Hlavní navigace

Týdenní revize: žaloby a podezření

15. 4. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Uplynulým týdnem hýbal nejvíce spor Seznamu s televizí Nova, ale ani další události nezůstaly s dramatičností pozadu. Petr Staníček se "opřel" do nového webu ministerstva informatiky Bezpecneonline.cz a ve výměnných sítích jsme se pustili po stopě špeha ze zahraničí. Eurotel zrychlil svoji 3G síť, Google nám dal kalendář a byl vybrán nejlepší obecní web. Chcete vědět, jak létá David Copperfield?

Jsou věci, které člověka potěší. Třeba když si na vás znenadání někdo vzpomene. A jsou věci, které člověka překvapí. Například když vám někdo odpoví na e-mail, u kterého byste to už nečekali. Pokud ten e-mail dorazí od od velké (či snad rovnou státní!) instituce, je překvapení o to větší. Za bezvýznamnou událostí však také můžeme najít vážné příčiny – třeba naši závislost na spolehlivosti moderních komunikačních kanálů…
Vojtěch Bednář: Pozdě, ale přece

Sdružení CESNET (Czech Educational and Scientific Network) oslavilo minulý měsíc své desáté výročí. Při této příležitosti se také konala mezinárodní odborná konference s názvem CESNET Conference 2006, na kterou se do Prahy sjeli odborníci na sítě a síťové technologie z mnoha zemí celého světa. Zaznělo nemálo podnětných příspěvků o potřebách moderních (nejen) akademických sítích, jejichž obsah jsme pro vás krátce zachytili.
Jan Rylich: Březen – měsíc CESNETu

Zajímá vás digitální vysílání? Chcete sledovat televizní programy v digitální kvalitě? Pak se zúčastněte Velké velikonoční soutěže Internet Infa a vyhrajte jeden z deseti set-top-boxů. Soutěž bude ukončena v neděli 23. dubna 2006, takže neváhejte a pusťte se do toho!

Prahu navštívila evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová. Z mnoha aktuálních témat se zaměřila hlavně na problematiku snižování roamingových poplatků za hlasové hovory a představila některé obrysy svého plánu na jejich zkrocení. Volný už popustil otěže svému ADSL2+, zrychlil jej na 10 Mbit/s a chystá se na triple play. GTS Novera naproti tomu přejmenovala své nově získané společnosti (Nextru a Contactel) a podává další žalobu na Český Telecom.
Jiří Peterka: Stalo se: EU chce levnější roaming

Mezi titulkem a titulkem může být překvapivý rozdíl. Tedy v případě, že srovnáváme titulky stejného článku v novinách a jejich elektronické verze. Ptáte se proč? Je to jednoduché – web i papír vyžadují jiný přístup, přestože je může číst tentýž čtenář. Na Internetu je totiž v současné době klíčová kontextová reklama, a ta má ráda titulky matematicky přesné, držící se tématu. K čemu všemu to však může vést?
Blog Františka Fuky na Lupě: Blogpost o tom, jak se ze zpravodajských webů vytrácejí chytré názvy článků. Napsal František Fuka

Zprovoznění ADSL nemusí vždy obnášet komplikace srovnatelné s přenášením hory k Mohamedovi. Možná proto, že na rozdíl od rušení máte při zřizování linky pro svého poskytovatele ještě docela nemalou cenu. Jste-li v minimálním dosahu od ústředny, na které je instalovaný DSLAM a volný port, máte téměř vyhráno. Pak už může začít instalační a testovací kolečko a…
Petr Ocásek v blogu společnosti Beneta na Lupě: ADSL za 8 dnů aneb překvapivá rychlost zřízení i odezvy

Ministerstvo informatiky představilo nový web s radami pro bezpečné užívání počítače a Internetu pro běžné uživatele. Prakticky ihned se však ozvala kritika odborné veřejnosti na cenu a provedení projektu. Je téměř půl milionu korun adekvátní za překlad anglické podoby webu? Petr Staníček tvrdí, že nikoliv, ministryně Dana Bérová argumentuje souvisejícími náklady. Server Bezpecneonline.cz je bezpochyby pro laické uživatele přínosem, ale skutečně nás musel přijít na tolik?
Redakce: Polemika: je web Bezpecneonline.cz předraženou kopií?

Událostí číslo jedna uplynulého týdne se bezesporu stala kauza „hacknuté databáze“ Seznamu.cz. Na počátku stála sporná reportáž televize Nova, která z krádeže osmi hesel na školní síti udělala problém celého freemailu. Ivo Lukačovič však nehodlal tento „omyl“ ponechat jen tak a na Novu se rozhodl podat žalobu. Z té nakonec sešlo díky dohodě obou společností, na rozdílném pohledu zúčastněných stran to však nejspíš nic nemění.
Ondřej Bitto, Aleš Miklík: Seznam vs. Nova: kolotoč žalob a pomluv
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Lukačovič napadl objektivitu zpravodajství TV Nova

