Hlavní navigace

Týdenní revize: stát a Internet, jde to dohromady?

15. 9. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Čerstvě znovu otevřená kauza státního selhání při zavádění informačních technologií do škol (vč. projektu "Indoš") vrátila do diskusí otázku, zda stát může a má rozvoji IT efektivně napomáhat. Podle ministra Martina Římana není nutné regulovat ani trh s ADSL, je prý dostatečně konkurenční. Opravdu? GTS Novera nenavýší rychlost ADSL všem zákazníkům. Blíží se nový Firefox, co přinese? iDnes koupil jízdní řády.

Přehled událostí uplynulého týdne začněme tou, jejíž začátek spadá až do loňského roku. Tehdy totiž společnost UPC oznámila akvizici svého konkurenta, Karnevalu. Sloučení a přechod na nové logo a firemní „vizi“ trvalo rok a nyní je vše hotovo. Oslavu však šéfům české pobočky UPC poněkud pokazily stížnosti zákazníků, tlačících se na přeplněných (placených) infolinkách. Ty byly za svoji vytíženost zejména u UPC kritizovány již delší dobu, nyní však situace dospěla do takové fáze, že firma vydala omluvnou tiskovou zprávu. Na vině je prý nedostatečná kapacita nového zákaznického centra. Reakce těch, kdo jsou „45. v pořadí a nemají zavěšovat, prosím“, si můžete přečíst pod předmětnou zprávičkou.
Jiří Peterka: Stalo se: Karneval skončil
Jiří Macich: Zákaznická linka kabelového operátora UPC nestíhá

Další významnou událostí byl také převod jízdních řádů včetně domén na nového majitele, portál iDnes.cz. Zatímco dřívější pokusy portálů o začlenění návštěvnostně silné služby pod svá křídla končily buď nezdarem či polovičatým řešením, iDnes dospěl zřejmě nejdál: koupí dvou domén od společnosti Chaps se vyhnul potížím s etickým kodexem Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) a ve statistikách NetMonitoru tak zřejmě přeskočí druhé Centrum. A to přesto, že první takový pokus Atlasu zástupci iDnesu kritizovali a ještě letos v dubnu jeho ředitel Jaroslav Kábele prohlašoval, že o jízdní řády zájem nemají. Celé „věno“ však iDnes přesto nezíská: několik dalších domén s vysokým provozem (např. vlak-bus.cz) nadále patří Českým drahám. Důvody ke spokojenosti to však jistě žádné ze stran nevezme.
Jan Ambrož: Kontroverzní jízdní řády zastavily na iDnes.cz

Příjemná zpráva o navyšování rychlostí a později i limitů u ADSL (iniciovaná novou velkoobchodní nabídkou dominantního poskytovatele, Telefóniky O2) některým uživatelům s postupem času poněkud zhořkla, když na slíbené zrychlení marně čekali či čekají dodnes. Tyto problémy se přitom netýkají pouze přípojek v síti Telefóniky, ale i v sítích některých alternativních operátorů. GTS Novera tak např. podle všeho věděla o nemožnosti navýšit rychlost všem již letos v dubnu, dotčené zákazníky však o této nepříjemné skutečnosti dlouho neinformovala. Přechod na vyšší rychlost navíc podmínila odběrem hlasových služeb.
Martin Vyleťal: GTS Novera nenavýší rychlosti všem zákazníkům

Zpravodajský server Aktuálně.cz přišel s poměrně nezvyklou novinkou: zpravodajstvím v angličtině. Zdánlivě nelogický krok v zemi, kde je znalost cizích jazyků jedna z nejhorších v EU, dává smysl při pohledu na menšinu cizinců i Čechů za hranicemi, případně lidí, kteří se rádi v angličtině pocvičí. Budou tedy tyto zprávy úspěšné i pro Aktuálně.cz?
Jiří Macich: Aktuálně.cz: Hello World!

