Hlavní navigace

Týdenní revize: Google vs. Microsoft a problémy s časovým razítkem

25. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Plánované odstávky systému datových schránek budou pokračovat až do konce prázdnin. Elektronický dokument, který vám přijde od orgánů veřejné moci, se může záhy proměnit v nepodepsaný „cár papíru“. Od příštího roku budou muset operátoři chránit zákazníky před vysokými účty z roamingu. Jakou budoucnost mají vyhledávače v reálném čase? Uspěje nový operační systém od Googlu i na standardních počítačích?
Datové schránky

Odstávky systému datových schránek budou pokračovat až do konce prázdnin tak, aby se mohly dokončit změny vyvolané na poslední chvíli změnami v legislativě. Provozní řád původně takové odstávky omezoval maximálně na 96 hodin za rok, nyní nejsou jejich délka ani počet nikterak omezeny. Až dosud se na různých místech uvádělo, že ISDS by měl povoleny výpadky jen na úrovni 8 hodin ročně, což odpovídá řádnému provozu po 99,9 % roku. Teď se ale objevila ještě další interpretace: že sice platí přísnějších 99,9 %, ale nikoli ve vztahu k celému roku, ale ve vztahu k jednomu měsíci. Ani ne tři týdny od oficiálního spuštění datových stránek se objevil první alternativní klient, který nevyžaduje 602Form Filler.
Jiří Peterka: Stalo se: rýsuje se první alternativní klient k datovým schránkám

Google Chrome

Společnost Google nedávno oznámila záměr vyvinout svůj vlastní operační systém. Komentátoři se vzácně shodují, že cesta k nemarginálnímu tržnímu podílu bude dlouhá a trnitá a není vlastně vůbec jisté, zdali se Googlu podaří narušit hegemonii, kterou na trhu s operačními systémy už pěknou řádku let drží softwarový gigant Microsoft. Google má však oproti Microsoftu jednu výhodu, a to podstatnou: společnost Microsoft své operační systémy prodává a je na jejich prodeji existenčně závislá – na rozdíl od Google, který vydělává na internetových službách. Operační systém Google Chrome míří na trh tzv. “netbooků”, znamená to, že se Microsoft v oblasti “standardních PC” nemá čeho obávat?
Jiří Donát: Uspěje Google Chrome proti Windows?
Jiří Donát: Proč Google útočí na Microsoft?

Petr Steigler
Tip: zajímavé informace k datovým schránkám a jejich technickému řešení přinesl také online rozhovor čtenářů serveru Podnikatel.cz se šéfem sekce eGovernment České pošty Petrem Stieglerem. K dispozici je nyní záznam celého chatu. Základní informace o datových schránkách naleznete v našem redakčním speciálu.


Kniha, zdroj: sxc.hu

Projekt Google Book Search je v zájmu médií již několik let. Samotná služba vznikla před pěti lety, tehdy ještě pod názvem Google Print. Google Book Search vyhledává knihy na základě fulltextového procházení jejich obsahem. To je také hlavní rozdíl a konkurenční výhoda oproti knihovnickým databázím, které jsou vždy odkázány pouze na vlastní bibliografický záznam, který některé informace prostě nevidí. Jelikož větší procento knih není a nikdy nebylo v žádném elektronickém formátu, který by šlo prohledávat, provádí Google zároveň masovou digitalizaci, což logicky přináší problém s fenoménem zvaným fair use. Ano, odhadujete správně, souvisí to s problematikou autorského práva.
Karel Wolf: Google Book Search – nejen pro začátečníky

Chystáte se na zahraniční dovolenou? Pak máme dobré zprávy. Od prvního července se dovoláte z EU pomocí mobilního telefonu zase o něco levněji. Operátoři totiž na základě nařízení EP a Rady EU upravili ceníky roamingu. Nově se regulace vztahuje také na SMS zprávy a velkoobchodní cenu mobilních dat. Od příštího roku budou muset mobilní operátoři chránit své zákazníky před extrémně vysokými účty. Jak ceny vypadají?
Martin Vyleťal: Stalo se: rýsuje se první alternativní klient k datovým schránkám

České Radiokomunikace (ČRa) rozšiřují dostupnost svých služeb založených na bezdrátové vysokorychlostní technologii WiMAX. Kromě Prahy je tak WiMAX síť dostupná i v Brně Ostravě a Olomouci. ČRa plánují celkově pokrýt WiMAX signálem 25 českých měst. Konkurenční GTS Novera spustila tento týden novou bezdrátové síť v Praze. Síť založená na technologii FWA (Fixed Wireless Access) funguje v pásmu 28 GHz a bude sloužit firemním zákazníkům.
Jiří Macich: WiMAX od Českých Radiokomunikací nyní i v Brně, Ostravě a Olomouci
Jiří Macich: GTS Novera v Praze spustila síť založenou na Fixed Wireless Access

Vitalia logo
Tip: Celodenní práce u počítače lidskému tělu škodí, což je známý fakt. Existují poučky, jak správně sedět. Ale schválně, jak dlouho vydržíte sedět rovně a nehrbit se? Zdravotním problémům můžete předcházet jednoduchým pravidelným cvičením přímo v kanceláři. Poradíme vám, jak na to.

