Hlavní navigace

Týdenní revize: odhalený potenciál českých portálů i uživatelů

21. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
V uplynulém týdnu jsme měli možnost posoudit české uživatele Internetu hned z několika úhlů pohledu: vybavenosti technologiemi a náklonnosti ke sportu. Microsoft vypustil nový Internet Explorer, analyzovali jsme situaci českých portálů a našeptávačů a znovu zhodnotili přínos portálu Prahy 1. Dáte šanci webovým kancelářským aplikacím?

Phishingový útok na klienty České spořitelny rozdráždil média diskusemi o úrovní zabezpečení internetového bankovnictví českých peněžních ústavů. Povyk kolem celé události byl však dost možná do značné míry přehnaný – i když na podvodný e-mail několik lidí naletělo, celková škoda zřejmě nebude velká – právě díky dobrému zabezpečení na straně České spořitelny.
Vojtěch Bednář: Veliká kulatá mýdlová věc

Pokud letošní Invex někoho potěšil, byli to především jeho mladší návštěvníci. Kdysi spíše „obchodní“ veletrh i díky Digitexu určitě omládl a nasměroval se více ke hrám, zábavě, domácnostem, ale také médiím. Hitem byla letos navigace, která získala nejvíce Křišťálových disků. Počítač se konečně stal osobním a rozhlas začal fušovat do řemesla televizi. Co to však znamená pro budoucnost Invexu – a jeho návštěvníků?
Jiří Peterka: Stalo se: Invex omládl

Dobré internetové připojení se (ač by se z reklam poskytovatelů mohl zdát pravý opak) zdaleka neměří pouhým počtem megabitů za sekundu. Bez dobré odezvy, ohleduplné Fair use politiky (FUP), kvality linky a dalších klíčových vlastností vám bude „tlustá roura“ k ničemu. Které parametry jsou tedy pro kvalitu dobré přípojky důležité a proč?
Blog Miroslava Suchého na Lupě: Internet-LupaScore2010 80%

Rozdělení sil na českém Internetu již dlouhou dobu vypadá dosti stabilně. Oblíbené souboje v poměřování návštěvnosti a soupeření o „jedničku“, „dvojku“, „trojku“ se až donedávna zdály být minulostí. Jejich nové kolo však v souladu se svým sloganem „zrestartoval“ Atlas. Jaké jsou skutečné pozice velkých hráčů v jednotlivých hlavních segmentech? Jak jistá je první pozice Seznamu? A může Atlas v blízké době dohnat a předehnat Centrum?
David Antoš: Zahýbá restart Atlasu českým Internetem?

Náš seriál o DoS (Denial of service) útocích se setkal s vaším velmi kladným hodnocením, což nás samozřejmě těší. V posledním dílu jsme se podívali na nejmodernější reflektivní a zesilující útoky. Jde o nebezpečné typy útoků, které dovolují zahltit linku oběti, i když má větší kapacitu než vaše linka. Podívali jsme se konkrétně na útoky Smurf, Fraggle, TTL Expiration, SYN Flood a DNS Amplification Attack. Poslední jmenovaný útok je zvláště nebezpečný a lze jej považovat za novinku.
Martin Haller: Denial of Service útoky: reflektivní a zesilující typy

Paypal nedávno otevřel své účty i českým uživatelům, což pro místní zanedbané prostředí mikroplateb znamená opravdu hodně. Aktuálně můžete mít účty u Paypalu i v českých korunách, a tak je nyní míč na straně zejména českých obchodníků. Jak však počítat na svém virtuálním účtu s DPH a dalšími daněmi? Vztahují se až na okamžik převodu na bankovní účet?
Nishkamův blog na Lupě: Prvni platba PayPal – otazky kolem ucetnictvi

S blížícími se volbami se náhle začaly objevovat smělé projekty radnic, aspirující na „lídry Internetu“ a průkopníky e-governmentu. Jedním z nich byla i Praha 1, která svůj záměr vybudovat městský „grid“ ohlásila dlouho předem. Jeho realizace však bude záviset zejména na kontinuální přízni vedení radnice. A nebude to lehké: náklady ve výši desítek milionů a zajímavá technická realizace…
Daniel Dočekal: Praha 1 internetovým průkopníkem v České republice?

