Hlavní navigace

Týdenní revize: zlevňování hovorů do mobilních sítí a konec Volný TV

7. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Google označil celý Internet za škodlivý. Příčinou bylo jediné lomítko, chybně zařazené do seznamu URL odkazů na potenciálně nebezpečné weby. Operátoři se k úpravě cen volání do mobilních sítí zatím příliš nehrnou, ale objevily se už první vlaštovky. Libimseti.cz zvyšuje bezpečnost, bylo znovu hacknuto? Volný ukončil poskytování služeb na bázi IPTV. Vodafone nabízí možnost nechat si zadotovat i něco jiného než mobilní telefon.

Fanoušci platformy Microsoft Windows a zejména uživatelé vždy nejaktuálnější verze nejpoužívanějšího webového prohlížeče na světě jsou opět o něco blíže okamžiku, kdy budou moci na svých počítačích uvítat novou generaci Internet Exploreru. Minulý týden totiž byla uvolněna první veřejná RC verze připravovaného prohlížeče IE8. Ten přichází na trh v době, kdy konkurence nejenom že opět žije, ale rozšiřuje se o zcela nové aplikace, porty z jiných platforem, případně se snaží poštvat za svůj nevelký úspěch Microsoft k zodpovědnosti byrokratickou cestou.
Vojtěch Bednář: IE8 takřka hotov (do zlých časů)
Jiří Macich: Internet Explorer 8 RC1 nebude pro Windows 7 Beta
Jiří Macich: Internet Explorer 8 RC v češtině je už ke stažení

Minulou sobotu začal vyhledávač Google označovat úplně všechny weby jako potenciálně nebezpečné a varoval před jejich návštěvou. K nápravě naštěstí došlo velmi brzy a vše trvalo jen asi hodinu. Příčinou označení celého Internetu za škodlivý bylo jediné lomítko chybně zařazené do seznamu URL odkazů, podle kterého Google opatřuje konkrétní weby hláškou o nebezpečí poškození počítače. Ačkoli se problém podařilo velmi rychle napravit a Google se k celé záležitosti postavil čelem, tato malá aférka připomněla, jak moc jsme na Googlu a jeho schopnostech závislí a jak obrovskou moc mají ti, kteří sestavují všelijaké blacklisty.
Jiří Peterka: Stalo se: Google označil celý Internet za škodlivý
Radek Zajíc: Google ve vyhledávání označil celý internet za nebezpečný
Diskuse na Lupě: Google.cz – jak se vám chová?

Logo NetClub
Hostem druhého NetClubu v roce 2009 bude Pavel Zima výkonný ředitel společnosti Seznam.cz. Pavel Zima působí ve společnosti Seznam.cz od jejího založení (1996). V letech 2004 – 2006 zastával pozici technického ředitele. V srpnu 2006 byl jmenován výkonným ředitelem a od roku 2005 je členem představenstva. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.

Rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o postupném snížení regulovaných cen za terminaci hovorů v mobilních sítích se začíná pozvolna projevovat v praxi. K prvnímu únoru poklesla cena za terminaci z 2,99 Kč/min. na 2,65 Kč/min. Většina pevných a VoIP operátorů zatím pouze hovoří o snížení koncových cen volání do mobilních sítí a to i přesto, že informace o snížení cen za terminaci byla známa v dostatečném předstihu. Ke snížení koncových cen přistoupila společnost MATTES AD, ale také mobilní operátor U:Fon, i když pouze u svých mobilních tarifů. Proč ostatní operátoři otálejí s promítnutím nižších terminačních poplatků do cen pro koncové zákazníky?
Jiří Peterka: První operátoři zlevňují volání do mobilních sítí

Určitě si ještě vzpomenete na kauzu kolem úniku fotografií ze soukromých alb na komunitním serveru Libimseti.cz. Po Internetu kolovaly, zejména prostřednictvím různých diskusních fór, soubory obsahující zhruba deset tisíc fotografií slečen v kalhotkách a podprsence. Představitelé Libimseti.cz se snažili celou kauzu bagatelizovat s tím, že unikl pouze zlomek z celkového počtu fotografií, které jsou na serveru nahrané. Navíc pár dní po úniku deklarovali, že se podobná situace už nemůže opakovat. Nyní přechází komunitní server z obvyklé formy zabezpečení hesel na MD5 hash. Bylo Líbímseti nedávno znovu hacknuto?
Patrick Zandl: Libimseti.cz po hacknutí zvyšuje bezpečnost

