Hlavní navigace

Týdenní revize: T-Mobile změnil názor na UMTS FDD, Vodafone rozhýbal mobilní Internet

20. 12. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 29
Část Wikipedie byla zablokována kvůli „závadnému" obrázku. Ten ale po celou dobu zůstal dostupný. Uživatelé nejvíce důvěřují zpravodajství na serveru iDnes.cz. T-Mobile chystá příští rok komerční spuštění klasické 3G sítě, ačkoli ještě nedávno její budování odmítal. Četnost využívání mobilního Internetu roste díky nové nabídce Vodafonu. Proč si na Internet ve vlacích ještě dlouho počkáme? V Centrum Holdings vznikla odborová organizace.

Ve třetím díle seriálu o nových zajímavých projektech na českém i světovém Internetu jsme představili český startup RadioMix.cz, který umožňuje registrovaným uživatelům vytvářet vlastní playlisty s oblíbenými interprety či písničkami. V okamžiku, kdy se skladba z playlistu objeví ve vysílání některého z online rádií, otevře se uživateli okno s upozorněním. Posílání virtuálních dárků prostřednictvím komunitních webů či sociálních sítí je poměrně běžnou záležitostí, zakladatelé webu GiveReal si ale řekli, že i internetová přátelství je nejlepší utužovat nad sklenicí opravdového drinku. Prostřednictvím aplikace můžete vybrat ve virtuálním baru alkoholický či nealkoholický nápoj. Odešlete kamarádovi pozvánku, peníze na jeho kreditní kartu a pak už jen stačí vyrazit do reálného baru. Pokud ještě nevíte, co vybrat svým nejbližším pod vánoční stromek, tak si můžete nechat poradit prostřednictvím Tweetmas, nového mash-upu pro Twitter.
Lubomír Hauerland: Webovinky 3: rádia, vánoční dárky a jiné startupy

Nedávná aféra, kdy britská Internet Watch Foundation (IWF), dala na svůj black list otevřenou internetovou encyklopedii Wikipedia, dokazuje, že blokování obsahu na Internetu může přinášet nepříjemné vedlejší efekty a místo kýženého efektu dosahovat pravého opaku. Wikipedia se ocitla na blacklistu díky kontroverznímu obalu desky německé heavymetalové skupiny Scorpions, která vyšla před více než třiceti lety. IWF na svůj blacklist dala dvě webové stránky, nacházející se na serveru na adrese en.wikipedia.com – ale samotný obrázek, nacházející se na serveru upload.wikime­dia.org, na blacklist dán nebyl. Takže zůstal i nadále dostupný ze svého původního umístění, a mohl být vkládán do dalších a dalších stránek. Jediným efektem, kterého „strážci Internetu“ docílili, bylo zvýšení zájmu o stránku se článkem i o samotný obrázek. Navíc neregistrovaní uživatelé z Velké Británie nemohli editovat jakýkoliv článek na Wikipedii.
Jiří Peterka: Stalo se: Wikipedie byla zablokována

Seznam nabízí od pondělí v rámci své e-mailové služby Email.cz schránky s neomezenou kapacitou. Uživatelé, kteří si již dříve aktivovali větší verzi schránky s kapacitou 2 GB, přejdou na kapacitně neomezenou verzi automaticky. Ostatní uživatelé si ji budou muset v případě zájmu aktivovat přes SMS zprávu v ceně tří korun. Háček je ale v tom, že ačkoli velikost schránky je neomezená, vejde se do ní pouze 30 tisíc e-mailů.
Jiří Macich: Email.cz nyní s neomezenou kapacitou schránek
Kojot blog na Lupě: Není 30.000 zpráv na neomezenou schránku málo?

Podle průzkumu, který realizovala v listopadu agentura Mediaresearch, navštěvuje internetové zpravodajské weby necelá polovina internetové populace. Z pohledu času stráveného sledováním zpravodajství jsou již televize a Internet téměř rovnocennými a zároveň nejsledovanějšími médii. Mezi nejčastěji navštěvované servery patří iDnes, Novinky a Aktuálně Za nejdůvěryhodnější považují respondenti zpravodajství iDnes a ČT24, naopak nejméně důvěryhodný je podle uživatelů server TN.cz.
Karel Wolf: Zpravodajské servery: nejdůvěryhodnější iDnes, Tn.cz je bulvár

Další z českých mobilních operátorů se chystá blokovat svým zákazníkům nelegální obsah. T-Mobile tak následuje Vodafone, který k podobnému kroku přistoupil již v červnu. Po vlně kritiky však přístup k blokování „závadného“ obsahu nedávno přehodnotil. T-Mobile bude od května blokovat přístup k dětské pornografii a to nejen u mobilních služeb, ale i u ADSL připojení. Využívat přitom bude stejně jako Vodafone blacklisty britské IWF. Telefónica O2 zavedení podobného opatření neplánuje, zaměří se prý především na osvětu. T-Mobile také oznámil, že plánuje vybudovat klasickou 3G sít na bázi UMTS FDD a to i přesto, že ještě v září deklaroval, že cestou 3G sítě jít nehodlá a v budoucnu se bude soustředit na technologii LTE. Proč T-Mobile přehodnotil své stanovisko?
Jiří Peterka: T-Mobile jde do UMTS FDD a do blokování nelegálního obsahu
Jiří Macich: T-Mobile překvapil: plánuje vlastní 3G síť
Patrick Zandl: Telefónica O2 nebude mobilní internet cenzurovat, ale lidi vzdělávat

Vydavatel Lupy, společnost Internet Info, bude od příštího roku zabezpečovat chod všech aktivit sdružení TUESDAY Business Network (TBA). Podle Marka Antoše, ředitele společnosti Internet Info, povede společný směr obou značek k dalšímu zvýšení úrovně všech pořádaných akcí a spokojenosti jejich účastníků. Členové TBN získají přístup k množství dalších akcí, které Internet Info organizuje.
Patrick Zandl: Internet Info a TUESDAY Business Network ohlašují spojení svých aktivit

Logo NetClub
Hostem 1.NetClubu v roce 2009 bude Tomáš Matějček spoluzakladatel a finanční ředitel společnosti MITON CZ, která která provozuje zajímavé portfolio internetových služeb jako je nákupní průvodce Heureka.cz, rezervační systém Hotel.cz a skupinu internetových mediálních projektů (Vaření.cz, Hafíci.cz a mnoho dalších). Registrovat se můžete již nyní.

