Hlavní navigace

Bodování lidí v Číně, reforma copyrightu i DVB-T2. Co jste v roce 2018 na Lupě nejvíc četli?

1. 1. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Unikátní reportáže, rozhovory, praktické info o eObčankách i pochyby o AI. Která témata vás v roce 2018 na Lupě nejvíce zaujala? Připomeňte si nejpopulárnější texty.

Na přelomu roku tradičně rekapitulujeme, co důležitého a zajímavého se událo na českém internetu. Komu se dařilo a komu ne? Pohled na uplynulých dvanáct měsíců přináší Ročenka 2018

Svoboda internetu, vývoj v českém e-governmentu, situace na telekomunikačním trhu i přechod na DVB-T2. Také v roce 2018 jsme se na Lupě snažili sledovat vše podstatné, co se děje na českém i světovém internetu. Které témata jste ale nejvíce četli vy, naši čtenáři?

Tradiční hitparádu nejčtenějších textů přinášíme letos ve třech částech: nejprve se můžete podívat na seznam dvaceti nejčtenějších článků na Lupě, pak na pětici nejsledovanějších fotoreportáží a nakonec na desítku nejpopulárnějších článků DigiZone.

TIP: Lupa.cz letos oslavila 20 let od svého založení. K výročí jsme připravili rozsáhlý speciál, který se pokoušel odpovědět na otázku, jak si představujeme internet na dalších 20 let.

Nejčtenější články roku na Lupa.cz

Nejvíce jste v roce 2018 na Lupě četli komentář Dana Dočekala ke žhavému tématu: chystané zásadní reformě autorského práva v EU. Připravovaná směrnice obsahuje zejména dva kontroverzní body: v článku 11 má dát online médiím právo požadovat licenční poplatky byť za krátké úryvky jejich textů. A článek 13 v podstatě požaduje povinné zavedení filtrů, které mají zajistit, že se na webech nebude objevovat pirátský obsah. Vyjednávání o konečné podobě normy se koncem roku zadrhlo a tématu se tak určitě budeme věnovat i v roce 2019.

Další dvě příčky žebříčku obsadily tradičně vyhledávané texty: přehled aprílových vtípků na českém i světovém internetu a seznam tuzemských e-shopů zapojených do slevové akce Black Friday.

Čtvrté místo si odnáší unikátní reportáž Honzy Sedláka z Číny, kde vláda testuje tzv. „social credit system“. Úřady sledují a bodují chování občanů jak v online světě, tak ve veřejném prostoru, kde mají nainstalovány stovky milionů kamer. Kdo má málo bodů, může mít problém s dostupností některých služeb. „Nemožnost koupit si jízdenku na vlak je jednou z ukázek toho, jak může nízké skóre život v Číně negativně ovlivnit. Liwei také nemá šanci koupit si letenku a problematické to zřejmě bude mít i s dalšími službami. Jeho skóre není příliš slavné. Z maximálních možných 950 bodů je v současné době na zhruba polovině. ‚Zatím jsem nepřišel na to, jaká je přesně metodika toho, jak a kolik bodů se vám za co strhává,‘ krčí Liwei rameny,“ popisuje ve své pozoruhodné reportáži Honza Sedlák.

TIP: Na Lupě jsme v roce 2018 začali více experimentovat s videorozhovory a podcasty. Podívejte se například na to, jak rok 2018 v technologiích hodnotí redaktor Deníku N Petr Koubský:

Rozhovory si můžete poslechnout také jako podcast (odkaz najdete v každém článku s videem). „Naladit“ si ho můžete také přes iTunes, Spotify a další služby, které to umožňují.

Pátým nejčtenějším textem je tradičně komplexní zhodnocení elektronických občanek, které český stát začal v roce 2018 vydávat. Autor je jasný: Jiří Peterka, který se tuzemskému e-governmentu věnuje soustavně a do hloubky.

Když už jsme u těch autorů, jsem rád, že s námi v roce 2018 začal soustavněji spolupracovat výborný telekomunikační novinář Ondřej Vyhnanovský. Do Top 20 se probojoval s komentářem k výměně Ondřeja Malého za Ivana Pilného na ministerstvu průmyslu. „Odvolání Ondřeje Malého z pozice náměstka ministryně průmyslu a obchodu ČR pro internetizaci je škoda. Ne kvůli Ondřeji Malému, ale kvůli nám všem. A bohužel také znovu ukazuje, že telekomunikace a celé ‚digitálno‘ politiky zajímá, jen když se jim hodí do volebního krámu,“ píše mimo jiné.

A určitě jste zaznamenali, že se (staro)novým členem redakce stal Karel Wolf, jehož odborné texty na téma kryptoměny a Bitcoin patří k tomu nejlepšímu, co můžete v této oblasti v českých médiích číst. Na dvanácté příčce se tak umístil například jeho text o tom, proč padá kurz Bitcoinu a zda je to jeho konec.

