Hlavní navigace

Týdenní revize: novinky o IPTV a vydělávání na Internetu

4. 11. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Uplynulý týden byl tentokrát bohatý na novinky o běžícím i chystaném internetovém vysílání v ČR. Vrátili jsme se i ke vstupu Skypu do Česka, naučili se "ochočit" internetovou komunitu k práci, srovnali ceny domén u webhostingu a také prozkoumali situaci s dostupností Internetu. Do médií se konečně dostala podivná dotace pro SPHV.

Nám, internetovým veteránům, se to tak jevit nemusí, avšak faktem je, že kromě života na Internetu je ten „venku“ stále pro většinu ostatních lidí dominantní co do získávání podnětů a informací. I pro nás ale platí, že mnohé události v „reálu“ náš internetový svět ovlivňují – a naopak. A leckdy ta vazba nemusí být na první pohled samozřejmá. Nedávno například proběhly v Česku volby a dorazil k nám nový Firefox a Internet Explorer. Že to spolu nemá nic společného? Ale má, jen to chce podívat se z jednoho světa na ten druhý otevřenýma očima…
Vojtěch Bednář: Hlavu vzhůru!

Jak se vypořádat s nefunkčním ICQ účtem v alternativním klientu na Linuxu? Jednoduše: zkoušejte to, opět to zkoušejte a znovu to zkoušejte a potom přejděte na Jabber. Alespoň takový je odzkoušený recept Františka Fuky a nutno dodat, že po jeho zkušenostech mu na něm lze jen málo vyčítat. I přes boom instantních „kecálků“ je zřejmé, že uživatelsky přívětivé univerzální řešení (napříč různými sítěmi) tu zatím stále není (a bude vůbec někdy?)…
Blog Františka Fuky na Lupě: Sbohem, ICQ

Světový průkopník domácí internetové telefonie naplno vstoupil do ČR, když nedávno ohlásil spojenectví s Centrem. Česká čísla pro příchozí hovory v rámci služby SkypeIn však stále nejsou na obzoru. Jak je to s komunálním Internetem zdarma – vadí operátorům samotný princip, nebo hlavně jeden konkrétní projekt pražského magistrátu? Jaká jsou stanoviska Českého telekomunikačního úřadu k revizi regulačního rámce? A o co jde v právě spuštěném testu DVB-H vysílání pro mobily?
Jiří Peterka: Stalo se: český SkypeIn jen tak nebude

Po odposleších na Internetu a obraně proti nim a po otestování DoS útoků jsme se vrhli na skenování portů. V dalším pokračování tématu jsme se konečně dostali k jednotlivým technikám skenování, tj. k technikám jako Connect, Stealth SYN, FIN, X-MAS, NULL, ACK, Window, UDP a Idle skenování. Všechny postupy jsme si detailně rozebrali a odzkoušeli (samozřejmě s ohledem na etičnost této činnosti v prostředí Internetu).
Martin Haller: Skenování portů: techniky

Dva měsíce po spuštění služby internetové televize vydala Telefónica O2 (TO2) tiskovou zprávu, ve které uvádí počet zákazníků za první dva měsíce fungování služby v množství pěti tisíc (bez započítání zaměstnanců TO2). Dva měsíce však také zbývají do doby, kdy IPTV začne nabízet další významný alternativní poskytovatel připojení – Volný. Nabídne lepší podmínky a dostupnost než Telefónica?
Jan Kuneš: IPTV v poločase

Už déle než dva týdny jsou venku nové verze prohlížečů hlavních hráčů dneška: Internet Explorer 7 (IE 7) od Microsoftu a open source Firefox 2. Jak si stojí z pohledu zájmu uživatelů? Zjednodušeně řečeno, Firefox spíše vede, ale jen do doby, než se IE 7 začne koncovým uživatelům Windows rozesílat v podobě automatických aktualizací. Lze však tato čísla vůbec porovnávat?
Blog Miroslava Suchého na Lupě: Firefox vs. IE: hra čísel

Crowdsourcing je stále poměrně nové slovo (v poměrně už zprofanovaném rámci tzv. Webu 2.0). Jeho význam je v zásadě velmi jednoduchý: máte-li práci, kterou nechcete či nemůžete zvládnout, nechte ji jiným, ochotným a schopným. Banální poučka získává v prostředí Internetu nový rozměr – nalezení takových lidí se stává skutečně jednoduchým. Samozřejmě je nutné přihlédnout i k charakteru činností, které Internet umožňuje, ale není i toto slušný pokrok?
Petr Mára: Crowdsourcing – ochočte si komunitu

