Hlavní navigace

Týdenní revize: osvěta na Internetu může pomoci i vám

8. 3. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Microsoft dostal od Evropské komise rekordní pokutu, kterou pravděpodobně zaplatí. Sazka chce nabídnout vlastní služby pro online placení po Internetu. Server iDnes v počtu reálných uživatelů těsně porazil Novinky.cz. Začal jedenáctý ročník projektu „Březen měsíc Internetu“ zaměřený mimo jiné na bezpečnost a handicapované uživatele. Bluetooth hledá partnera pro další rozvoj. Jaká je budoucnost internetové reklamy?

Bitva mezi Evropskou unií a Microsoftem pokračuje. Evropská komise (EK) na konci února vyměřila softwarovému gigantu další rekordní pokutu ve výši 899 milionů eur za zneužívání monopolního postavení na trhu. Spor mezi oběma stranami ale vypukl již o 10 let dříve, kdy si na praktiky Microsoftu u EK stěžovala společnost Sun Microsystems, postupem času se přidaly další vývojářské firmy. V roce 2004 shledala EK Microsoft vinným z toho, že neposkytoval svým konkurentům informace tak, aby mohli vyvíjet software fungující na jeho platformě. Za porušení evropských pravidel byl Microsoft sankcionován pokutou ve výši 497 milionů eur. Proti rozhodnutí se sice odvolal, ale na podzim roku 2007 byl verdikt EK potvrzen Evropským soudem ve Štrasburku. V průběhu odvolacího řízení v červenci 2006 přidala EK další pokutu za nerespektování nařízení ve výši 281 milionů eur.
Microsoft zaplatil a zdá se, že zaplatí i letos. Stejně tak jako v minulosti ustoupil komisi v otázce nového operačního systému Windows Vista, který je na evropský a jihokorejský trh dodáván ve verzi, která umožňuje nahrazení softwarových doplňků alternativními programy od jiných výrobců. Na čí stranu sporu se ale přiklonit? Je softwarový obr skutečně tak zpupný? Nebo komise tak neschopná?
Vojtěch Bednář: Eurotroubové

Zákazníci UPC nebudou na březen letošního roku vzpomínat s nadšením. První březnovou sobotu totiž vstoupilo v platnost avizované zdražení internetových služeb. Už o měsíc dříve změnilo UPC číslo bankovního účtu, na který mají zákazníci hradit poplatky za odebírané služby. Přitom ještě minulé pondělí byla na webu UPC uváděna původní čísla účtů, což mohlo být pro zákazníky, kteří platí prostřednictvím inkasa trochu matoucí.
Společnost Sazka známá především jako provozovatel loterijních her a kurzových sázek se hodlá angažovat na poli internetového placení. Chce k tomu využít svých terminálů, které v současné době kromě příjmu sázenek umožňují například také dobíjení mobilních telefonů s předplacenou kartou či platbu složenek. Sazka v nejbližších měsících hodlá spustit službu, která umožní platit na Internetu bez nutnosti vlastnit platební kartu.
Jiří Peterka: Stalo se: Sazka chce vsadit na Internet

Podle údajů, které zveřejnil NetMonitor, byl v lednu 2008 nejúspěšnějším hráčem na českém Internetu, co do počtu uživatelů, portál Seznam, který překročil hranici 4,5 milionu reálných uživatelů. Seznam je v tomto směru stálicí, ale na druhém místě se s relativně malým náskokem před třetími Novinkami Novinkami umístil iDnes. Největším překvapením je ale návštěvnost serveru Blog.cz, který se s 2,73 miliony reálných uživatelů umístil v první pětce hned za portálem Centrum. V následující měsících se ale pořadí na vedoucích místech může změnit a to v souvislosti s akvizicí Atlasu, která by mohla vynést Centrum opět před Novinky a iDnes, který si drží druhé místo i díky nabalování zákazníků prostřednictvím Jízdních řádů.
Jan Ambrož: iDnes je dvojkou českého Internetu. Na jak dlouho?

Ačkoli autorské svazy a hudební a filmová nakladatelství bojují proti nelegální distribuci hudebních a filmových nahrávek prostřednictvím Internetu či výměnných sítí, čas od času se objeví případ, kdy je obsah zcela záměrně nabízen k volnému stažení. Nedávno tak uvolnila Norwegian Broadcasting divácky úspěšný televizní seriál Nordkalotten 365. Ten je nyní dostupný zdarma prostřednictvím BitTorrentu. Stejně jako první část nového alba skupiny Nine Inch Nails. K volnému stažení nabízí některé své knížky například i spisovatel Paulo Coelho.
Jankův Blog na Lupě: Norská televize uvolnila populární seriál bez DRM prostřednictvím BitTorrent
Jankův Blog na Lupě: Nové album Nine Inch Nails via BitTorrent

