Hlavní navigace

Týdenní revize: Web 2.0 v Česku

7. 10. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Diskuse o významu nového stádia webu a jeho (ne)přítomnosti v ČR stále pokračují. I mimo Web 2.0 se však český Internet seznamuje s novinkami, zavádí se např. systém ENUM. Datové limity u českých poskytovatelů jsou však stále příliš nízké. Zmapovali jsme kondici maďarského Internetu, porovnali možnosti webových kancelářských balíků a vyzpovídali technického ředitele zajímavého projektu AllPeers.
Nový Internet Explorer je pod drobnohledem komentátorů ještě déle, než jej Microsoft vyvíjí (a to už je také nějaká doba). Jeho ohlašované vlastnosti budí tu naděje, tu odpor, ale každopádně není možné je přejít jen tak. Co se týče bezpečnosti, nehodlá Microsoft nic ponechat náhodě, a tak jsme se mohli dozvědět, že díky jisté studii bude IE 7 odolnější vůči phishingu než všechny ostatní prohlížeče. Můžeme však věřit studii, za níž lze cítit vliv výrobce vítězné aplikace?
Vojtěch Bednář: Nejbezpečnější prohlížeč?

Internetové sázení by mohlo být pohodlnou moderní variantou odvěké zábavy, postavené na lidské touze riskovat a vydělat. Mohlo by být, kdyby nebylo trnem v oku politikům (a některým tradičním sázkovým společnostem). Na Lupě už jste se mohli dočíst jak sázet i to, že v ČR jde stále o byznys spíše za hranicí zákona. V USA na to šli ještě razantněji, když zákonem zakázali bankám přijímat platby ve prospěch internetových sázkovek. V českých médiích se zatím můžete setkat s nepřehlédnu­telnými reklamami na internetové sázení, byť jde zřejmě o propagaci nelegální. Jaký bude další krok úřadů?
„Lrv“ blog na Lupě: Internetové sázení v USA utrpělo těžkou ránu a Propagace Internetového sázení v Česku

Programové prohlášení vlády Mirka Topolánka se věnuje e-governmentu a „novému vládnutí“, ale kromě digitalizace zcela opomíjí ostatní agendy z oblasti informatiky. Můžeme považovat za pozitivní, že nové vedení MI ČR chce přehodnotit dotace z broadbandového fondu? Vláda schválila pokračování internetizace knihoven, a dokonce hodlá knihovnám hradit jejich připojení ze státního rozpočtu trvale.
Jiří Peterka: Stalo se: programové prohlášení vlády z pohledu informatiky

Každý provozovatel webu by určitě rád, aby na jeho stránky přicházelo co nejvíc návštěvníků. Jak toho však dosáhnout, když prostředky na propagaci (např. formou kvalitního SEO) se nedostávají? Jednou z možností může být i legální e-mailová kampaň (tedy nikoliv spamming), kterou nabízí i některé české e-mailingové servery. Jaká je efektivita takové kampaně a může zaručit dlouhodobější zvýšení návštěvnosti?
Michal Němejc: Jak získat nové návštěvníky?

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Chcete podpořit svoji oblíbenou službu na českém Internetu? Rádi byste dali provozovatelům webů najevo, že jim fandíte? Pak neváhejte a hlasujte v anketě Křišťálová Lupa 2006! Až do 31. října 2006 můžete ovlivnit, které projekty si budou přebírat ocenění pro vítěze pro tento rok. Navíc získáte roční licenci k bezpečnostnímu balíku od společnosti AEC a můžete vyhrát i některou z 50 hodnotných cen.

Pokud vás zajímají DoS (denial of service) útoky, potom jistě sledujete náš seriál, věnovaný jejich teorii i praxi. V jeho dalším dílu jsme si probrali v dnešní době nejaktuálnější distribuované DoS útoky a ukázali si málo známé, ale vysoce nebezpečné útoky využívající koncept Mitm (man in the middle). Došlo však i na problémy, které mohou nastat, pokud budete používat příliš tvrdou bezpečnostní politiku.
Martin Haller: Denial of Service útoky: man in the middle, distribuované DoS

Atlas a Centrum spolu zápasí o místo dvojky, zatímco jednička tiše přihlíží a možná chystá nové trumfy. I tak by šel charakterizovat vývoj třetího čtvrtletí mezi českými portály (Google nepočítáme, ten dál nenápadně inovuje a chystá svůj „český úder“). AtlasCentrum spustili nové homepage a další služby a předběžný vývoj ukazuje, že z koláče návštěvnosti si více ukousl spíše Atlas. Každou interpretaci dat z NetMonitoru je však nutné bedlivě zvažovat, dvojnásob, je-li její autor zapojen do boje za jednu ze stran.
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Atlas vs. Centrum – 1:0 pro nás
Blog Františka Fuky na Lupě: Krásné nové fotky (na Google Maps)

Při diskusi o úrovni českého Internetu občas zapomínáme na ten „za hranicemi“. Přitom pohled na něj může být velmi inspirující, protože kromě našeho nepřehlédnutelného zpoždění nám může nabídnout i leckteré užitečné srovnání. Maďarsko, například, je podobně velká země s podobně silnou ekonomikou ve stejném regionu. Je tedy přirozené, že v mnoha směrech kráčíme shodnými cestami. Vzhledem k jazykové bariéře je však maďarský Internet drtivé většině lidí zcela nepřístupný. My jsme vám tuto překážku pomohli překonat a podívali se na tamní Internet pěkně zblízka.
David Antoš: Internet za hranicemi: inspirativní Maďarsko