Mají webové kancelářské balíky budoucnost? Těžko odhadovat, každopádně dikuse o nich nenápadně sílí a softwaroví giganti s tímto trendem začínají počítat. V našem seriálu o online kancelářských aplikacích jsme se proto rozhodli zmapovat schopnosti těchto současných aspirantů na kancelářkou revoluci. V posledním dílu jsme se podívali na webové kalendáře a „kecálky“. A jsou předpovědi o jejich budoucnosti realistické?
David Antoš: Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope? (3/3)
Blog Michala Káry na Lupě: K čemu je kancelář na webu

Náš další úspěšný seriál se týká architektury výpočetních sítí typu „grid“. Dosud jsme hovořili o architektuře gridu, jeho specifických vlastnostech a softwarové podpoře přístupu uživatelů ke gridovým aplikacím. Zatím jsme se ale nevěnovali jedné zásadní součásti gridu, síťové infrastruktuře. Přitom bez rychlých a spolehlivých přenosových cest by grid nikdy nemohl sloužit svému účelu.
Rita Pužmanová: Gridové sítě

Záložkovací služby mohou pro některé uživatele působit poněkud nadbytečným dojmem, avšak pro velkou řadu jiných jde zjevně o užitečného pomocníka pro pohyb na webu. Nejznámějšího zástupce, del.icio.us, koupilo loni Yahoo a i ostatní portály se snaží na tuto vlnu naskočit. Samozřejmě i Google, jehož Google Bookmarks není zase tolik propagovaný, kolik by si možná zasloužil. Proč? Protože dodržuje záložkovací desatero.
Jilmův blog na Lupě: Konečně použitelné záložkování

Úroveň a rozšířenost informačních technologií v České republice je častým a vděčným objektem kritických úvah. Dostupnost broadbandu je slabá, rozšířenost počítačů rovněž, ochota střední a starší generace učit se novým technologiím často problematická. Zatímco mobily jsou běžnou součástí lidské výbavy, počítače na svou „všednost“ stále čekají. Počítač vlastní 36 procent českých domácností. Počet uživatelů počítačů však stoupl od roku 2003 o třetinu.
Jan Ambrož: Češi a informační technologie, léta páně 2006

Postupný vývoj na poli prohlížečů donutil Microsoft k dlouho očekávanému protitahu a přivedl na svět nový Internet Explorer verze 7. Ten disponuje některými novinkami (nejen pro vývojáře) a zlepšeními a ač nejde ve srovnání s jeho konkurenty o velkou revoluci, podle všeobecného očekávání si IE 7 získá rychle nezanedbatelný tržní podíl. Českou verzi můžeme očekávat 8. ledna 2008, nainstalujete si anglickou verzi dříve?
Jiří Macich: Na Internetu se objevil Internet Explorer 7 (aktualizováno), Český Internet Explorer 7 vyjde v lednu a Internet Explorer 7 a podpora vyhledávačů
Blog Miroslava Suchého na Lupě: IE7 je oficiálně venku

O vlastnostech českých internautů se kromě jejich technologické výbavy dá zjistit překvapivě mnoho. Je však možné najít rozdíly v životním stylu uživatelů Internetu podle míry jeho využívání, případně u neuživatelů Internetu? Ukazuje se, že internauti nejsou žádní peciválové, především mladší lidé s vyšší mírou používání Internetu tráví zároveň hodně času mimo domov s přáteli a uživatelé Internetu ve všech věkových kategoriích sportují více než jeho neuživatelé. A jak jste na tom vy?
David Šmahel: Uživatelé Internetu: vzhůru za sportem! 

BRAND24

Luštíte rádi hádanky? A kryptografické? Jednu takovou jsme pro vás na víkend připravili a přestože původní velkou motivací bylo tričko Lupy pro prvního úspěšného luštitele, který se však objevil už během včerejška, můžete se do luštění pustit tak jako tak. Třeba se naučíte něco, co se vám v nebezpečném světě Internetu ještě může hodit…
Pavel Houser: Hádanka na víkend: homofonní šifra

Našeptávač je lehce poetické označení pro prediktivní nápovědu vyhledávačů. Ten vám při psaní nabízí varianty dotazů, které před vámi zadávali jiní uživatelé. Pro majitele webů a vyhledávačů může jít o velmi užitečný nástroj, ale jak je to z pohledu uživatelů? Našeptávače však také ovlivňují způsob, jakým lidé pomocí vyhledávačů hledají. Co všechno můžeme vyčíst ze statistik Našeptávače od Seznamu a které fráze zajímají nejvíce lidí?
David Antoš: Co nám poví Našeptávač?

Používáte při hledání našeptávače?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).