Hlavní navigace

Týdenní revize: hříchy ministerstev

16. 12. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Ani závěr roku nás neuchránil od dalších děsivých zkazek o působení státní správy v IT. Ministerstvo kultury neplatí za software, resort školství zase utrácí za podivné weby, stát přispěje i na Internet zdarma pro Prahu... Děly se však naštěstí i jiné věci: na obzoru je nabídka velkoobchodní IPTV, alternativní operátoři se bouří proti ČTÚ a Telefónice a NIX.CZ oslavil desáté narozeniny. Je Internet bezpečné prostředí?

Ministerstvo kultury disponuje vlastním odborem autorských práv a je zodpovědné za vládní strategii pro boj s nelegálním softwarem. To vše mu ale nebrání v tom, aby samo na dvou třetinách svých počítačů provozovalo programy bez řádné licence. Jak je to možné? Inu, zřejmě nebyly peníze, čas, priority či cokoliv jiného, co ministerští úředníci bezpodmínečně potřebovali.
Popis dost možná běžné situace se dostal do médií a vzbudil značný zájem, korunovaný množstvím otevřených dopisů jednotlivců i různých sdružení, spílajících i radících ministerstvu, jak se s problémem nedostatku peněz na software vypořádat. Očekávat masové nasazení Linuxu ve státní správě by však bylo zřejmě příliš naivní.
Jankův blog na Lupě: Kozel zahradníkem: ministerstvo kultury jako softwarový pirát a Dopis Českého sdružení pro svobodnou informační infrastrukturu ministrovi kultury

Řešíte-li jako studenti problémy se společným přívlastkem „finanční“ a patříte-li zároveň mezi zdatné odborníky na bezpečnost IT, dávejte dobrý pozor na to, kdo vás oslovuje ve vaší oblíbené hospůdce. Mohl by to být verbíř hackerské (crackerské?) organizace, hledající talenty na akademické půdě. Má taková snaha reálnou šanci na úspěch? Kdo ví, pivo má prý opět zdražovat…
Vojtěch Bednář: Zločinné stipendium

Po nedávném a nečekaném dárku Telefóniky O2 alternativním operátorům a jejich uživatelům v podobě navýšení objemových limitů ve velkoobchodní nabídce si Telefónika vzpomněla i na své zákazníky a limity navýšila i jim. Na obzoru je také první nabídka IPTV jako velkoobchodní služby tak, aby ji ve své síti mohli nabídnout i menší ISP. Skrze prodej Radiokomunikací se do ČR vrací Terrence Valeski, který do roku 2004 vedl Eurotel. Návrh Sedmi statečných reforem od ODS pamatuje i na informatiku.
Jiří Peterka: Stalo se: velkoobchodní IPTV

Ministerstvo školství jsme na Lupě za jeho přístup k Internetu kritizovali letos na jaře v článku Kolik redakčních systémů si může dovolit jedno ministerstvo? Situace s plýtváním redakčními systémy a předraženými weby se evidentně nezlepšila, protože se nám sbírka neradostných exemplářů rozšířila hned o několik nových přírůstků.
Jankův blog na Lupě: Kolik redakčních systémů si JEŠTĚ může dovolit jedno ministerstvo? a Další webová perla: vzdelavani.nidm.cz

Internet Explorer je i přes svoji novou verzi stále nejčastěji na Internetu vídán s pořadovým číslem 6. Ve srovnání s konkurencí možná nenabízí takové nativní možnosti rozšiřování, ale spoustu doplňků k němu přeci jen seženete. Jednou z oblíbených kategorií jsou toolbary, pomocné navigační a nástrojové lišty, ale i další rozšíření. Jaká je tedy aktuální nabídka pro tohoto „důchodce?“
Jiří Macich: Druhý dech pro Internet Explorer

Jedno z největších českých vydavatelství, Computer Press, změnilo nedávno generálního ředitele. Místo spoluzakladatele Jiřího Hlavenky nastoupil do funkce vyslanec majoritního akcionáře (fondů Riverside) Stanislav Konečný. Podle toho, co prozradil v našem rozhovoru, má s vydavatelstvím velké plány, na které však přijde čas, jakmile v něm „uklidí“.
Aleš Miklík: Stanislav Konečný: Computer Press? Mission impossible

Marketing a podpora jeho virálních forem může probíhat všelijak. Známá a úspěšná služba sdílení fotografií Flickr v adventním čase nasadila zvláštní pomůcku, se kterou můžete své i cizí fotografie vylepšit známými červenobílými čepičkami. Že to není dobré k ničemu kromě jednoduché zábavy? V tom tkví možná právě ta genialita nápadu…
Blog Františka Fuky na Lupě: Geniální easter egg / virální marketing Flickru

Páteřní síť projektu Internet2, Abilene, se v minulosti vyznačovala několika specifiky. Na rozdíl od podobných sítí v Evropě nebo v Asii dávali pánové ve Spojených státech přednost stabilnímu provozu a kladli velký důraz na poskytované aplikace. Když před dvěma lety uváděli poslední upgrade na 10 Gbit/s, vypadalo to, že se zase na delší dobu odmlčí.
Michal Krsek: Nová páteřní síť Internet2