I Česko však světu má co nabídnout (a nemyslíme tím teď pouze ty obvyklé vlastnosti, Česku a jeho obyvatelům připisované). I zde se vyvíjí zajímavé projekty s potenciálním mezinárodním úspěchem. Jedním z nich může být i AllPeers, projekt nového typu sdílení souborů s velkými ambicemi. Proč se AllPeers vyvíjí právě v Česku? Jaké jsou jeho trumfy v souboji s konkurencí? Jak by měl pokračovat vývoj Firefoxu? Je možné vytvořit jednodušší způsob prodeje multimediálního obsahu přes Internet? Kdy se evropský IT průmysl začne přibližovat Americe?
David Antoš: Matthew Gertner: AllPeers může být nový Skype

Grid je, na rozdíl od virtuálně homogenního distribuovaného systému, sdružení heterogenních distribuovaných systémů (jak už nejspíše víte díky našemu aktuálnímu seriálu, věnovanému právě gridům). O vzájemnou spolupráci všech potřebných prostředků pro vykonání uživatelských úloh se stará softwarová infrastruktura s jednoduchým označením middleware.
Rita Pužmanová: Srdce gridu

Účty některých studentů strojní fakulty ČVUT byly podle všeho (včetně prohlášení na stránkách fakulty) kompromitovány slovníkovým útokem. Co všechno to může znamenat? Možná jen některý student zkoušel své čerstvě nabyté znalosti. Volba správného hesla by však každopádně měla patřit mezi základní uživatelské vědomosti – bohužel nepatří. Vint Cerf v rozhovoru pro Lupu navrhuje zavedení neopakovatelných hesel, my radíme užívat selský rozum. Uznáváme však, že návrh Vinta Cerfa má větší naději na úspěšnou realizaci.
„Lrv“ blog na Lupě: ČVUT hacknuto?

Zatímco obsah českého Internetu alespoň v některých oblastech svižně drží krok s tím „světovým“, nabídka zdejších poskytovatelů je bohužel o několik let pozadu. Jak jinak si vysvětlovat, že nejvíce prodávaná služba O2 Internet Expres má nyní datový limit FUP 1 GB měsíčně, zatímco před několika lety byl limit u tehdy nejprodávanější služby takřka shodný, tj. ve výši 250 MB týdně?
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: Nedostatečné datové limity DSL

Ani co se týče obsahu však český web nedrží krok s novinkami tak, jak bychom si asi představovali. Aktuálně probíhající diskuse o významu a smysluplnosti služeb tzv. Webu 2.0 odhalila, jak rozdílné pohledy na úroveň nabídky internetových služeb mohou zdejší odborníci zastávat. Buď jak buď, ve vyspělém zahraničí jsou lidé zvyklí používat Internet podstatně častěji a efektivněji. Čím to je? A dočkáme se někdy i v Česku nejen internetové gramotnosti, ale i „internetové samozřejmosti?“
Aleš Miklík: Explodující pomazánka a proč je český Internet pozadu

Pokud blogujete, zřejmě vás k této činnosti motivuje především možnost oslovit svojí tvorbou potenciálně velmi široký okruh čtenářů. Asi málokdo (snad kromě blogerů na Lupě) počítá i s tím, že by si blogováním mohl něco vydělat. Služba PayPerPost nabízí anglickým blogům šanci svézt se na zájmu o reklamu formou spotů na blozích. Napište článek na dané téma a dostanete zaplaceno. Že to odporuje duchu blogování? A byl tu vůbec kdy nějaký, co by stál za řeč, ptají se jiní…
Nishkamův blog na Lupě: PayPerPost – vydelek pro blogery

BRAND24

Nový vývojový stupeň webu s sebou nese i nové aplikace. Jedním z těch spíše znovuobjevených konceptů jsou i programy spouštěné buď v prohlížeči, nebo na dálku po Internetu. My jsme se rozhodli v novém seriálu zmapovat nabídku a výkon webových kancelářských balíků. V perspektivní oblasti se pohybují desítky hráčů, lačnících ukořistit něco z úspěchu Microsoft Office. Mají na to šanci?
David Antoš: Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope? (1/3)

Do České republiky vstupuje nová technologie: ENUM neboli „volání skrze domény“. V našem miniseriálu byste se měli dozvědět vše podstatné – co, jak, proč i jaké má ENUM nevýhody. Ve třetím dílu jsme si vysvětlili, jak se dá ENUM využít v praxi pro telefonování. Aby bylo možné volat levněji díky ENUMu, musí být splněny dvě podmínky: volané číslo musí být v ENUMu zaregistrováno, a buďto koncové zařízení volajícího, nebo telefonní ústředna jeho operátora musí podporovat a skutečně využívat ENUM.
Jiří Peterka: Jak se volá přes ENUM?

Využijete ENUM?

  • Ano, v zaměstnání i doma.
    6 %
  • Ano, v zaměstnání nebo doma.
    3 %
  • Zatím ne.
    27 %
  • Vůbec ne.
    13 %
  • He?
    50 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).