Microsoft minulý měsíc oznámil dovršení radikální přestavby platformy služeb Windows Live. Někteří čtenáři již možná zaregistrovali sérii menších změn na úrovni některých aplikací – Essentials či u Hotmailu. Dílčí změny však byly jen pověstnými kapkami před samotnou bouří. Rozdíl mezi „vlnou II“ a vlnou tři je v celkové koncepci, Live služby se zkrátka mění. K horšímu či k lepšímu?
Karel Wolf: Windows Live se mění na sociální metasíť
Jiří Macich: Novinky na Windows Live: nejen Windows Live Messenger 2009

Jaký byl letošní rok z pohledu majetkových přesunů v prostředí českého Internetu? Centrum pohltilo Atlas, vlastník televize Nova získal Jyxo, Jan Václav Čep koupil portál Tiscali a nového majitele má i internetová agentura Invia.cz. Prodávaly se také internetové obchody. Všechny důležité akvizice, stejně jako vývoj návštěvnosti u nejsilnějších hráčů na českém Internetu jsme pro vás zmapovali v následujících článcích.
Jiří Hlavenka: Český internet 2008: malí, velcí a světoví
Daniel Dočekal: Český Internet 2008, díl 1.: ve znamení růstu

Ministerstvo financí ve správním řízení povolilo pěti subjektům provozování internetového kursového sázení s platností od 5. ledna 2009. Celé to má ale jeden podstatný háček. Sázet budou smět jen registrovaní uživatelé, kteří musí prokázat mj. svou plnoletost předložením občanského průkazu na kamenné pobočce sázkové kanceláře, kde se před sázením musí registrovat. Překážka to pro sázející není jistě nepřekonatelná, ovšem je otázkou, jestli budou mít chuť kamkoliv chodit, když zahraniční konkurence toto nevyžaduje.
Jiří Macich: Sázení přes Internet jedině po návštěvě kamenné pobočky

Zdá se, že nová mobilní strategie Vodafonu přináší své ovoce. Více než měsíc poté, co Vodafone jako poslední že čtyřky českých mobilních operátorů představil speciální datový tarif, navržený pro využití z mobilu, si jej aktivovalo již více než čtvrt miliónu zákazníků. Velkým lákadlem může být možnost využívat službu po dobu šesti měsíců zdarma. Návštěvnost portálu Vodafone Live! v souvislosti s novým tarifem prudce vzrostla. Zákazníci Vodafonu navíc s přehledem ovládli i mobilní služby Seznamu.cz. Jedná se o dočasný výkyv nebo nastupující trend?
Jiří Peterka: Vodafone rozhýbal mobilní Internet v ČR

MMF24

Tip: přehled cen a parametrů internetových tarifů pro mobilní připojení všech čtyř českých mobilních operátorů najdete na jednom místě v databázi mobilního připojení na Lupě.

Připojit se k Internetu v průběhu cesty vlakem z Prahy do Ostravy není nic jednoduchého. Signál mobilních telefonů je špatný především v moderních jednotkách typu pendolino. Problémem jsou pokovená okna, která znemožňují šíření mobilnícho signálu do útrob soupravy. České dráhy (ČD) viní ze současné situace operátory, ti se ale brání a tvrdí, že pokrytí železničních koridorů je dostatečné. Nicméně když srovnáte pokrytí signálem třeba na dálnici D1 na železnici z Prahy do Brna, tak si všimnete, že zatímco na dálnici už místo bez signálu prakticky na železnici jich najdete spoustu. Operátoři se snaží situaci řešit dosazením tzv. repeateru, tedy zařízení, které přenese signál z vně vagonu do jeho vnitřku. ČD už podobná zařízení ve svých soupravách úspěšně otestovaly. Na jaře by se mělo začít testovat i řešení pro připojení k Internetu. Otázkou ale zůstává, kdo nakonec „ostré“ nasazení repeaterů zaplatí. Operátoři chtějí, aby se na investici podílel i železniční dopravce, ten by ale v případě finanční účasti požadoval podíl ze zisku. Na Internet ve vlacích si tak počkáme pravděpodobně ještě dlouho.
Patrick Zandl: Vlaky dostanou internet, volat v nich stále nepůjde
Rostislav Kocman: Druhý pohled: na internet ve vlacích si počkáme hodně dlouho

Centrum Holdings nakonec opravdu vznikla odborová organizace s názvem ZO OS ZPTNS INTERNET. Když jsme vydávali článek Když Centrum Holdings propouští zaměstnance, ještě nebylo jasné, zda opravdu vznikne, ale vznikla a byla ke konci listopadu zaregistrována jako součást Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb.
Patrick Zandl: Odbory v Centrum Holdings

Budete při volbě (mobilního) operátora brát ohled na to, zda blokuje či neblokuje nelegální obsah na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).