Hlavní navigace

Týdenní revize: více dat pro ADSL a Skype v Česku

9. 12. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Vítaným předvánočním dárkem pro uživatele ADSL jsou bezesporu vyšší objemové limity. Ty umožnila nová velkoobchodní pravidla pro přeprodej ADSL. Zjistili jsme, kolik lidí používá při hledání na Seznamu Našeptávač a že využívání WiFi hotspotů není příliš časté. Skype otevře pobočku v Praze a slibuje výborné pracovní podmínky, stejně jako to dělá Google.

Terorismus někdo považuje za největší hrozbu dneška, jiný jen za bublinu, mající za úkol zastřít skutečné problémy dnešního světa – buď jak buď, hýbe tento fenomén veřejnými diskusemi. Není divu, že ve vypjaté atmosféře rádi využijí pozornosti i lidé, hledající „jen“ osvědčený způsob, jak rychle získat masovou pozornost. Supertajná teroristická síť se tak prý chystá vyplenit americké finanční trhy pomocí Internetu. Pokolikáté už?
Vojtěch Bednář: Máme se bát Al-Kajdy?

Vánoce za dvěma dveřmi (tedy týdny) nutí už i váhavce u počítačů přemýšlet o dárcích – a jaký by byl lepší dárek pro kreativní a individualistické jedince než stavebnice na míru? Jednu takovou nabízí k vymodelování na svých stránkách známá firma Lego (ano, to jsou ty kostičky, co dokáží tak hromsky bolet, šlápnete-li na ně v noci cestou na záchod). Můžete si navrhnout třeba stavebnici svého domu včetně obalu na krabici a nechat vše poslat. Tedy… ne přímo do Česka, ale aspoň těsně vedle. A pak už si jen hrát a hrát…
Blog Františka Fuky na Lupě: Námět na dárek (personalizova­né Lego)

V předvečer zásadnějších změn u přeprodávaného ADSL, naordinovaných regulátorem, přišla Telefónica O2 CR s vlastním dílčím krokem a zvýšila objemové limity na velkoobchodní úrovni. Alternativní operátoři tak mohli svým uživatelům dopřát radost z méně přiškrcených (a více „světových“) parametrů broadbandu. Zato ministru Ivanu Langerovi se nepodařilo přesvědčit poslance o nutnosti zkráceného režimu projednání návrhu na zrušení resortu informatiky. MI ČR tak přežije celý rok 2006.
Jiří Peterka: Stalo se: Limity u ADSL se zvyšují
Jiří Macich: Internet Expres s vyššími limity
Martin Vyleťal: GTS Novera zvýší datové limity u ADSL služeb (doplněno), Avonet zvýšil datové limity u ADSL a Datové limity zvýší od zítřka také Volný

Vybrat správné zařízení pro mobilní Internet není zrovna dvakrát snadné. Smartphone, nebo PDA? Dotykový displej, nebo jenom klávesnice (a plnohodnotná)? Rychlejší 3G (UMTS), nebo dostupnější EDGE? Kritických rozhodovacích bodů je na cestě k Internetu do kapsy víc než dost. Jak jste si s nimi poradili vy?
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Jak mi T-Mobile zkřížil plány

Seznam Našeptávač je ne zcela originální funkce, avšak na Seznamu je zřejmě nasazena v originálním rozsahu. Jde o seznam často hledaných frází, mající za úkol usnadnit vám zadávání dotazu pro hledání. Už dlouho je ale jasné, že taková pomůcka musí ovlivňovat chování uživatelů stejně jako inzerentů. My jsme se podívali na to, kolik lidí jej vlastně používá a jaký je přesný mechanismus výběru doporučených frází.
David Antoš: Kolik lidí naslouchá Našeptávači?

A ještě jednou k Vánocům a nakupování. Na české e-shopy si snad místní internauti pomalu zvykají, co ale očekávat v případě nákupu přes hranice? Kromě očekávatelných negativ jako vyšší dopravné a clo je tu nezanedbatelný přínos v často výrazně nižších cenách. Stejně tak ale můžete narazit i na překážky nečekané – třeba v bezpečnostních požadavcích obchodníků, se kterými si české banky často neví rady…
Skřítkův blog na Lupě: Výhody a nevýhody nakupování v eshopech aneb jak jsem nakupoval v USA I.

WiFi hotspoty jsou bezdrátové přípojné body, původně určené pro ad-hoc mobilní připojení (dnes se často používají i pro připojení rezidentní, trvalé). Jejich boom na přelomu tisíciletí sliboval některým pozorovatelům zajímavé výhledy do budoucna, které se však bohužel často nenaplnily. Jaké je tedy vlastně jejich využívání v počtech uživatelů (opět máme na mysli mobilní, krátkodobý přístup)? A jaké jsou obvyklé rychlosti, dosahované u jejich „pevnějších“ kolegů?
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: WiFi hotspoty zákazníky nezískaly

Zatímco ještě před 15 lety byly role v produkci obsahu zcela pevně rozděleny a bylo zřejmé, kdo je tvůrce a kdo konzument, Internet toto chápání mění. Už zde nemáme pouze jednu hranici, ale obě skupiny se čím dál více prolínají. Trend předznamenaly blogy, naznačily podcasty a pokračují v něm videopodcasty – mají-li ovšem před sebou stejně slibnou budoucnost. Jejich výroba už totiž není tak jednoduchá jako u blogování, dobrý výsledek však slibuje větší úspěch u publika. A jak se vlastně takový videopodcast vytváří? Poradíme vám od základů až po střechu (propagaci).
Petr Mára: Videopodcasting – slepá větev evoluce nebo budoucnost televize? (1.) a Videopodcasting – slepá větev evoluce nebo budoucnost televize? (2.)