Situaci kolem Líbímseti.cz pravidelně sledujeme

Nový fenomén v oblasti půjček ovládl severní Evropu. SMS půjčka neboli služba, jejímž prostřednictvím si mohou uživatelé vypůjčit malou finanční částku pouhým odesláním textové zprávy ze svého mobilního telefonu, se stala hitem v Estonsku, Finsku či Švédsku. Podobné služby fungují i v České republice. Za pohodlnost je ale nutné si řádně připlatit, úroky dosahují 25 procent z půjčené sumy za 15 dní. Švédský ombudsman také upozornil na případy, kdy úrok přepočítaný na celý rok činil astronomických 792 procent.
Jan Handl: SMS půjčka – jednoduchá, ale drahá

Více informací o osobních financích najdete na sesterském serveru Měšec.cz.

Dva miliony uživatelů, a přesto si pravděpodobně na jeho portál nevzpomenete, když se mluví o internetových serverech. Jan Lamser má na starosti internetové bankovnictví ČSOB – Poštovní spořitelnu, počtem klientů druhou největší banku a bankovní aplikaci v zemi. Nám odpověděl na celou řadu otázek. Kdy třeba budeme peníze mezi bankami převádět online nebo proč má Poštovní spořitelna nedůvěryhodný certifikát pro internetové bankovnictví?
Patrick Zandl: Jan Lamser: do přijetí eura převratné změny v bankách nečekejte

Podobně jako populární služba Yahoo Answers funguje i podsekce serveru Mahalo. Pokud vás trápí nějaká otázka, obvykle ji návštěvníkům položíte do specializovaného fóra. Mahalo Answers na rozdíl od Yahoo jde ještě dále v integrování uživatelské komunity. Za nejlepší odpovědi totiž mohou uživatelé získat určitý obnos ve virtuální měně, která je směnitelná za pravé dolary. Na českém Internetu existuje v této kategorii obdobný startup PtejSe.cz. Za vydělané peníze můžete nakoupit své tchyni třeba nějaký šicí vzor na webu BurdaStyle. A pokud vás s ním pošle do háje, můžete jí to osladit prostřednictvím komunitního webu Hatebook.
Lubomír Hauerland: Webovinky 8: získejte odpovědi na své otázky

Online backup, Remote backup nebo jednoduše hezky česky „zálohování online“ se objevilo v devadesátých letech, původně jako servis pro firemní sektor. Ruku v ruce s nevyhnutelnou expanzí domácích broadbandových přípojek se z nich ovšem v posledních letech staly velmi populární služby hlavně pro rezidenty. Připravili jsme pro vás článek, který mapuje nejen neúspěšnější světové služby, ale také objasňuje, jak taková online úložiště fungují. Je online zálohování bezpečné?
Karel Wolf: Zálohování online pro obyčejné uživatele

KL24

Telekomunikační společnost Volný k 31. lednu ukončila poskytování IPTV služby Volný TV. Oficiálním důvodem pro stažení z nabídky byl podle vyjádření mluvčí společnosti Alžběty Šťastné fakt, že služba nesplnila očekávání, která do ní představitelé společnosti vkládali. Volný TV byla spuštěna v srpnu 2007 a už tehdy se spekulovalo, zdali je schopná pokrýt náklady, které byly do jejího vývoje investovány. Portál iDnes.cz zase pozastavil testovací provoz kontinuálního vysílání iDNES.tv, její další osud zatím není jasný. iDnes současně upouští od od formátu Windows Media Video, napříště budou všechna videa k dispozici ve formátu Flash.
Karel Wolf: iDnes stopnul kontinuální vysílání a mění formát videí
Jiří Macich: IPTV služba Volný TV končí, nesplnila očekávání

Více informací o technologii IPTV najdete ve speciální příloze zde na Lupě a na sesterském serveru Digizone.cz.

Dotace na mobilní telefony patří již neodmyslitelně do nabídek mobilních operátorů. Ačkoli se na první pohled může zdát, že zákazník při koupi dotovaného telefonu ušetří, ve skutečnosti se nedozví, kolik ho jednorázová úspora bude opravdu stát. Vodafone nyní přichází s možností nechat si zadotovat i něco jiného, než telefon. Nový balíček je určen pro nové i stávající zákazníky, ale má jeden háček, abyste dostali ke svému tarifu kredit navíc, musíte si něco připlatit.
Jiří Peterka: Vodafone Extra: revoluce v dotacích do mobilů?

Jak často voláte z pevné sítě do sítě mobilní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).