Máte rádi kouzla? A Davida Copperfielda? Pokud zní vaše odpověď dvakrát ano, pak byste neměli klikat na následující odkaz. Dozvíte se v něm totiž, jak slavný mág provádí jeden ze svých nejslavnějších triků, totiž létání. A prozrazené kouzlo rázem (jako kouzlem) ztrácí na svém kouzlu. A co to má společného s Internetem? Samozřejmě hodně. Na Internetu dnes totiž skutečně najdete všechno – a když ne vy, tak vyhledávače zcela jistě.
Blog Františka Fuky na Lupě: David Copperfield prozrazen pomocí Google Cache

Když Eurotel v prosinci loňského roku spouštěl svoji síť třetí generace, sliboval brzké navýšení rychlostí až k 1,8 Mbit/s. Toho mělo být docíleno pomocí technologie HSDPA, vylepšující v sítích UMTS s frekvenčním multiplexem (FDD) přenos dat směrem k uživateli. Minulý týden tedy Eurotel HSDPA skutečně spustil. Ptáte se, jaké jsou dosahované maximální rychlosti? Zatím jeden megabit (a samozřejmě pouze ve vybraných velkých městech), ale rychlost i pokrytí by se měly postupně zvyšovat. Doufejme jen, že s cenou to bude právě naopak…
Jiří Peterka: Internet Speed aneb Eurotel spouští HSDPA 

Anglická slova jsou v češtině často přijímána s rozpaky, což však v oboru IT příliš neplatí. Zatímco ale ještě poměrně nedávno bylo české označení pro pachatele phishingu přijímáno se sympatiemi, dnes o něj v novinách téměř nezavadíte (a to se o něm píše mnohem víc). Místo české varianty se používá spíše anglický výraz. Rhybář je zkrátka evidentně „out“. Co však s tím? Spokojíme se s dalším cizím slovem, nebo si najdeme svoje vlastní?
Aleš Miklík: Chceme ještě rhybáře?

V bezdrátové komunikaci (od malých (osobních) sítí (WPAN) přes bezdrátové lokální sítě (WLAN) a sítě metropolitní a regionální (WMAN a WRAN) až po sítě mobilní) se stále něco nového děje, a to se neodmyslitelně promítá do procesu normalizace, neboť bez otevřených specifikací to dnes v síťových technologiích prostě nejde. Podívejme se tedy, co se všechno za poslední rok a něco událo v oblasti rodiny sítí IEEE 802.11.
Rita Pužmanová: Novinky v normalizaci bezdrátových sítí (1/2)

Soutěže Zlatý Erb se každý rok účastní nejlepší webové stránky měst i obcí, které spolu zároveň soupeří o nejlepší elektronickou službu. Jaká zajímavá řešení se nám tedy v oblasti veřejné správy za minulý rok urodila? Odehrávají se na tomto poli výrazné změny, které by snad mohly ulehčit komunikaci občana s úřady? A jak se vlastně samotná soutěž vyvíjí – jsou do ní nejzajímavější projekty vůbec zařazovány?
Jiří Polášek: Jaké služby můžeme čekat od obecních webů?

Google opět nelenil (jen sledovat jeho novinky je nad síly některých pozorovatelů) a tento týden spustil novou službu: online kalendář. S integrací do Gmailu tak můžete plánovat a sdílet své úkoly s vybranými lidmi, nechat si zasílat oznámení aktuálních událostí formou sms (to ovšem jen v USA) a nebo jednoduše importovat data ze souborů iCal nebo CVS. Pro potřeby českých uživatelů toho zatím mnoho lokalizovaného nabídnout nemůže (čeká se např. na zadání českých státních svátků), ale i tak jde jistě o další zajímavou aplikaci k vyzkoušení. Pokud tedy nepatříte k jiné skupině pozorovatelů, obávajících se ztráty svého soukromí…
Jan Nehasil: Google vydal beta kalendář
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Google kalendář
Blog Františka Fuky na Lupě: Google Calendar: Jako obvykle a Státní svátky pro Google Calendar

cif 24 - early cena - média

Počítačové hry už dávno nejsou jen podivnou zábavou úzké skupiny „pařanů“, ale významnou součástí celé společnosti. Nabízejí interaktivní zábavu, dokáží poskytnout filmový zážitek, jsou plnoprávnou součástí kultury, mohou se věnovat závažným tématům nebo reflektovat aktuální problémy. A právě počítačovým hrám, jejich obsahu a jejich významu pro společnost se věnovalo druhé setkání v rámci série Polylogy 2006. Co zajímavého na této neobvyklé konferenci zaznělo?
Jan Rylich: Hry a jejich sociální aspekty

Jste-li příležitostným, či dokonce vášnivým uživatelem výměnných (P2P) sítí, neměla by vám uniknout zpráva o tom, jak se vydavatelský průmysl snaží obhájit své zájmy před hrozbou právě těchto uživatelsky vděčných vynálezů na Internetu. Soukromá firma v USA přišla před několika lety na zajímavý nápad. Rozhodla se těžit z obav zábavního průmyslu a zkouší proto chytit „hříšníky“ za prsty přímo při činu. Je úspěšná? Našla už někoho i v České republice? A jak se na její aktivitu dívají čeští operátoři a tuzemské právo?
Jan Kálal: P2P sítě sleduje americký donašeč

Máte strach používat výměnné sítě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).