Hlavní navigace

Týdenní revize: nové tarify mobilního Internetu

8. 11. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Vodafone a U:fon představily nové tarify pro Internet v mobilu. Proč Aktuálně.cz přistoupilo k moderování diskusí? Česká televize zvažuje vybírání poplatků za všechny počítače připojené na Internet. Provozovatelé videoserverů objevují nový způsob boje s nelegálním obsahem. Nabízí portály televizních stanic dostatečný zpravodajský servis? Jak bude v budoucnu vypadat český mediální trh podle Romana Galla?

Ačkoli diskuse o psaní slova Internet s velkým či malým „i“ nejsou již tak vášnivé jako v minulosti, stále existují média, která nepodlehla většině a i nadále píší „Internet“ nikoli „internet“. Z českých médií „odolávají“už jen časopis Reflex a magazín Lupa. Je Internet název konkrétní sítě a proto by měl být psán s velkým počátečním písmenem? Nebo je pojem internet ve všeobecném významu natolik rozšířen, že velké písmeno postrádá smysl? Máte na psaní tohoto slova svůj vlastní názor a chtěli byste ho říct ostatním? Pak neváhejte a pošlete nám jej do redakčního e-mailu. Deset nejzajímavějších názorů odměníme neméně zajímavou knihou.
Miloš Čermák: Na velikosti záleží
Zprávičkářův blog na Lupě: Internet vs. internet

Český Vodafone představil ve středu novou strategii mobilního Internetu. Jako poslední z operátorů zahrnul do své nabídky speciální datový tarif, navržený pro využití z mobilu. O den dříve totiž oznámil datový tarif určený pro mobil také U:Fon, i když v tomto případě se jedná o kombinaci s hlasovým tarifem. Navíc je možné se jeho prostřednictvím připojit i počítač.
U Vodafonu, ve srovnání s konkurencí, nejde o žádnou cenovou revoluci. Nicméně na rozdíl od podobných tarifů ostatních operátorů, by se mělo jednat o plnohodnotné připojení, podporující obecně všechny služby a protokoly. Navíc tarif si lze objednat i na pouhý den, konkurence nabízí nejkratší období 1 týden. Změn doznaly i dosud nabízené tarify mobilního Internetu, zejména směrem k větším datovým limitům, které však i nadále zůstávají příliš nízké. Vodafone na novou službu nabízí rekordně dlouhé promo – 6 měsíců poskytování služby zdarma. Na tiskové konferenci Vodafone také oznámil, že přistupuje k transkódování mobilního webu, technice, která umožní snížit objem přenášených dat a lépe přizpůsobí webové stránky zobrazení na displeji mobilního telefonu.
Jiří Peterka: Stalo se: Vodafone bude transkódovat mobilní web
Jiří Peterka: Nový mobilní Internet od Vodafone
Jiří Macich: U:fonům Fofr internet míří i do mobilních telefonů
Jiří Macich: Vodafone představil nový tarif pro surfování na displeji mobilu

Tip: přehled cen a parametrů internetových tarifů pro mobilní připojení všech čtyř českých mobilních operátorů najdete na jednom místě v databázi mobilního připojení na Lupě.

Technický ředitel společnosti FunPower v rozhovoru pro Lupu říká, že se příchodu české lokalizace Youtube neobává, protože technické parametry výsledné kvality videa a rychlost enkódování u této platformy totiž zatím nepovažuje za příliš přesvědčivé. Prozradil také plány v oblasti videoreklamy nebo mobilního Internetu.
Karel Wolf: Ondřej Brablc: Spojení s velkým portálem N-joy.cz zatím neplánuje

Prezidentské volby ve Spojených státech mají jasného vítěze. Nezmění na tom nic skutečnost, že někteří voliči vzdali čekání v nekonečných frontách před volebními místnostmi, ani problémy s hlasovacími zařízeními. Zkušenost s přepočítáváním hlasovacích lístků na Floridě v roce 2000, uspíšila prosazení elektronického hlasování. Ale i v tomto případě se objevily problémy, související zejména s bezpečnostními riziky zvolených softwarových řešení. V některých státech tak voliči hlasovali tradičním způsobem za použití děrovacích štítků nebo svou elektronickou volbu ještě písemně stvrdili.
Vojtěch Bednář: Prezident ex machina 

Jak televize pracují se svým videoobsahem na Internetu? České televizní stanice kladou důraz na hlavní zpravodajskou relaci, ta nechybí v žádném z archivů. Nicméně ne všechny, ale poskytují divákovi na Internetu to, co by teoreticky mohl požadovat. Porovnali jsme, jak si v tomto směru stojí čtyři televizní stanice zaměřené na zpravodajský obsah.
Jan Handl: České televize a Internet: pomalá, ale jistá konvergence

CIF 2008 Logo
Rádi bychom vám připomněli, že 20.listopadu se bude v pražském Konferenčním centru City konat Czech Internet Fórum 2008. Přednášky se budou týkat změn na českém internetovém trhu za uplynulý rok, šancí českých hráčů v souboji s globální konkurencí, sociálních sítí a jejich využití v byznysu a problémů mobilního Internetu v Česku či vývoje a trendů v podílech kontextových reklamních systémů. Přednášet zde bude například Jiří Hlavenka, Patrick Zandl, Ondřej Filip, Daniel Dočekal či David Antoš.