Minulý týden jsme se na Lupě věnovali výsledkům průzkumu agentury Gartner, která zjišťovala zdali má koncept SaaS neboli „Software jako služba“ podporu mezi firemními zákazníky. Z výsledků vyplynulo, že SaaS je sice přijímán jako životaschopný model, ale uživatelské reakce mají rozhodně daleko do nadšení. Podle Jiřího Kodery jsou ale výsledky, které Gartner publikuje, poněkud tendenčně prezentované a to již v samotné tiskové zprávě. Prezentace výsledků úspěšnosti SaaS konceptu nereflektuje současnou ekonomickou realitu, ani odlišnosti jednotlivých SaaS aplikací a z pohledu regionálních firem jsou navíc velmi pravděpodobně málo relevantní.
Jiří Kodera: SaaS je ve skutečnosti výrazně úspěšnější než zbytek IT

Obvodní soud pro Prahu 8 zprostil obžaloby trojici mužů, kteří měli ze serveru v budově Akademie věd sdílet nelegální kopie filmů, hudby, softwaru a počítačových her. Za porušování autorského práva jim přitom hrozily až dva roky vězení nebo peněžitý trest. Soud sice rozhodl, že se trestný čin stal a servery s daty skutečně existovaly, nepodařilo se však prokázat, že viníky jsou právě obžalovaní.
Martin Vyleťal: Údajné počítačové piráty z Akademie věd soud osvobodil

More Beta - webovinky

V aktuálním díle Webovinek jsme představili vyhledávač v hláškách z Twitteru. Jde o poměrně jednoduchý mashup z dílny Microsoftu, ve kterém se vedle výsledků z Bingu zobrazují tweety obsahující stejná klíčová slova. Pokud hledáte frekventovaná slova, dostanete v reálném čase výsledky z obou platforem. Na cokoliv jiného je ale zatím BingTweets nepoužitelný. Vyzkoušeli jsme také nově spuštěný RSS agregátor s českými a slovenskými novinami nebo web Chromomulator, který ze služby Google Trends několikrát za den filtruje nejhledanější slova a fráze a k těm nachází relevantní zprávy z Google News, příspěvky z Google Blogs, odkazy z Diggu, obrázky z Flickru a videa z Youtube.
Lubomír Hauerland: Stalo se: rýsuje se první alternativní klient k datovým schránkám

Chování uživatelů sociálních sítí zmapoval výzkum společnosti Anderson Analytics. Z výsledků je například patrné, že uživatelé Facebooku jsou starší a lépe situovaní, naopak mezi uživateli MySpace dominují mladí. Uživatelé Twitteru zase nejsou tolik loajální, 43 % z nich tvrdí, že by se bez Twitteru obešlo. Více než 90 procent dotázaných uvedlo, že používají současně Facebook i Twitter.
Jan Handl: Jací jsou uživatelé sociálních sítí?

MMF24

Datové schránky

Co se právě teď děje? Jaká informace hýbá Internetem? Co právě teď napsali o vás, o vaší firmě nebo vás zajímající události? To jsou informace, které se snaží najít a zpřístupnit vyhledávače v reálném čase. Za typický příklad obsahu vznikajícího v reálném čase se bere mikroblogování, jako Twitter, komentáře (například ty na Facebooku), linky na Delicious, prostě cokoliv, kde prodleva mezi myšlenkou a jejím publikováním je co nejkratší. Představují vyhledávače v takzvaném real-time webu nový trend ve vyhledávání, nebo jde o slepou vývojovou větev?
Jiří Peterka: Datové schránky: bez razítka to nepůjde!

Real-time search

Na konci dnešní revize se vrátíme opět k problematice datových stránek. Změny v legislativě, které proběhly na poslední chvíli před spuštěním systému, totiž přinesly další komplikaci. Zákon totiž již netrvá na tom, aby dokumenty od orgánů veřejné moci (OVM), doručované příjemcům do jejich datových schránek, byly opatřeny nejen uznávaným elektronickým podpisem, ale také časovým razítkem. Důvodem je komplikovanost a ekonomická náročnost. Pro uživatele datových schránek tím však vzniká nepříjemná situace. Může se jim totiž stát, že dokument, který obdrželi od OVM, se v průběhu několika dnů, týdnů či měsíců dostane na úroveň nepodepsaného cáru papíru. Jak je to možné? Elektronický podpis na dokumentu totiž nejpozději do roka ztratí svou aktuální platnost – a bez časového razítka už jeho platnost neověříte ani zpětně.
Patrick Zandl: Trend: Vyhledávače v reálném čase

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).