Hlavní navigace

Rok 2013 na satelitu? Krachy operátorů, odpojování HD kanálů i významná akvizice

28. 12. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Satelitní službu Skylink letos významně zasáhl krach operátora Satellite BG, díky němuž musela vyřadit z nabídky hned několik kanálů v HD rozlišení. Programy v této kvalitě naštěstí také přibývaly.

Zkrachoval partner Skylinku, služba Satellite BG

Ekonomické problémy bulharského satelitního operátora Satellite BG, který na pozici 23,5 stupně východně dlouhodobě spolupracoval se Skylinkem, koncem května vyvrcholily v to, že její provozovatel ohlásil na svých webových stránkách ukončení veškerých služeb.Vážení zákazníci, od počátku jsme se snažili poskytovat vysoce kvalitní televizní vysílání a přinést do Bulharska jedinečnou programovou nabídku. Hospodářská krize bohužel vede k tomu, že jsme byli nuceni zhodnotit naše aktivity a učinit těžké rozhodnutí, kterým je ukončení našich služeb k 31. květnu, uvedl operátor. Zákazníci operátora, kteří chtěli nadále služby využívat, se museli obrátit na tamní společnost Vivacom. Ta však programy nabízí na jiné satelitní pozici.

A jak se tato skutečnost dotkla zákazníků satelitní služby Skylink, která od Satellite BG přebírala řadu programů v HD rozlišení? Patrné to bylo především u balíčku Mixbox, který obsahuje například stanice Fashionbox HD, Docubox HD, Fashionbox HD, trojici EroX HD a některé další. Některé programy musely být z důvodu nedostatku kapacity překlopeny do SD kvality. Společnost SPI International už v tuto chvíli našla řešení a budeme nadále pokračovat v distribuci našich programů kapacitě 23,5 stupně východně. V současné době jsme před podepsáním smlouvy na šíření stanic, uvedl pro DigiZone.cz obchodní a marketingový manažer SPI International pro střední a východní Evropu Adrian Gumulák, aniž by tehdy zmínil, že některé kanály v HD podobě skončí.

Zatím posledním kanálem, který společnost SPI International spustila, byl včera hudební 360 TuneBox

Díky krachu Satellite BG zmizela z nabídky satelitní služby Skylink například stanice 360 TuneBox a byla nahrazena její SD verzí. Podobně na tom byli i další stanice SPI International.

Slovenská Digi TV už nepatří Rumunům

Společnost Digi Slovakia už nepatří od druhé poloviny května rumunské firmě RCS&RDS, která v řadě regionů provozuje satelitní televizi Digi TV. Koupil ji operátor Slovak Telekom. Slovak Telekom, největší slovenský telekomunikační operátor, se po několikaměsíčních jednáních s konsorciem RCS&RDS dohodl na odkoupení 100% podílu společnosti Digi Slovakia,uvedla tehdy v tiskové zprávě společnost Slovak Telekom. Potvrdila se tak informace rumunského deníku Ziarul Financiar z března letošního roku. Společnosti Digi Czech Republic se tato akvizice netýká.

Naším cílem ve střednědobém horizontu je rozšířit naše portfolio a využít růst ve vybraných strategických segmentech, jakým je digitální televize. Digi Slovakia jsme si vybrali díky její etablované zákaznické bázi a dostupnosti jejích služeb. Věřím, že její akvizicí získají naši stávající i budoucí zákazníci řadu výhod. Naší společnou ambicí bude spojit to nejlepší z technologií, programové či obsahové struktury digitální TV na Slovensku, konstatoval při této příležitosti předseda představenstva a generální ředitel společnosti Slovak Telekom Miroslav Majoroš.


Autor: archiv

Satelitní služba Digi TV už na Slovensku nepatří pod Rumuny.

Němci spustili nové bezplatné HD kanály na Astře

Žijeme rozhodně v době, kdy se děje řada revolučních věcí. Nemáme pomalu dne, kdy by se ať už v pozemním vysílání nebo na satelitu neudálo něco, co posune běh věcí zase o něco kupředu. Tu je to start nové televize, tu jde o nové aplikace v rámci hybridního vysílání. Pokud se ale na satelitu, který je všeobecně oblíben i u českých a slovenských satelitních diváků, tedy na družici Astra, objeví několik nekódovaných HD kanálů, je to bezpochyby okamžik, jenž stojí za větší pozornost. A ten okamžik nastal právě začátkem prosince. Poté, co německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF spustily loni v první vlně několik svých kanálů nekódovaně, přišla na řadu ta druhá.