Na počítače od Applu existují dva základní typy názorů – buď je milujete, nebo nenávidíte. Úzká skupina lidí mezi těmito dvěma póly dokáže na Macy nahlížet realisticky, přičemž ani oni se neshodnou, jsou-li tyto alternativy k PC vhodné pro výuku do škol (mluvíme o Česku, v USA je situace samozřejmě jiná). Proč to? Hlavním důvodem je kupodivu lokalizace, která zdaleka nedosahuje kvalit, jaké toto náročné prostředí vyžaduje.
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Macy do škol? No nevím.

Skype, zřejmě nejznámější provozovatel internetové telefonie na světě, se rozhodl rozšířit své vývojové síly a otevřít pro ten účel pobočku v Praze. Začátkem nového roku by tak u tohoto známého technologického lídra mělo najít práci kolem 30 vývojářů, kteří se budou věnovat převážně vývoji jádra samotného populárního programu pro komunikaci. Co bude znamenat tento krok pro české uživatele? Dočkají se vlastního telefonního čísla nebo možnosti zasílání SMS zpráv na mobilní telefony?
Martin Vyleťal: Skype otevře pobočku v Praze

V dubnu 2005 jste si na Lupě mohli přečíst o projektu SEEFIRE, jehož cílem bylo rozvinout akademickou infrastrukturu jihovýchodní Evropy. Porta Optica Study má velmi podobné cíle – připravit nasazení optické infrastruktury na temných vláknech. Zaměřuje se ale na východní Evropu. Co se za projektem Porta Optica Study skrývá?
Pavel Satrapa: Porta Optica Study

Google míří do Česka a po cestě sbírá nové pracovní síly (čímž si je podobný s výše uvedeným Skypem – kromě rozdílu v určité tajuplnosti kolem Googlu). Jaké je to vlastně pracovat pro Google v cizině, třeba v Dublinu v Irsku? Vyzpovídali jsme prvního českého zaměstnance v tamní pobočce a pokusili se vyzvědět více o některých známých souvislostech, které pracovní úvazek pro Google obnáší.
Aleš Miklík: Lukáš Morávek: práce v Googlu? Samá inovace a změna

Na českém webu je nový sebevědomý server pro ženy a vydavatelé hudebního a filmového průmyslu stále pohlíží na svět starými brýlemi. Jak spolu tyto dvě skutečnosti souvisí? Nijak, ale lze je kupodivu spojit do glosy. A co se týče vydavatelů, jejich přístup k výměnným sítím a stahování z Internetu je… opravdu sebevědomý!
Aleš Miklík: Osudová dichotomie vydavatelů

Nový a nadějný projekt s českým původem a nečeským názvem AllPeers z výměnných sítí volně vychází – alespoň myšlenkou, že snadné a každodenní sdílení informací je stále nedosažený cíl, který by však měl být každému uživateli běžný a snadno dostupný. O jeho ambicích jsme na Lupě již důkladně psali, před pár dny však jeho tvůrci oznámili některé novinky ve vývoji i směřování. Přesvědčí vás k instalaci rozšíření?
Jilmův blog na Lupě: Novinky u jednoho ze čtyř nejinovativnějších evropských projektů

BRAND24

Ač by si někteří lidé podle ohlasů v diskusích přáli, abychom o Peprnetu psali co nejméně, radost jim neuděláme: dáme přednost mínění většiny a budeme tento zajímavý výsledek broadbandových dotací sledovat i nadále. Jaké bylo vlastně původní hodnocení komisí pro ministerstvo informatiky a návrh rozpočtu projektu? A je skutečně možné, že Peprnet bude muset část dotace vrátit?
Radim Hasalík: Zaslouží si Peprnet.cz anticenu?

A nostalgicko-futurologické zastavení na závěr. Dokázali jste si v roce 1993 představit, jak bude svět vypadat dnes? Vizionáři velkých společností to dělají s oblibou a někdy pak z výsledku natočí i televizní reklamu. Ta od AT&T se jim tehdy celkem povedla – dotykové obrazovky, videohovory, bezdrátové připojení na pláži… Že to všechno sami ještě zatím nemáte? Nevadí, o celosvětové dostupnosti reklama nic neříkala…
Blog Františka Fuky na Lupě: The Future is Now

Jakou jste si v roce 1993 představovali současnost (rok 2006)?

  • Lepší.
    21 %
  • Stejnou.
    6 %
  • Horší.
    13 %
  • Žádnou.
    60 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).