Není to tak dlouho, co jsme se na Lupě věnovali případu podivných dotací z fondů Evropské unie ve prospěch „vzdělávacích“ projektů sdružení SPHV. Tento týden se kauzy chopila i celostátní média, jmenovitě Lidové noviny. Kolem celé události je však více otazníků, než by se na první pohled zdálo – penězi počínaje a údajným vykrádáním zdrojových kódů konče…
Jankův blog na Lupě: 13 milionová dotace pro SPHV konečně v masmédiích aneb Kdo komu vykradl kód

Webhosting je pro internetové podnikavce nepostradatelná služba (alespoň do doby, než si vydělají na vlastní server) a nabídky webhosterů jsou vděčným tématem zuřivých diskusí. Trendem dneška tak je snižování cen až na hranici ziskovosti. Nejlevnější použitelné tarify lze získat již za několik desítek korun. A přiznejme si: ač by cena neměla být jediné kritérium pro výběr webhostingové společnosti, přesto jsou peníze vždy až na prvním místě. Kolik ale zaplatíte za registraci či prodloužení domény?
Marek Táborský: Jsou levné varianty webhostingu opravdu tak levné?

Online video je na vzestupu. Vědí to nejen zakladatelé YouTube, kteří se dnes již hřejí v náruči Googlu, ale i další internetoví podnikatelé. Zakladatelé sítě Kazaa a výše zmiňovaného Skypu Niklas Zennstrom a Janus Friis vrhli do online televize, která by měla nabídnout zajímavý obsah pro diváky, fungující obchodní model pro provozovatele a inzerenty a v neposlední řadě nerozpoutá právní vášně kvůli nabízení nelegálního obsahu. Podaří se jim to? A může online televize vynášet více peněz než online telefonování?
Erik Getlík: Vydělá Venice na rozdíl od Skype peníze?

Gridová infrastruktura těží z možností, které jí nabízí rychlé a spolehlivé optické sítě. Pro objemné přenosy dat se využívají koncové optické cesty na úrovni vlnových délek. Spolehlivá infrastruktura musí ovšem také účinně spolupracovat s vyššími vrstvami TCP/IP.
Rita Pužmanová: Lambda gridy

Na to, že dostupnost a kvalita připojení v Česku pokulhává za vyspělým světem, na Lupě upozorňujeme téměř denně (ať už v článcích či ve vašich čtenářských příspěvcích). Jaké je však statistické vyjádření této situace – kolik českých rodin má přístup na Internet a vlastní počítač a co brání větší penetraci připojení? Jaký typ připojení dominuje? A jak si vedou Češi jako jednotlivci?
Jan Ambrož: Češi a připojení k Internetu, léta páně 2006

BRAND24

Téměř všichni provozovatelé webů hledají cesty, jak zvednout denní počet návštěvníků stránek. Zkoušejí různé optimalizace pro vyhledávače, kupují bannerovou nebo proklikovou reklamu (např. Sklik.cz, výměnné odkazy atd.), platí si pozice ve vyhledávačích atd. Hledají stále nové návštěvníky. Proč ale nepozvat na vaše stránky zpět bývalé návštěvníky?
Dominik Formánek: Dnešní praxe opt-in seznamu

Jak jsme již zmínili výše, poskytovatel Volný už provozuje svoji IPTV v pilotním provozu, který chce převést na řádný komerční provoz již na přelomu nového roku. Své internetové vysílání chtějí spustit i Radiokomuni­kace, i když o něco později a spíše jako doplněk k zemskému vysílání. Chtějí se přitom soustředit spíše na obsah na žádost a zcela nové programy. Je 5000 uživatelů již běžící služby O2 TV málo, nebo naopak více, než předpokládal plán?
Jiří Peterka: IPTV u kulatého stolu

Těšíte se na nabídku IPTV od dalších poskytovatelů?

  • Ano, čekám na ni.
    17 %
  • Ano, ale nic moc od toho nečekám.
    14 %
  • Ne, už IPTV mám.
    3 %
  • Ne, je mi to jedno.
    64 %
  • Nevím.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).