Hlavní navigace

Česká televize pracuje na spuštění druhého programu v HD kvalitě

23. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Olympijské hry bývají vždy nejen významnou sportovní událostí, ale většinou také milníkem, co se týká televizní techniky. Například Slovenská televize během nich v roce 2008 spouštěla svůj okruh Trojka, který už nyní bohužel neexistuje, některé stanice nabídly OH ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a koketovalo se dokonce i s trojrozměrným zobrazením 3D. Není se proto čemu divit, že by Česká televize v příštím roce, tedy při zahájení olympiády v Londýně, ráda spustila druhý program v HD kvalitě.

Dočkáme se ČT HD 2?

Druhý samostatný program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) na satelitu chce v příštím roce spustit veřejnoprávní Česká televize. Dosud takto nabízí na pozici 23,5 stupně východně jeden HD program, na kterém se střídají stanice ČT 1, ČT 2 a ČT 4. Podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa ale stoupá množství programů v HD kvalitě, které ČT takto vysílá, a koncepce jednoho sdruženého HD kanálu už tomuto množství nedostačuje. Proto probíhají strategické rozvahy ohledně vysílání dalšího satelitního HD kanálu. Co se týká časového horizontu jeho spuštění, musí nejprve proběhnout výběrové řízení na poskytovatele této služby, přičemž ČT uvažuje spustit druhý HD kanál u příležitosti vysílání LOH 2012 z Londýna, prozradil Pop v pondělním chatu na webu ČT. Situace v zemském vysílání je složitější, vše závisí na tom, za jakých ekonomických a technických podmínek bude v rámci DVB-T2 tato služba nabízena, dodal. Česká televize momentálně čeká na objednaný druhý HD přenosový vůz, který by měla obdržet koncem září z Anglie.

Jan Potůček: ČT uvažuje o druhém satelitním HD programu. Už od příštího léta

Městské multiplexy DAB znají své výherce

Metropolitní sítě pro zemský digitální rozhlas ovládnou v budoucnu s největší pravděpodobností České Radiokomunikace. Komise, které doporučuje předsedovi Rady ČTÚ Pavlu Dvořákovi vybrat vítěze, rozhodla o tom, aby v devíti z deseti lokalit to byl právě tuzemský operátor, jež v minulosti získal pozici dominantního poskytovatele DVB-T signálu v České republice. Radiokomunikace konkrétně uspěly ve městech České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Pardubice, Olomouc, Ostrava, Zlín, Brno a Jihlava. Pouze v Praze by byla provozovatelem městského multiplexu společnost RTI cz. České Radiokomunikace navíc získají téměř se stoprocentní pravděpodobností příděly také pro Ústí nad Labem, Liberec a Hradec Králové. Do výběrového řízení na tato města dorazila vždy pouze jediná přihláška, a tak výběrová komise doporučuje vybrat právě ČRa.

Lukáš Polák: Městské multiplexy digitálního rozhlasu ovládnou České Radiokomunikace

Skylink zařadil do nabídky National Geographic HD

Dokumentární kanál National Geographic HD je od středy součástí placené programové nabídky největší české satelitní služby Skylink. Platforma jej zařadila jako osmnáctý HD program ve svém portfoliu, přičemž stanice zatím vysílá s anglickou a ruskou zvukovou stopou. Česká stopa se připravuje pro podzim letošního roku, ujistil ředitel zákaznického servisu Skylinku Michal Kopřiva. National Geograpic HD je přístupný na kartách Irdeto nebo Irdeto/ICE (Standard, Standard HD i Výměna) pro předplatitele nabídek Kombi, Multi HD, HD Plus a Komplet. V rámci probíhající „Prázdninové akce“ je do 31. 8. 2011 přístupný také všem předplatitelům balíčku MULTI (pro karty Irdeto a ICE), dodal Kopřiva. Zařazením nové stanice došlo i k určitým technickým změnám na transpondéru 12 207, některé programy se tu nyní vyskytují ve dvou verzích.

National Geographic HD screenshot

National Geographic ve Skylinku už i v HD verzi. (Screenshot: autor)

Jan Potůček: Satelitní Skylink zařadil National Geographic HD, zatím anglicky a rusky
Lukáš Polák: Pozice National Geographic HD připravena pro satelitní službu Skylink

Stručně

Začátkem letošního června obdrželi kabeloví, IPTV a satelitní operátoři v České republice dopis od provozovatele nejsledovanější slovenské televize Markíza, v němž je advokátka společnosti Markíza-Slovakia Zuzana Zlámalová vyzývá k ukončení šíření programů televize Markíza a TV Doma.

Jan Potůček: Markíza trvá na vyřazení z programových nabídek v Česku. Co na to operátoři?

Nejen mezi desátou hodinou večer a šestou ranní, ale 24 hodin denně budou moci vysílat v digitální kabelové televizi UPC erotické kanály Hustler TV a Daring!TV. Rozhodla o tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), již o to požádal sám operátor. UPC se vysílací radě zavázala, že v souladu se zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání zajistí, aby k celodennímu vysílání erotických kanálů neměly přístup děti a mladiství.

Jan Potůček: Erotické kanály Hustler TV a Daring!TV v kabelovce UPC už 24 hodin denně

Podobně jako u britské BBC ani na webu tuzemského zpravodajského kanálu ČT 24 už není možné diskutovat přímo pod články. Serveru DigiZone.cz to oznámil ředitel sekce Nová média Milan Fridrich. Ten připustil, že důvodem jsou mimo jiné nevhodné anonymní příspěvky, které se objevovaly ať už v klasické diskusi nebo prostřednictvím komunitního portálu Facebook.

Lukáš Polák: ČT 24 zrušila diskuse pod články na webu. Vzor si vzala od britské BBC

Nový web ČT 24 - titulka, připravujeme (verze 1)

Nový web ČT 24 se orientuje nyní více na video než text. Diskuse z něho zmizely úplně. (Zdroj: ČT)

Nizozemská satelitní služba Canal Digitaal (CD), kterou provozuje lucemburská společnost M7 Group, jež shodou okolností poměrně nedávno koupila i tuzemskou fimu Media Vision (CS Link), zvažuje možnost přesunu hard erotického kanálu Penthouse HD 1. Za tím účelem již operátor přistoupil na pozici 23,5 stupně východně k testům. Na jedné z frekvencí CD se objevily pozice „Test 1“ a „Test 1 CZ“.

Lukáš Polák: Partner satelitní služby Skylink zvažuje přesun kanálu Penthouse HD 1

Francouzský veřejnoprávní kanál France 3, který vysílá v rámci služby Digital Free prostřednictvím satelitní pozice 23,5 stupně východně, tedy stejně jako tuzemské platformy CS Link, Skylink a T-Mobile televize, změnil parametry příjmu. Doposud vysílal na transpondéru (frekvenci) číslo 10 (11635/V), nově se nachází na transpondéru číslo 2 (11475/V). Pozice na původních parametrech byla odpojena.

Lukáš Polák: Televize France 3 na pozici CS Linku a Skylinku z nové frekvence

cif 24 - early cena - média

Pokárání od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) si vysloužila arabská satelitní televize HE TV, která letos v květnu vysílala arabské pořady bez českých titulků. Podle radních tím porušila svoje licenční podmínky, protože oprávnění vysílat na území České republiky získala HE TV právě o české vysílací rady a zavázala se, že veškeré vysílání v cizích jazycích bude překládat do češtiny.

Jan Potůček: Arabská televize vysílala v Česku arabsky bez titulků. A to je problém

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).