRAMÁTOR – magazín především pro programátory začátečníky
WEBGURU – magazín pro zájemce o programování v jazyce PHP

Název magazínu Provozovatel Datum založení Autoři (interní/externí) Návštěvnost
BUILDER Grafika Publishing, s.r.o. 12/97 1/10 705*
DATABÁZOVÝ SVĚT Ing. Marek Kocan 11/01 3/2 115
GRAFIKA Grafika Publishing, s.r.o. n/a n/a 2 742*
INTERVAL Zoner Software, s.r.o. 10/99***** 4/60 1.457****
PC SVĚT P.E.S. Consulting, s.r.o. 04/02 0/30 1.571
PROGRAMÁTOR Ignum, s.r.o. 12/01 0/15 150***
SOVA V SÍTI Marek Prokop 03/01 1/5–10 nesleduje se
WEBGURU Petr Rympler 11/01 0/5 200***
WEBTIP Grafika Publishing, s.r.o. n/a 0/10 180**
ŽIVĚ Computer Press, a.s. 10/96 2/5–50 7.348*

* počet unikátních IP adres za den (zdroj: iDot, srpen 2002)
** průměrný počet sessions za den (zdroj: Navrcholu.cz, říjen 2002)
*** počet unikátních IP adres za den (zdroj: vyjádření provozovatele)
**** unikátních IP adres za den (zdroj: NET PROJEKT, SPIRaudit Index, srpen 2002)
***** v dnešní obsahové podobě

Čeho si na vývojářských magazínech ceníte nejvíce?

  • Zpravodajství.
    1 %
  • Návodů.
    16 %
  • Diskusních fór.
    83 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).