Ve vysokém rozlišení tentokrát startovaly stanice hr (Hesensko), MDR (Sasko, Sasko-Anhaltsko, Duryňsko), rbb (Berlín a Braniborsko) a také tematické kanály EinsPlus a tagesschau24. Na novém kmitočtu se zároveň objevil EinsFestival HD, který už nějaký ten týden sice přes pozici 19,2 stupně východně vysílá, ale doposud šlo pouze o experiment, jenž měl za cíl prozkoušení technologií ve vysílacím řetězci a zároveň být jakousi přípravkou na právě spuštěné programy. Zajímavostí je, že právě německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF jsou jediné, které do Evropy šíří svůj nekódovaný signál, navíc v HD rozlišení. To pro jejich kolegyně z RakouskaŠvýcarska nebo i České republiky neplatí.

BBC nabízí na satelitu všechny programy v HD

Ani prosinec nebyl na novinky v oblasti mediální sféry jak u nás, tak i v Evropě chudý. Největší událostí v tomto směru byl pro naše čtenáře pravděpodobně start nekódovaných německých HD kanálů ze satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně, který připadl oficiálně na čtvrtek 5. prosince. Jen o několik dní později jsme tu ale měli neméně významnou a pravděpodobně ještě významnější událost. Na 10. prosince ohlásila start svých zbývajících kanálů ve vysokém rozlišení i „veřejnoprávní matka“ BBC. Sledování těchto stanic je možné za určitých podmínek i v České republice. Jde o stanice CBBC, CBeebies, BBC Three, BBC Four a BBC News.

Doposud vysílaly v HD kvalitě „pouze“ stanice BBC One a BBC Two. Vysílání je dostupné z pozice 28,2 stupně východně v nekódované podobě. Elektronický programový průvodce (EPG) je pochopitelně samozřejmostí, ale nebudete-li mít k dispozici linuxový box například s funkcí „Cross EPG“, uvidíte na svém přijímači pouze aktuální a následující pořad, víc nic. Jde de facto o simulcast s programy v klasickém rozlišení. Divák tedy uvidí to samé co na SD verzích, jen s vyšší kvalitou obrazu. Týdně by se k němu mělo dostat přibližně 250 hodin HD obsahu. BBC původně tento krok plánovala na začátek roku 2014.

Ukázka z vysílání kanálu CBBC HD, které je možné například v Praze zachytit bezproblémově na parabolu s průměrem 85 cm.
Autor: repro foto CBBC (Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Ukázka z vysílání kanálu CBBC HD, které je možné například v Praze zachytit bezproblémově na parabolu s průměrem 85 cm.

Dvacetimilionová pokuta pro satelitní operátory

Dvacetimilionovou pokutu uložil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dvěma provozovatelům placených satelitních služebv České republice. Firmy M7 Group (operátor satelitních služeb Skylink a CS Link) a UPC DTH (provozovatel služby freeSAT) totiž podnikali na území České republiky, aniž by to řádně oznámily regulátorovi. Obě společnosti sídlí v Lucembursku a v České republice podnikají, aniž by to oficiálně oznámily regulátorovi trhu elektronických komunikací, což odporuje zákonu o elektronických komunikacích. ČTÚ proto například provozovateli Skylinku a CS Linku nemohl uložit sankci za loňské zavedení tzv. servisního poplatku.

„Pokuty byly uděleny za spáchání správního deliktu ve smyslu ustanovení § 118 odst. 1 písm. a) a c) zákona o elektronických komunikacích, jehož se podnikatel dopouští tím, že podniká v oblasti elektronických komunikací bez řádného oznámení. Udělení pokut předcházela výzva oběma společnostem, aby v souladu s příslušnými ustanoveními zákona zahájení své podnikatelské činnosti na území České republiky oznámily. Protože tak neučinily, ČTÚ následně s každou z nich vedl správní řízení,”informoval v polovině květně prostřednictvím oficiální tiskové zprávy tehdejší mluvčí ČTÚ František Malina.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, která Skylink i CS Link vlastní, oponoval, že regulátor nemá na pokutu právo, protože její provozovatel nesídlí v České republice ani na Slovensku.

Stručně k nejvýznamnějším událostem roku 2013

Satelitní operátor Eutelsat Communications začal prostřednictvím pozice 10 stupňů východně (družice Eutelsat 10A) šířit v lednu první demo kanál pro Evropu, který má rozlišení 4K označované také jako Ultra HD. Tato kvalita obrazu přinese čtyřikrát vyšší rozlišení než má Full HD vysílání.

Pět milionů korun měla zaplatit lucemburská společnost M77 Group, která donedávna provozovala dvě největší satelitní služby v Česku –Skylink a CS Link – za klamavou reklamu, v níž loni na jaře lákala zákazníky na bezplatné programové nabídky Gratis a Free. Firma se však odvolala a rozhodnutí tak ještě nenabylo platnosti.