Co je největší překážkou pro další rozvoj internetového videa? Bezesporu skutečnost, že uživatelé, kteří na videoservery nahrávají obsah, většinou neberou příliš v potaz autorská práva. Ačkoli provozovatelé videoserverů takový „nelegální“ obsah odstraňují, je tento způsob vynucování dodržování autorských práv značně neefektivní. Nyní se zdá, že se provozovatelé a držitelé práv shodli na lepším řešení. Místo aby video porušující práva odstranili, raději ho přepíšou reklamou vlastníka práv.
Pavel Houser: Online video na cestě mezi výdělkem a autorskými právy

Diskuse, zejména pod články na velkých zpravodajských serverech, dokazují negativní aspekty anonymity internetového prostředí. Příspěvky plné vulgarismů, nadávek, osobních invektiv či politické agitace píše většinou úzký okruh uživatelů. V reálném životě by si podobné chování nedovolili, ale na Internetu se cítí silní a v bezpečí anonymity. Díky takovým uživatelům se informační hodnota diskusních příspěvků často blíží nule. Některé zpravodajské servery proto přistupují k moderování diskusí a odfiltrování obsahu, který nemá s článkem příliš společného. K moderování diskusí se nedávno uchýlilo také Akutálně.cz. Jaké způsoby moderování používají jednotlivé zpravodajské servery? A nejsou moderované diskuse krokem k cenzuře?
Karel Wolf: Je moderování diskuzí nutné zlo, nebo cesta k cenzuře?
Jiří Macich: Aktuálně.cz zahájilo moderování diskuzí

Hostem devátého NetClubu byl Roman Gallo, který stál za zrodem několika internetových zpravodajských serverů. Na otázku moderátora Miloše Čermáka, jak si Gallo představuje český mediální trh za pět let, odpověděl, že sestava celostátních deníků, tak jako funguje teď, už fungovat nebude. Nicméně tištěným novinám i do budoucna věří. Jejich výhoda prý spočívá zejména v silné značce, jde však o to, do jaké míry budou konvergovat s ostatními kanály. Jak vypadá v současné době rozvržení sil v oblasti zpravodajství na českém Internetu? Mají nové zpravodajské internetové koncepty u českých uživatelů šanci na úspěch?
Daniel Dočekal: Lesk a bída českých internetových médií
NetClub blog na Lupě: Roman Gallo: současná sestava celostátních deníků bude za pět let minulostí

Logo NetClub
Hostem 10. NetClubu bude Ladislav Trpák, zakladatel internetové agentury Advertures, která se dlouhodobě věnuje internetovému marketingu. Stál také u zrodu úspěšného personálního portálu Jobpilot.cz. Registrovat svoji účast na diskusi s omezeným počtem míst můžete už nyní.

Na scénu se opět vrací kontroverzní téma platby koncesionářských poplatků nejen za počítače vybavené TV tunerem, ale také za všechny, které jsou připojeny k Internetu. Česká televize přitom argumentuje tím, že právě prostřednictvím Internetu je možné sledovat živé streamované televizní vysílání. Nicméně ministerstvo kultury prý zatím s takovým návrhem nepočítá. Případné zavedení poplatku by zasáhlo hlavně podnikatele a firmy, které by musely platit za každý připojený počítač.
Michal Černý: Koncesionářské poplatky za Internet?
Jiří Macich: Bude se za počítač připojený k Internetu platit koncesionářský poplatek?
Zprávičkářův blog na Lupě: Koncesionářský poplatek za každé oko

ebf - partner 1

Problém soukromí na Internetu je věčné téma. K webovým prohlížečům, které uživatelům nabízejí speciální režim, při jehož aktivaci se neukládají na pevný disk žádná potenciálně citlivá data, se brzy přidá i Mozilla Firefox.
Ondřej Bitto: Problém soukromí na Internetu nestárne ani po desítkách let
Jiří Macich: Privátní mód ve Firefoxu realitou

Mediální skupina Mafra nedávno spustila nový katalog firem. Podobných projektů vzniklo v minulosti na českém Internetu několik. Připravili jsme pro vás malou rekapitulaci vývoje právě v oblasti katalogů firem. Vzpomenete si, kdo byl první?
Radim Hasalík: Jak vznikaly internetové „zlaté stránky“

Vadí vám reklama přidávaná k videu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).