Hlavní navigace

Rok 2018 v českých startupech: Velké investice a nákupy ze zahraničí a první Češi ve Y Combinatoru

28. 12. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Rawpixel / Depositphotos.com
Rostou také ambice českého kapitálu za hranicemi. Jaké startupy letos stálo za to sledovat a které se vyplatí sledovat v roce 2019?

Na přelomu roku tradičně rekapitulujeme, co důležitého a zajímavého se událo na českém internetu. Komu se dařilo a komu ne? Pohled na uplynulých dvanáct měsíců přináší Ročenka 2018

Několika tuzemským startupům se letos dohromady podařilo v zahraničí posbírat desítky milionů dolarů a došlo také na akvizice. Posiluje i tuzemský kapitál, který se jeho držitelé nebojí investovat i mimo českou domovinu.

Růst českého kapitálu můžeme pozorovat i přesto, že Světová banka upozorňuje, že v Česku do startupů investuje převážně malá skupina vysoce bohatých osob. Nejsou ani potřeba peníze státu, který po útrapách nakonec zrušil plány na přípravu Národního inovačního fondu.

Velké prodeje a investice ze zahraničí

Zakladatel společnosti Zoom International Šimon Vostrý potichu postavil malou firmu Ytica, kterou za asi 50 milionů dolarů získalo americké Twilio. Ytica dělá software na rozpoznávání emocí zákazníků, kteří komunikují s pracovníky kontaktních center. Ytica vznikla jako spin-off Zoomu, jehož peníze použila na svůj rozjezd.

V Česku nakupoval také další významný americký hráč v enterprise softwaru. Cloudový Workday za nespecifikovanou částku získal mladý startup Stories, který do té doby operoval se základní investicí 15 milionů korun od firmy Logio. Workday nyní na tomto základě staví pražský vývoj. O Stories a jeho datovém nástroji pro Lupu dvakrát hovořil spoluzakladatel Filip Doušek.

Firma Sapho sice není stoprocentně česká, hlavní vývoj ovšem od začátku stavěla v Praze se zásadním zastoupením českých inženýrů. Sapho bylo v listopadu za 200 milionů dolarů prodáno do rukou Citrixu. Ten díky tomu rozšíří své nástroje pro modernizaci korporátních legacy aplikací.

Své investice z kategorie série A se dočkal brněnský Codasip, který získal 10 milionů dolarů. Ta navazuje na předchozích 2,8 milionu dolarů. Codasip mimo jiné vyvíjí vlastní procesory postavené na otevřeném standardu RISC-V. To k investici přimělo i Western Digital, který RISC-V ve svých produktech nasazuje. Na sérii A se podílelo i české Credo Ventures.

Na 10 milionů dolarů si přišel také původem český ShipMonk, který zároveň podle časopisu Inc. patří mezi 30 nejrychleji rostoucích firem ve Spojených státech. ShipMonk firmám zajišťuje kompletní servis kolem logistiky a doručování a vracení zásilek spojených s jejich e-commerce byznysem.

Peníze ze zahraničí rovněž nese ProductBoard, který získal osm milionů dolarů. Na financování se opět podílí Credo a také další české fondy Reflex Capital a Rockaway Capital, ovšem hlavní roli hraje slavný Kleiner Perkins Caufield & Byers ze Silicon Valley. ProductBoard už dříve získal 1,7 milionu dolarů a mezi zákazníky má třeba Dell.

Na 4,4 milionu eur od polské skupiny Agora si pak přišel brněnský ROI Hunter. Ten se svým SaaS nástrojem pro počítání návratnosti investic do marketingu chce dále expandovat do zahraničí. Agora, která v Polsku vydává například noviny Gazeta Wyborzca, by v ROI Hunter postupně měla získat až 24 procent.

První Češi ve Y Combinatoru a nakupující Avast

Český projekt Supernova je vůbec první, kterému se podařilo dostat do akcelerátoru Y Combinator. Vedle řady služeb a kontaktů získává výměnou za sedmiprocentní podíl ve firmě částku 150 tisíc dolarů. Vývojářský nástroj Supernova umožňuje převádět design aplikací do kódu.

Jednou z nejvýraznějších letošních akvizic je odkup mobilních vývojářů INLOOPX (Inloop) ze strany Avastu. Ten tak navazuje na dřívější akvizici Inmite a tímto způsobem si staví mobilní či IoT týmy. Nakupoval také Prusa Research, který získal českého výrobce 3D tiskáren Futur3D. Na tomto základě byla představená tiskárna Original Prusa SL1 s novou technologií tisku.

Tomáš Čupr navýšil podíl ve službě Rohlík.cz a nyní už drží téměř 60 procent. Zbytek vlastní Enern, Miton a Petr BorkovecRohlík má letos zároveň poprvé skončit v zisku. Ten má být kolem 30 milionů při obratu 2,4 miliardy korun.

Do provozního zisku se poprvé dostali Socialbakers, konkrétně za rok tvoří 55 milionů korun. Kumulovaná ztráta každopádně tvoří téměř 700 milionů. Výnosy rostly na 804 milionů a dalších téměř 300 milionů je evidovaných jako výnosy příštích období.

