Hlavní navigace

Týdenní revize: chyby a trest na ministerské úrovni

27. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Vladimír Mlynář, bývalý ministr informatiky, má jít podle soudu na 5,5 roků do vězení za chybu, kterou si každý vykládá jinak. Chybou, které si všiml i Google, trpí i web ministerstva práce a sociálních věcí, trest je však v tomto případě v nedohlednu. Zjistili jsme, jak tvrdý je Ochranný svaz autorský k internetovým rádiím a hledali odpověď na otázku, proč WiFi velmoc nechce své WiFi sdílet. Spojí se Centrum a Atlas?

Windows Vista jsou už jen pár kroků od prodejních pultů (včetně těch českých) a očekávání a nadšení některých lidí dostupuje vrcholu. Je však obraz významu tohoto operačního systému, který nám předkládají odborná i mainstreamová média, adekvátní jeho skutečných schopnostem? Neskrývá se také někde pod nánosem novinového papíru třeba jeho důstojný konkurent?
Vojtěch Bednář: Dost už bylo Visty

Pokud využíváte výhod internetového volání, konkrétně pomocí služby Skype, určitě vám neušlo, že společnost Skype snížila minutové hovorné do pevných sítí v ČR z 2,3 na 1,7 eurocentu. Současně ale všechna volání v rámci služby SkypeOut (a to nejen v ČR) zatížila jednorázovým sestavovacím poplatkem ve výší 3,9 eurocentu. To zásadně mění výhodnost volání přes SkypeOut, na samotném volání Skype-Skype se ale nic nemění.
Jiří Peterka: Stalo se: SkypeOut notně podražil

Skype není samozřejmě jediný způsob, jak pomocí Internetu či datových sítí volat levně, lépe a s větším komfortem. Pro provoz internetové telefonie se mezi jejími poskytovateli nejvíce rozšířily dvě rodiny protokolů: SIP a H.323. V rámci našeho seriálu o volání přes Internet jsme jim proto věnovali samostatný díl. Jaké jsou výhody jednotlivých řešení a jak se navzájem liší?
Ondřej Bitto: Jak se volá přes Internet: protokoly H.323 a SIP

Ivo Lukačovič, zakladatel portálu Seznam, nedávno na svém blogu zveřejnil novou vizi další strategie této české portálové jedničky. Nepříliš překvapivý je zřejmě záměr soustředit se spíše na jednotlivé služby, o které uživatelé stojí, místo budování masivního univerzálního portálu. Leckteré myšlenky pak překvapí i tím, jak dobře padnou na dosavadní strategii Googlu. A možná i tím, jak odlišná je tato vize od předchozího chování samotného Seznamu…
Koppel blog na Lupě: Hledáme strategii pro Seznam

Živým tématem pro český Internet je v posledních týdnech problematika porušování autorských práv nejen při užívání výměnných sítí. Prosincový zátah na „sdíleče“ v Klášterci nad Ohří mnohé zaskočil, ještě více lidí však donutil se ptát, nakolik je dnes autorské právo relevantní pro realitu. Skutečné paradoxy však v této oblasti najdeme snadno – třeba u provozovatelů amatérských internetových rádií, po kterých ochranný svaz autorský (OSA) požaduje tisícové platby, a to i přesto, že se zde vysílaní umělci svého nároku na odměnu vzdali. Je však vůbec možné autorské právo v jeho současné podobě na Internetu smysluplně ochránit?
Rudolf Musil: Internetové rádio vs. OSA: nerovný boj
Blog Františka Fuky na Lupě: DRM je zlo a Konec softwarového pirátství? Ehm…
Blog Jana Wagnera na Lupě: 25 milionů Američanů stahuje ilegálně filmy

Komerční internetovou službu dnes není až takový problém zřídit za pomoci WWW a e-mailu. Je ale možné chtít i něco víc. Tyto dva distribuční kanály sice slouží pro obchodní komunikaci spolehlivě, existují ovšem i úkoly, na které se až tak nehodí. Při poskytování elektronických služeb je možno zvolit i další poměrně dostupné technologie, přinese-li to provozovateli nějakou výhodu.
Tomáš Randus: Portování WWW služeb na mobilní telefony