Návštěvnost je pro webové servery i v roce 2006 hlavním zaklínadlem, na kterém staví své plány, odměny i příjmy. A nejen ty komerční. Ani zadavatelé nejsou ještě tak vyspělí, aby dokázali čísla správně číst, a tak se jim mnohdy podávají mírně řečeno zkreslená. Zkouší to velké weby i malé a zkoušet to zřejmě budou, dokud se trh neposune opět dál, k cílenější reklamě a poučeným inzerentům i provozovatelům.
Blog „k800“ na Lupě: Podvody s návštěvností

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nedávno nařídil dominantnímu hráči, Telefónice O2, umožnit výběr paušálu za telefonní linku i alternativním operátorům. Ti by tak mohli zasílat svým zákazníkům jedno vyúčtování a zbytek by si s Telefónikou vyřídili sami. Ta se však zatím k nasazení optimálního řešení příliš nemá, o čemž svědčí i aktuální protesty alternativců. O co se konkrétně jedná a proč je přístup O2 pro alternativní operátory nepřijatelný?
Martin Vyleťal: Alternativní operátoři se bouří, Telefónica O2 podle nich neplní požadavky ČTÚ

Internet zdarma se zřejmě dostává v hledáčku politiků na jen o kousek nižší pozice po dopravě a bezpečnosti, co se volebních slibů týče. Praha se tak už celkem dávno rozhodla, že všem svým obyvatelům zpřístupní bezdrátový Internet „zdarma“, resp. za 287 milionů korun. Po stížnostech komerčních poskytovatelů a tlaku Evropské komise se zatím pouští do vybudování sítě pro styk s úřady. Není však pochyb, že Internet se do ní jednou dostane tak jako tak. Kdo si tuto státem dotovanou konkurenci odskáče nejvíc?
Aleš Miklík: Dotovaný zastaralý Internet

Před dvěma týdny jsme se na Lupě věnovali první podzimní bezdrátové novince s názvem WiBree. Nyní jsme se podívali i na neméně zajímavé WirelessHD, určené pro domácí multimediální zábavu vyžadující multigigabitové přenosy kvůli vysokému rozlišení obrazu. Co všechno tato nová technologie slibuje a kdy můžeme očekávat její reálné nasazení?
Rita Pužmanová: Nová bezdrátová řešení mají zahýbat světem (2.)

Valná hromada sdružení NIX.CZ, které zajišťuje peering na českých datových tocích, tento týden projednala svůj rozpočet a ceny na příští rok. Výrazně zlevnit by mohlo připojení providerů rychlostí 10 Gbit/s. Jinak je náš NIX.CZ jedenáctý největší na světě a osmý v Evropě, a jeho „průtok“ se zdvojnásobuje zhruba každý rok.
Jiří Peterka: NIX.CZ je osmý největší v Evropě

Někteří poskytovatelé připojení v Česku stále čelí nelichotivé pověsti těch, kdo se starají jen o zákazníky nové, zatímco na stávající se s podporou už tolik nedostává. Jeden z příběhů našeho čtenáře snad nevypovídá ani tolik o schopnosti daného ISP přivést vám domů kvalitní Internet, jako o jeho neschopnosti komunikovat se zákazníkem tak, aby dokázal vyřešit jeho problémy (a dalším předejít). Je to však nutné? A co byste lidem v podobných situacích doporučili?
Snad nás může uklidnit alespoň to, že podle některých indicií v tom ČR není ještě úplně sama…
Jan Mlčoch: Radiokomunikace: zákazník až na posledním místě?
Blog Františka Fuky na Lupě: 0.002 cents…

BRAND24

Internet nikdy nepředstavoval dvakrát bezpečné prostředí, alespoň pokud vám na ochraně vašich dat skutečně záleželo. Aktuální vývoj bezpečnosti a rizik však ukazuje některé zajímavé trendy v motivaci útočníků i v podobě největších hrozeb. Dnešní epidemie již nejsou tak masivní, jak tomu bylo před pár roky, to však rozhodně neznamená, že bychom byli více v bezpečí. Jen se spolu s útočníky vyměnila i taktika boje.
Helena Nykodýmová: Představuje Internet nebezpečné prostředí?

A když už se blíží ty Vánoce, máte pro své blízké vybrány, objednány a doručeny všechny dárky? Na e-shopy ještě nemusí být pozdě, ale času je opravdu málo. A chybí-li vám nápady, jeden pro vás máme: zamilovaný USB pejsek. A je-li to pro vás příliš a/nebo se rozhlížíte kromě blízkých i po potřebných, máme pro vás i přehled možností, jak poslat peníze na dobročinné účely.
Blog Františka Fuky na Lupě: Námět na dárek (zamilovaný USB pejsek)
Nishkamův blog na Lupě: Jak a komu darovat penize pro dobrou vec

Budete přes Vánoce online?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).