Tady je kompletní žebříček 20 nejčtenějších textů na Lupě v roce 2018:

  1. Reforma copyrightu a článek 13: Způsob, jak zničit dnešní podobu internetu
  2. Aprílový přehled: Česko za 100 let, postele Uloz.to či plyšový router
  3. Black Friday 2018: velký seznam českých e-shopů se slevami
  4. Nekoupíte jízdenku, nepořídíte byt, kamery jsou všude. Čína testuje dystopické sociální skóre
  5. Jaké jsou a jak fungují nové elektronické občanky?
  6. Nestřílejte specialisty aneb Co způsobilo rozsáhlý databázový výpadek v Alza.cz
  7. David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat
  8. GDPR last minute: Co všechno je osobním údajem?
  9. Hlučný náměstek Malý končí, nastupuje Pilný zastánce operátorů
  10. Tomáš Mikolov (Facebook): Siri, Cortana či Alexa jsou vlastně hloupé. Západu může ve vývoji AI ujet vlak
  11. GDPR last minute: Musí firmy posílat e-maily s žádostí o nový souhlas se zpracováním údajů?
  12. Proč padá kurz Bitcoinu a je to jeho konec?
  13. Jak funguje a co nabízí Portál občana?
  14. Únik dat z Nevyhazujto.cz aneb Co se dá zjistit, když máte v heslu název webu
  15. Elektronické podpisy: v září skončí výjimka, budou úředníci připraveni?
  16. Nokia zažívá úspěšný comeback. Už poráží HTC či Lenovo a chce mezi největší výrobce světa
  17. Mladí, ale i otcové od rodin. Podívejte se, jak Číňané tráví životy ve videoherních barech
  18. Prvních 1000 kilometrů aneb Zážitky pražského elektrokoloběžkáře
  19. Státe, prosím, omez mě, volá šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Zbláznil se?
  20. Skutečně Google sleduje polohu uživatelů i poté, co si sledování vypnuli?

Žebříček samozřejmě berte trochu s rezervou: starší texty jsou poněkud zvýhodněny, protože mohou sbírat návštěvnost delší dobu než čerstvější články.

Obraz někdy vydá za tisíc slov

Jako bonus nabízíme také přehled pěti nejsledovanějších fotogalerií, které jsme v uplynulém roce vydali.

Nejvíce zájmu vyvolala galerie Honzy Sedláka z obří prodejny starých počítačů v americkém Seattlu. Křemíkové nebe existuje, psal Honza ve své reportáži:

Také nástup elektrických koloběžek Lime do pražských ulic jsme zaznamenali nejen slovem, ale i obrazem. V žebříčku nejčtenějších textů také bodoval text popisující zkušenosti jednoho pražského elektrokoloběžkáře.

Peklo zamrzlo a alespoň část pražského metra se po letech vyjednávání a výmluv dočkala pokrytí mobilním signálem. V unikátní fotoreportáži jsme nahlédli do technologického zákulisí a přinesli jsme svědectví o tom, jak se v tunelech taková telekomunikační stavba provádí:

V Praze proběhl první ročník mezinárodní akce pro geeky a bastlíře Maker Faire a my u toho nemohli chybět:

A do pětice všeho dobrého: Honza Sedlák se na svých zahraničních cestách podíval do „hlavního města Microsoftu“. Adresa: One Microsoft Way, Redmond, USA. Vítejte na exkurzi:

Nejčtenější články roku na DigiZone

Od února 2018 je součástí Lupy také specializovaná sekce DigiZone. Původně šlo o samostatný web, který jsme s Lupou spojili (pokud vás zajímají důvody, shrnuli jsme je v oficiálním oznámení). DigiZone se věnuje dění na rádiovém a televizním trhu, digitálnímu vysílání, IPTV, internetovému videu a příbuzným tématům.

Primárním tématem roku 2018 ale samozřejmě byl nadcházející přechod na vysílací standard DVB-T2. Je to vidět i na přehledu nejčtenějších textů DigiZone. Sedm z deseti se týká právě DVB-T2. Do první desítky se probojoval také profil opensource mediacentra Kodi, rozbor přínosů a záporů nového set-top boxu O2 TV či recenze dabingu seriálu Big Ben.

ebf 24 - tip duben

Tady je celý žebříček deseti nejčtenějších textů na DigiZone v roce 2018:

  1. Hledáte set-top box pro české DVB-T2? Prostudujte si to nejlepší z našich loňských testů
  2. Jak se povedl nový dabing seriálu Big Ben? Koleduje si o ban…
  3. Satelitní operátoři shrnuli své výhrady k plánované podobě přechodu na DVB-T2
  4. Deset NEJvhodnějších set-top boxů pro příjem nového vysílacího standardu DVB-T2
  5. Přechod na DVB-T2 se dostává do další fáze. Co zatím přinesl divákům?
  6. Povedl se nový set-top box od O2 TV? Nabízíme jeho test i srovnání s přístroji nové generace
  7. Deset NEJvhodnějších televizorů pro příjem nového digitálního vysílání DVB-T2
  8. Jak vznikl, co znamená a jaká budoucnost čeká opensourcový fenomén Kodi
  9. Vlastnosti televizních signálů ve stávajícím DVB-T a v novém standardu DVB-T2
  10. Česká televize spustila pilotní DVB-T2 síť se všemi svými programy v HD. Jak se přechod povedl?

Tolik přehled nejčtenějších textů letošního roku. Věříme, že nám zachováte přízeň i v roce 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).