Zajímavý a ambiciózní projekt rozšíření pro webový prohlížeč Mozilla Firefox, který umožňoval P2P sdílení dat mezi uživateli, končí. AllPeers bohužel nesplnil očekávání investorů, kteří do firmy se sídlem ve Velké Británii a vývojovým centrem v Praze investovali neupřesněný objem finančních prostředků. Přitom vývojáři ještě před uvolněním první betaverze obdrželi více než 50 tisíc žádostí o testování nového programu.
Jiří Macich: AllPeers končí, nesplnil očekávání investorů

Přestože mnozí z nás reklamu zatracují, je jasné že se bez ní neobejdeme. Do internetové reklamy investují společnosti rok od roku více prostředků a tento trend bude podle odborníků pokračovat i v budoucnu. S rozvojem video služeb se bezpochyby část investic do televizní reklamy přesune na Internet. Ačkoli mnoho uživatelů reklamu na Internetu kritizuje, jen mizivé procento z nich používá utility na její blokování. Zdá se, že si lidé vytvořili vůči bannerům jistou formu resistence. Jinými slovy většina z nich na ně vůbec neklikne. Na druhé straně jsou zadavatelé reklamy, kteří i přes tato zdánlivě nelichotivá zjištění věří v účinnost internetové reklamy. Kdo má tedy pravdu? Kritici nebo zadavatelé? Problém je i v tom, že ačkoli jsme na Internetu schopni velmi přesně spočítat počet kliků na bannerovou reklamu, neumíme odhadnout jak taková reklama ovlivňuje chování těch, kteří ji vidí, ale nekliknou na ni. Úspěšnost bannerové reklamy, která pracuje s dojmem a emocemi, není možné hodnotit jen na základě počtu kliků.
Tomáš Jindříšek: Přijde konec manipulace a nenávisti k internetové reklamě?
Ján Simkanič: Odpůrcům bannerové reklamy scházejí argumenty 

Podle produktového a marketingového ředitele Volný by uživatelé Internetu neměli být omezováni jakoukoli formou Fair User Policy. Mikuláš Labský věří v úspěch IPTV a domnívá se, že budování optických sítí bude i do budoucna regionální záležitostí. Volný se v letošním roce zaměří na rozšiřování své sítě, jako první alternativní operátor v České republice nabídne služby na neaktivních linkách a spolupracuje s Tiscali.
Martin Vyleťal: Mikuláš Labský: Volný nabídne služby na neaktivních linkách
Jiří Macich: Volný nabízí ve své síti ADSL i bez pevné linky

Internetová fotoalba patří mezi poměrně populární služby. Mnoho uživatelů je využívá pro sdílení fotek se svými přáteli či známými. Jedná se o velmi jednoduchý způsob jak někomu například rychle zprostředkovat obrázky z dovolené. Většina uživatelů ale v okamžiku založení účtu či nahrávání obsahu netuší, že někteří poskytovatelé díky ustanovení licenčních a užívacích podmínek získávají k jejich fotografiím veškerá práva. Než se rozhodnete pro některé z českých fotoalb ujistěte se, že licenční podmínky provozovatele neobsahují pochybná ustanovení, kterými se připravujete o veškerá práva: ten, komu jste svěřili své fotografie, může právě vaše fotografie neomezeně využívat pro vlastní potřeby. Obdobná rizika číhají na uživatele i v podmínkách některých videoserverů.
Daniel Dočekal: Fotoalba na Internetu vás mohou připravit o vaše práva

Právě v těchto dnech začíná jedenáctý ročník projektu „Březen měsíc Internetu“ (BMI). Hlavními tématy letošního ročníku bude bezpečnost a dostupnost internetových stránek a služeb pro handicapované uživatele. Například 8. března proběhne konference INSPO – Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami. Jednání bude vůbec poprvé v historii BMI převáděno do psané podoby na promítací plátno, což umožní smysluplnou účast i neslyšícím, kteří neovládají znakový jazyk. BMI kromě úřadů a knihoven tentokrát spolupracují např. s Českými dráhami, které v březnu vypraví zvláštní „internetový vlak“. Jednou z pravidelných akcí v rámci BMI je i E-learning forum, které se letos konalo již po osmé. Jaké jsou aktuální trendy v elektronickém vzdělání? Mohou se studenti těšit například na výuku ve virtuálních světech?
Jan Rylich: Březen, měsíc Internetu, díl jedenáctý
Blog Michala Černého na Lupě: Březen, měsíc internetu právě startuje
Jan Rylich: Také E-learning se vyvíjí