Brněnský Y Soft dosáhl na důležitý milník a letos vykáže tržby kolem jedné miliardy korun. Je to meziroční růst asi o 28 procent. Další růst mají zajistit 3D tiskárny, které prozatím hrají nepatrnou roli.

Růst zaznamenává také Windy Iva Lukačoviče. Každoroční přírůstky uživatelů mají být okolo 300 procent. Windy proto hledá další zaměstnance, mezi které rozděluje podíly.

Aktivní čeští investoři

Credo Ventures patří mezi zřejmě nejlépe a nejaktivněji cílící české fondy. Už dříve se mu podařilo prodat Apiary a Cognitive Security a fond se postupně zaměřuje i na silné zahraniční investice. Takto se „přichomýtlo“ k sérii B v hodnotě 153 milionů dolarů vložených do rumunského UiPath. Tato společnost je jedním z evropských jednorožců, tedy startupů s hodnotou přes miliardu dolarů. Credo má dále v ruce investici 25 milionů eur do německých Price f(x). SaaS software pro naceňování produktů vedle toho buduje hlavní vývoj v Praze, Brně a Hradci Králové.

Velice aktivní investiční skvadrou byl letos Pale Fire Capital zastoupený Janem Bartou, Dušanem Šenkyplem a Davidem Holým. Ti vložili peníze do zemědělského IoT projektu Agdata.cz, společně s Martinem Rozhoněm získali 25procentní podíl v kulinářském Scuk.cz, za jejich přispění startuje srovnávač cen nemovitostí Valuo.czdesítky milionů korun tečou firmy Roivenue zaměřující se na počítání návratnosti investic do marketingu a trio také získává prozatím 10procentní podíl v Mobilním rozhlasu. Pale Fire Capital také vložil 600 tisíc eur do projektu Zuri, za kterým stojí Michal Illich a který chce vytvořit bezpilotní letadlo s vertikálním vzletem.

Dalším velmi aktivním subjektem je Reflex Capital Ondřeje Fryce. Ten letos navýšil podíl v Apify, což startup ocenilo na 120 milionů korun, seed investice putovala do Samepage, která původně vznikla v rámci Kerio Technologies a Shopsys použije získaných 10 milionů na zahraniční expanzi. Fryc také společně s Josefem Matějkou investoval do atrakce Golem VR.

Hodně se toho děje rovněž u Mitonu. Internetový cirkus vykoupil podíly Jiřího Hlavenky a Olivera Dlouhého ve službě IdeálníNájemce.cz a svoji prezenci tak navýšil na 46 procent. Módní Glami.cz, které spadá do portfolia Mitonu, získalo řeckou obdobu Ntynomai.gr a operuje už tak ve více než deseti zemích. Miton se zároveň zbavil menšinového podílu v polském módním e-shopu Domodi.pl a věnovat se chce právě značce Glami. V Polsku Miton naopak prezenci posílil díky investici dvou milionů dolarů do Displate. Další peníze přihodilo Credo.

Vedle toho Miton dal stovky tisíc eur do projektu Sense Arena, který se zaměřuje na výuku hokeje ve virtuální realitě. Později se připojil také hráč z NHL David Pastrňák a hokejový agent Aleš Volek.

PPF, ČEZ a další

Nespecifikovaná částka v rámci seed kola přitekla do dejvických Manta. Na investici se podílí německé Senovo společně s Credo Ventures. Českou automatizaci mapování datových toků v sítích už využívá třeba PayPal, Comcast nebo banky z Wall Street.

Již zmiňovaná jména kolem Reflex Capital a Credo Ventures a Martin Rozhoň vložila peníze do služby uLékaře.cz, která zajišťuje online konzultace s lékaři.

Do startupu Gamee, který mimo jiné vytváří oficiální hry pro Telegram nebo Facebook Messenger, putují peníze z Vídně. Neurčenou částkou přispěl tamní capital300. Gamee už dříve posbíralo 2,8 milionu dolarů.

Věci se dějí i u dvou tuzemských startupů zaměřených na služby kolem online cestování. Brněnské Kiwi.com získalo menšinový podíl v izraelské firmě AeroCRS. Díky tomu se mají navýšit letové kombinace a zvýšit traffic na webu. Pražský Davinci Travel System získal takzvanou bridge investici od Seedcampu, který vložil peníze třeba do Revolutu. Davinci TS zároveň vyhlíží větší investiční kolo. Rockaway Capital zase vedl investiční kolo do německé firmy Voya. Rockaway už dříve koupil Invia Group a díky Voya chce rozšířit své cestovatelské aktivity.

BRAND24

Zájem o startupy lze vidět také ze strany velkých českých kapitalistů. Skupina PPF vedla investiční kolo v hodnotě 80 milionů dolarů do londýnské online služby Culture Trip vytvářející a spravující turistický obsah. ČEZ pak skrze fond Inven Capital jako hlavní investor vedl sérii B ve výši 21 milionů dolarů, které putovaly do francouzského Cosmo Tech.

Miliardář Petr Bouška zase společně s dalšími investory vkládají peníze do Datasapiens, kteří pracují s analýzou velkých dat. Do online prostředí vstupuje i další „offline“ podnikatel. Jiří Jírovec, jenž vlastní jednoho z největších dealerů vozů BMW v Česku, získal 34 procent v agregátoru automobilů Carismo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).