Obliba e-shopů mezi tuzemskými zákazníky roste rok od roku, což lze kvitovat jedině s optimismem. Prolínání „starého“ a elektronického světa však obnáší řadu citlivých míst – u e-shopů nejčastěji okamžik platby a doručení zboží. Zatímco první problém se daří řešit „samospádem“, postupným přechodem k placení kartami či mikroplatebními kanály, doprava zboží zůstává podle některých případů téměř v době rakousko-uherské monarchie. Snadno se pak stane, že vám místo krabice s elektronikou dorazí omlácený a děravý kus kartonu, u kterého Českou poštu nejvíc zajímá jeho váha.
Jiří Macich: Elektronika v salátové úpravě

O chybách, přehmatech a nedorozuměních, vznikajících při pronikání informačních technologií do státní správy, jsme na Lupě napsali již hezkých pár desítek tisíc znaků. Málokdy se však poštěstí nachytat ministerský web „v nedbalkách“, s důvěrnými dokumenty vystavenými na odiv vyhledávačům a tím i komukoliv s přístupem na Internet. Jde o velký problém, nebo běžnou praxi ve státní správě? A dočkáme se vůbec někdy bezchybných a efektivních IT řešeních za státní peníze?
Jan Wagner: Web ministerstva podlehl Google hackingu

Naopak jiná ministerská chyba, tentokrát však zřejmě s nulovými náklady pro stát, se dočkala překvapivého rozuzlení: Vladimír Mlynář, bývalý ministr informatiky, se od městského soudu dočkal 5,5 roků vězení nepodmíněně za přehmaty při zakládání společnosti Testcom Servis. Celý případ vzbudil značnou pozornost a protesty řady odborníků, podle kterých je trest nesmyslně tvrdý. Kde je pravda a jak se na celou historii případu dívá sám Vladimír Mlynář?
Jiří Peterka: Vladimír Mlynář: 5,5 roku natvrdo
Blog Jana Wagnera na Lupě: Soudkyně Silvie Slepičková soudí silně směšně…

O další (avšak přiměřeně menší) rozruch se postarala zpráva týdeníku Euro, podle kterého se portály Centrum a Atlas domlouvají na vzájemném spojení. Po nedávném ohlášení akvizice Atlasu vydavatelstvím Mafra jde již o druhého „sólokapra“ Eura, avšak tentokrát od počátku o značně nepravděpodobného. Co když však ke vzniku „Centrasu“ dojde – čeho se můžeme dočkat a co by to pro český Internet znamenalo?
Aleš Miklík: Záludnosti řešení jménem Centras
Online blog na Lupě: Centras.cz, Atron.cz nebo Centlas.cz?

I když jsme nezaznamenali mnoho zásadních novinek v normalizaci bezdrátových sítí WiFi a WiMAX, certifikační aktivity příslušných organizací přinesly pár zajímavých věcí. Nejžhavější je rozhodnutí o dvoustupňové certifikaci zařízení pro rychlou WLAN a úspěšné zahájení programu pro jednoduchou konfiguraci bezpečnostních prvků WPS.
Rita Pužmanová: Novinky v certifikacích WiFi a WiMAX

Moderní a líbivé prostředky komunikace mají kromě svých viditelných výhod i méně viditelné odvrácené stránky. Někoho od blízkých mohou paradoxně až izolovat, pokud dotyčný propadne jejich kouzlu přibližovat mu lidi vzdálené. A co teprve pokud máte na krku nepříjemnou práci – to se to potom kontroluje nová pošta! Záhy vypěstovaná závislost na nových podnětech pak může vést až k diagnostiko­vatelným stavům…
Pavel Houser: Anatomie poštovní závislosti

cif 24 - early cena - média

„Velký nápad malého chlapce“ – tak by se daly popsat začátky konference, která je dnes mezi mladými internetovými tvůrci považovaná za prestižní záležitost a kde se každoročně scházejí mladí webdesignéři, programátoři a podnikatelé z celé ČR, aby navázali nové kontakty a vyměňovali zkušenosti. Junior Internet letos vstupuje do svého osmého ročníku, co od něj můžeme očekávat?
Marek Soldát: Junior Internet letos již po osmé

O tom, že Česká republika je rájem pro bezdrátové sítě, se už přesvědčila i Evropská komise – při loňském sčítání broadbandu jich v ČR napočítala víc než ve zbytku zemí EU. Zajímavému projektu společnosti FON, založenému na myšlence vzájemného sdílení bezdrátové konektivity, se však úspěch v Česku zatím vyhýbá (přestože ve zbytku Evropy poměrně boduje). Jak je to možné?
Jiří Macich: Sdílení WiFi, které se WiFi velmoci vyhýbá

Poskytli byste část své konektivity někomu cizímu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).