Hlavní navigace

Nová verze ICQ, Messenger pro Windows a Mac, výkonná alternativa Raspberry Pi

10. 4. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

DualSense pro Sony PlayStation 5
Rusko uneslo internetový traffic. DualSense pro PS5. Nový šéf Red Hatu a Mozilly. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Aaeon představila výkonnou alternativu k Raspberry Pi. Jde o desku PICO-WHU4, kterou pohání osmá generace Intel Core i5 a až 16 GB DDR4 paměti a k dispozici jsou dva HDMI porty, SATA 6.0 Gb/s a další. Odpovídá tomu i cena, která je na 783 dolarech.

Rusko „uneslo“ datové toky 200 největších CDN a cloudových poskytovatelů. Šlo o takzvaný BGP hijack, za kterým stál operátor Rostelecom. Problém se týkal sítí Googlu, Amazonu, Akamai, Facebooku, Cloudfare, DigitalOcean a dalších. Více to rozebírá ZDNet.

Facebook Messenger je nyní k dispozici také jako aplikace pro Windows 10 a macOS. Oproti předchozím pokusům je výrazně přepracovaná a nabízí například tmavý režim. Messenger Desktop lze stahovat na Microsoft Store a Mac App Store.

Vychází nová verze komunikátoru ICQ, jmenuje se ICQ New. K dispozici je pro Windows, macOS, Linux, iOS a Android, stejně tak funguje webová verze. Aplikace splňuje současné standardy, má sdílení obrazovky, API pro chatboty a podobně. ICQ v současné době spadá pod ruský Mail.ru. Deník Novaya Gazeta v roce 2018 informoval, že ke službě mají přístup ruské tajné služby.

FCC chce uvolnit pásmo 6 GHz pro bezlicenční provoz v rámci Wi-Fi 6. Hlasovat se bude 23. dubna. K dispozici by tak bylo 1200 MHz pro datové přenosy.

Foursquare se spojil s firmou Factual a vzniká tak firma se zřejmě největším množstvím lokalizačních dat. Má přístup k více než půlmiliardě zařízení, 105 milionů „bodů zájmu“, a to ve 190 zemích. Data o Foursquare nakupují třeba Uber, Microsoft, Twitter nebo Samsung.

Za služby pro předplatné hudby v roce 2019 platilo 358 milionů uživatelůspočítal Counterpoint Research. Jde o meziroční nárůst o 32 procent. Trhu s 35 procenty vládne Spotify následované Apple Music (19 procent), Amazon Music (15 procent), Tencent Music (11 procent) a YouTube Music (šest procent).

Intel v roce 2019 opět ovládl trh s polovodičiinformují DigiTimes. Trh jako celek sice spadl o 11,7 procenta, Intel o více než procento vyrostl. Pomohl mu růst v datacentrech, logické obvody nebo Mobileye. Procesory se nehnuly. Největší poklesy na trhu řeší výrobci paměťových čipů jako SK Hynix nebo Samsung.

Sony představila ovladač k chystané konzoli PlayStation 5. Nemá název DualShock, ale DualSense. Oproti předchozím generacím znatelně mění design. Ovladač má adaptivní tlačítka L2 a R2, která budou měnit tuhost dle situace ve hrách. Zlepšena má být haptická odezva, může za to nový vibrační motorek. V ovladači je rovněž zabudován mikrofon.

Samsung odkládá výrobu čipů pomocí 3nm technologieDigiTimes informují, že se tak děje kvůli viru COVID-19 a termín produkce se přesouvá z roku 2021 na 2022.

Novým výkonným ředitelem a předsedou představenstva Red Hatu se stal Paul Cormier. Ten doposud šéfoval produktům a technologiím a vídat ho bylo možné i v brněnském vývojovém centru. Cormier nahrazuje Jima Whitehursta, který se po akvizici stal prezidentem IBM. Obě firmy se snaží pootočit Big Blue směrem k hybridnímu cloudu. Cloudový byznys IBM nově povede Howard Boville, dřívější technický šéf Bank of America. Obě firmy už dříve pracovaly na tom, aby se cloud IBM vyladil směrem k požadavkům finančního sektoru.

Také Mozilla má nové nejvyšší vedení. Generální ředitelkou se stala Mitchell Baker, která už před lety organizaci vedla a byla s ní od založení. Baker bude muset řešit věci jako propouštění nebo klesající podíl Firefoxu, který byl nedávno předehnán prohlížečem Microsoft Edge.

Německá antivirová firma Avira má nového vlastníka, stala se jím Investcorp Bank. Valuace má činit 180 milionů dolarů. Obchod má pomoci Aviru kapitálově posílit na další akvizice na konsolidujícím se trhu.

Amazon se chystá konkurovat službám Google Stadia a Microsoft xCloudPodle New York Times spustí vlastní službu pro streamování her, kódové označení je Project Tempo. Zřejmě by mohlo dojít k logickému propojení s Twitchem, který Amazon koupil. Microsoft xCloud se zase v rámci testování rozšiřuje do dalších evropských zemí, Česko prozatím chybí.

Cisco kupuje firmu Fluidmesh Networks, která vyvíjí bezdrátový backhaul systém pro internet věcí. Tým a technologie se připojí ke stávajícímu IoT portfoliu Cisca.

Microsoft zveřejnil informace o nové funkci, kterou píše pro jádro Linuxu. Jde o Integrity Policy Enforcement (IPE), což je bezpečnostní modul (LSM) řešící integritu kódu. V novém testovacím buildu Windows 10 je pak integrován File Explorer (Průzkumník) do Windows Subsystem for Linux (WSL).

Linux Foundation oficiálně podpořila seL4, zabezpečený mikrokernel, který vzešel z australské národní vědecké agentury CSIRO. Linux Foundation bude hostit seL4 Foundation a pomáhat v dalším rozvoji.

Office 365 Exchange Online zavádí podporu DNSSEC a DANE. Více se tak přiklonil ke standardům namísto alternativ.

Amazon Web Services v ostré verzi spouští Migration Acceleration Program (MAP) for Windows. Firmám pomáhá s migrací Windows na AWS.

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

Google Cloud v beta verzi spouští Memorystore for Memcached. Jde o managed službu, která přidává cache vrstvu nad in-memory úložiště Memorystore.

Accenture kupuje startup Revolutionary Security. Jde o další z řady nákupů Accenture zaměřených na kybernetickou bezpečnost, kde tato konzultační společnost cítí nové příjmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).