V pondělí 4. února přibližně v 15 hodin došlo k přerušení vysílání televize Pětka ve všech jejích distribucích – pozemně, na satelitu i v kabelových sítích. Za touto skutečností stály především dlouhodobé problémy s financováním kanálu, které se táhly v podstatě od samého startu v říjnu 2012.

Nova spustila 22. února svůj zatím poslední kanál Telka zaměřený na archivní zábavu. Dostupná je v rámci satelitní distribuce pouze na pozici 23,5 stupně východně. Od března je z družice dostupný také kanál Smíchov.

Satelitní operátor freeSAT zařadil v únoru do své nabídky jako první placená služba u nás tematický kanál Sport 2 v HD rozlišení. Doposud ho nemá v nabídce ani konkurenční Skylink.

Podle plánu zahájila 21. února promo vysíláníslovenskástanice Fooor, čtvrtý kanál z rodiny společnosti Markíza Group, která provozuje programy Markíza, Doma a Dajto. Čeští diváci ji mohli sledovat také ze satelitu. Nedožila se ale ani jednoho roku existence. Její provozovatel byl nucen z ekonomických důvodů tento kanál 31. prosince letošního roku vypnout.

Provozovatel satelitní služby Skylinklu­cemburská skupina M7 Group, v dubnu oznámila, že uzavřela dohodu s Joj Media House na distribuci jejího nového kanálu Wau, který odstartoval v pondělí 15. dubna. Program je součástí základní nabídky Digital a dostupný na kartách ICE a Irdeto.

Kromě zařazení dětského kanálu Minimax do nabídky satelitního operátora Skylink došlo oficiálně k 1. květnu i k dalším novinkám u tohoto operátora. Tematický program Slovak Sport.TV byl přesunut ze základní nabídky Digital do placených balíčků, Deluxe Music HD zmizela z nabídky operátora definitivně.

Na satelitní pozici 23,5 stupně východně, tedy přesné té, kterou pro distribuci svých programů využívají operátoři SkylinkCS Link a T-Mobile televize, se objevil v polovině roku další operátor ze zahraniční, konkrétně srbská společnost Telekom Srbija.

Nejen v pozemním multiplexu 4 a u vybraných kabelových operátorů, ale i na satelitu už vysílá od začátku července TV Pohoda ostravského podnikatele Radima Pařízka. Později se změnila na Pohodu Relax. Objevila se na pozici největší české satelitní služby Skylink 23,5 stupně východně. Využívá programovou pozici po zaniklé bulvární televizi Pětka na družici Astra 3B. později ji doplnila i sesterská stanice Pohoda Rebel.

Šestici nových programů zařadila koncem července do svojí nabídky česko-slovenská satelitní služba Skylink. Šlo konkrétně o stanice Crime & Investigation, Nickelodeon, MTV Rocks, MTV Dance, VH1 a VH1 Classic. Z nabídky operátora však také úplně zmizel program MTV Live HD, který byl původně dostupný na kapacitě zkrachovalé služby Satellite BG.

31. srpen 2013 se zapsal do historie české digitalizace jako významný milník. Česká televize spustila na jedné programové pozici hned dva nové televizní kanály – ČT :D a ČT art. Ty jsou dostupné i satelitním divákům, ovšem pouze na pozici 23,5 stupně východně. Operátoři Digi TV ani freeSAT v nabídce tyto stanice doposud nemají.

Hudební kanál iConcerts je od poloviny září dne dostupný zákazníkům satelitní služby Skylink pouze v SD a nikoliv HD rozlišení. Stanice je k dispozici v poměru 704×576 pixelů (obrazových bodů).

BRAND24

Zákazníci satelitní služby Skylink už nemají možnost objednávky prémiového filmového kanálu HBO v klasickém rozlišení obrazu (SD). Do budoucna bude operátor nabízet tento program pouze ve formátu HDTV.

Satelitní operátor Skylink potvrdil v listopadu spekulace, které již delší dobu kolovaly po diskusních fórech, konkrétně, že se v jeho nabídce objeví po testovací fázi vybrané maďarské programy. Provozovatel služby, lucemburská skupina M7, to uvedla v tiskové zprávě.

Nejzásadnější událost letošního roku na poli satelitní televize byla?

  • Krach bulharského operátora Satellite BG
    30 %
  • Převzetí slovenské pobočky operátora Digi TV Slovak Telekomem
    21 %
  • Spuštění pěti nových nekódovaných německých HD kanálů na satelitu Astra
    15 %
  • Spuštění zbývajících HD kanálů od BBC na satelitní pozici 28,2 stupně východně
    6 %
  • Udělení dvacetimilionové pokuty pro společnosti M7 Group a UPC DTH
    16 %
  • Jiná (do diskuse napište jaká)
    3 %
  • Nevím
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).