Bluetooth je bezkonkurenčně jednou z nejoblíbenějších bezdrátových komunikačních technologií na krátkou vzdálenost. Nedávno oslavil své desáté narozeniny a přesto, že se neustále vyvíjí, nemůže vykročit z vlastního stínu. Největším problémem, který Bluetooth trápí, je malá přenosová kapacita. Tu by mohlo vyřešit propojení Bluetooth s jinými bezdrátovými technologiemi. V úvahu připadá ultraširokopásmová technologie UWB (UltraWideBand) nebo WiFi. Pro kterou z nich se Special Interest Group (SIG), sdružení, které se podílelo na vzniku Bluetooth, nakonec rozhodne?
Rita Pužmanová: Bluetooth hledá partnera. Zn: jen vážně

Na bezpečnostní hrozby, které na internetové uživatele číhají téměř na každém „kroku“ jsme si již zvykli. Evergreenem se stal spyware a malware, v posledních letech jim zdatně konkurují více či méně nebezpečné formy phisingu. Kvůli nedávným phisingovým útokům Česká spořitelna dokonce podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Samozřejmě nezmizely i klasické viry a červy, mezi jejichž autory a výrobci bezpečnostního softwaru zuří bitva, kterou ti druzí nemají šanci nikdy vyhrát. Přesto reagují na aktuální trendy a nabízí uživatelům kombinovaná bezpečnostní řešení ve snaze ochránit jejich data, soukromí, potažmo i peníze. Potíž je však v tom, že celá řada bezpečnostních hrozeb se objevuje spíše náhodně, bez výrazného trendu.
Pavel Houser: Bezpečnost a marný boj s nahodilostí
Jiří Macich: Česká spořitelna podá trestní oznámení kvůli phishingu

Až donedávna byly aplikace virtuální reality na Internetu odděleny od reálného světa. Nové zobrazovací zařízení ve formě kontaktních čoček s implantovaným čipem však může odstartovat novou éru, v níž bude možné virtuální i reálný svět propojit. Kontaktní čočky s čipem vyrobené na principu nanotechnologií umožní přenášet obraz přímo do očí uživatelů. Odpadne tedy mezikrok, kdy lidské oko zpracovává obraz zprostředkovaný monitorem či displejem multifunkčních zařízení. Zatím byly čočky vyzkoušeny pouze na králících, ale v budoucnu by je mohli používat i lidé. Budeme tedy jednoho dne brouzdat webem na naší sítnici, nebo ovlivňovat, jak nás druzí lidé vnímají? Potenciálních aplikací a důsledků této technologie je obrovské množství…
Martin Noska: Rozšířená realita – nová dimenze Internetu?

Internetový obchod KASA.cz expanduje do Maďarska, kde mu má s rozvojem pomoci nový investor – Arca Capital. Ten za 30% podíl v KASA.cz zaplatil 30 milionů, její ředitel však říká, že celou společnost si cení na více než „papírových“ 100 milionů korun. „Platby kartou nenabízíme, protože jsou příliš drahé“, říká také Martin Kasa.
Aleš Miklík: Martin Kasa: na východ se jdeme svézt s vlnou e-komerce

BRAND24

Internetové diskuze, zejména ty, které se objevují pod jednotlivými články, bývají často útočištěm pro uživatele, kteří chtějí za každou cenu vyjádřit svůj názor. Někteří z nich jsou pravděpodobně na komentářích přímo závislí. Pokud se jedná o příspěvky, které reprezentují jiný pohled na danou problematiku nebo doplňují postřehy autora, jsou diskuze samozřejmě přínosné. Často se ale stává, že diskuze na českých zpravodajských, ale i odborných serverech, reflektují osobní antipatie, jsou plné zášti, vulgarismů, polopravd a demagogie. Ideální řešení, které by navrátilo diskuzím potřebnou úroveň, pravděpodobně neexistuje. Jakékoli snahy o moderování, se zatím nesetkali s úspěchem. Jakýkoliv zásah je často vnímán jako cenzura. Dá se chorobná závislost na diskuzích léčit?
Blog Michala Černého na Lupě: Jsou i-diskutéři nemocní?

Internet je, zdá se, živnou půdou pro různá občasná sdružení či společnosti. Právě Internet poskytuje prostor i pro takové organizace o které mnozí nestojí, někteří tvrdí, že rozvracejí standardní demokratický rámec, jiní zase, že jsou právě ony pilíře demokracie. Proč se ale lidé na Internetu tak často sdružují?
Michal Černý: Přesídlila občanská společnost na síť?

Jak velký objem dat měsíčně přijmete a odešlete prostřednictvím Internetu.

  • Do 1 GB.
    12 %
  • 2 - 5 GB.
    2 %
  • 6 - 10 GB.
    12 %
  • 11 - 20 GB.
    27 %
  • 21 - 50 GB.
    17 %
  • 51 GB a více.
    10 %
  • Nevím, datové přenosy nesleduji.
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).