Na frontě webových prohlížečů na první pohled již utichly nejtvrdší boje mezi „alternativami“ a stále vedoucím Internet Explorerem, mnoho zajímavého se však na tomto bojišti odehrává i dnes. Třetí verze Firefoxu by měla přinést řadu užitečných novinek, a je proto očekávána s netrpělivostí. Naproti tomu vychvalovaná Opera stále – i přes svoji novou, ještě rychlejší verzi – stále bojuje o pozornost jiných než hard-core uživatelů. V čem mohou spočívat příčiny tohoto stavu?
Jiří Macich: Firefox 3.0: co se chystá pro uživatele
Vojtěch Bednář: Ještě rychlejší Opera… zase na nic
Internet blog na Lupě: Dva fígle pro Gmail a (nejen) Operu

Projekt Internet do škol (Indoš) je v odborné veřejnosti dobře a neslavně zapsaný jako exemplární případ selhání státní správy při nasazování informačních technologií. Zbytečně a neefektivně utracené stamilióny z peněz daňových poplatníků však bohužel nejsou zdaleka jediné, které stát (i samospráva) v souvislosti s ICT a elektronickými komunikacemi promarnil. Kapitola sama pro sebe je přístup úředníkům k trhu s připojením, kde důsledky špatných rozhodnutí pociťujeme dodnes. Snahy o nápravu navíc namnoze končí dalšími nedůslednostmi. Aktuální zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu o chybách ministerstva školství při realizaci Státní informační politiky ve vzdělávání sice pojmenovává některé velké problémy, jiné však ponechává bez povšimnutí. Nový správce elektronických komunikací, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, zase soudí, že všechny klíčové trhy jsou již plně kompetitivní a žádná regulace již není třeba, přestože třeba u ADSL jsou důkazy o opaku na pohled patrné.
Jan Wagner: Kostlivec Internetu do škol znovu vypadl ze skříně
Blog Jana Wagnera na Lupě: Jak (ne)funguje web MŠMT a jeho odbor vnějších vztahů a komunikace
Jiří Peterka: Martin Říman: kdo to vidí jinak, fatálně zaspal dobu
Internet blog na Lupě: Ministerstvo Dopravy.cz – to si opravdu každý může dělat co chce?

Provoz regionálního média je náročný a často nevděčný úkol, který web ulehčuje pouze z části (nižšími náklady na vstup do veřejného prostoru). Budování lokálního webu proto může být ideální školou pro budoucí internetové podnikatele v oblasti médií. S jakými typickými problémy se takový nadšenec může setkat a jak na ně?
Jan Ambrož: Jak se provozuje regionální web

BRAND24

12. září proběhl první český ENUM Day, pořádaný sdružením CZ.NIC. Byl příležitostí k posouzení rozvoje a nasazení této technologie u nás i v okolních státech, i k zamyšlení nad perspektivami a možnostmi jak na straně registrátorů, tak i na straně operátorů, výrobců a uživatelů. Pravděpodobně jde o začátek nové tradice a takovéto ENUM dny se budou pravidelně opakovat.
Jiří Peterka: Jak se daří ENUMu v Česku?

Aplikace pro plánování a správu událostí, jinak též kalendáře, patří k samozřejmé výbavě většiny jen trochu více zaměstnaných lidí. Jejich podoba a možnosti použití se však mohou vzájemně prudce lišit. Jelikož žijeme ve věku webu 2.0 (zatvrzelým odpůrcům tohoto pojmu se omlouváme za žertovné popíchnutí), nabízí se podívat se blíže na online podobu těchto pomocníků. Zřejmě nejznámějšími provozovateli webových kalendářů je portálová trojka Google, Yahoo, Microsoft. Který z nich vyjde ze srovnání jako vítěz?
Jiří Macich: Webové kalendáře velké trojky
Blog Jana Wagnera na Lupě: Nejlepší způsob jak spravovat Vaše úkoly. Už nikdy na nic (ani na mlíko) nezapomenete.

Potřebujete pro svoji práci kalendář (v jakékoliv podobě)?

  • Ano, neobešel/neobešla bych se bez něj.
    27 %
  • Ano, ale dokázal/a bych se bez něj obejít.
    45 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    2 %
  • Ne, a ani o tom neuvažuji.
    24 %
  • Nevím.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).