Hlavní navigace

Český Internet v roce 2013 (1): DDoS útoky na ČR, flat tarify i prodej Centrum Holdings

7. 1. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Zajímavé, důležité, podstatné i jinak vybočující dění na českém Internetu v roce právě uplynulém měsíc po měsíci. Podívejte se na klíčové události loňského roku s odstupem.

_________________________­______________
Leden 2013

Nejenom v Čechách máme negramotné politiky. Viz Gašparovič objavil nový denník RSS

Pokud nerozumíte jasně, tak „nová“ a „bezpečná“ pražská OpenCard samozřejmě není bezpečná. Stejně jako předchozí verze je hacknutelná. Viz MILKING THE DIGITAL CASH COW

České e-shopy v roce 2012 utržily rekordních 43 miliard Kč a jenom ve vánoční nákupní horečce mělo jít o 17 miliard korun.

Po mnoha letech čekání to vypadá, že konečně začíná růst trh s e-knihami. Viz Češi loni koupili čtyřikrát víc e-knih než před rokem, na trh už míří i zbývající vydavatelé

ÚOHS došel k názoru, že mobilní trh není konkurenční. Nepodařilo se ale získat žádné důkazy o kartelu a tak „specifický trh“ zůstane specifickým po celý rok 2013. A jak už víme, mírnou revoluci přinesou „flat“ tarify a rozmach pseudovirtuálních operátorů.

Volební boj zuřil tak silně, že o účet na Facebooku přišel Matěj Hollan. Vehementně se řeší, jestli o výsledku prvního kola prezidentských voleb rozhodly či nerozhodly sociální sítě. A Peter Lelovič později říká, že ani náhodou.

Lupa redesignovala a zahájila experimentování s flattrovacím tlačítkem.

Rozhovor s Danielem Gruntem ukazuje, že někteří lidé se nikdy nezmění a zůstanou setrvale odtržení od reality. V průběhu roku se to ukáže ještě několikrát, později hlavně památným bojem proti ošklivému imperialistickému Applu, kterému „české seriály nedáme!“

Několik webů ministerstva obrany vyřadili hackeři a na stránkách pochodovali tučňáci. Ani po roce nevíme nic víc než v lednu 2013. Takže „neznámí hackeři“.

Další lednové zajímavosti

_______________________________________
Únor 2013

Objevují se informace o tom, že Seznam chystá „televizní projekt“ s přídomkem „pro líné a unavené“. Na konec současné podoby Stream.cz si ale budeme muset počkat až skoro na konec roku 2013.

Soud nařídil hlavní líčení v kauze Tojecool.cz, policie případ neuzavřela a o pár měsíců později sice žalující soud prohraje, ale jeho odvolání znamená, že se vydavatelství Internet Info (vydavatel Lupy – pozn. redakce) a Daniel Dočekal (autor tohoto textu – pozn. redakce) někdy v roce 2014 a dále můžou těšit na další soudy. A policie, která mezitím financování webu prověřuje, ještě ani v lednu 2014 své vyšetřování neuzavřela.

V únoru jsme se ptali, zda Hrozí českým webům, že budou muset vyžadovat souhlas s využitím cookies? S ročním odstupem víme, že sice asi hrozí, ale taky nehrozí. Sušenkový nesmyslný zákon Evropské Unie stále nějak šumi do vytracena.

Michal Klíma, bývalý šéf vydavatelství Economia, se vrací na český mediální trh s vydavatelstvím Tablet Media. Jak název napovídá, chce vydávat tituly určené jen pro tablety.

Na Hypersleva s.r.o podán návrh na insolvenci, hypersleva.cz mimo provoz. A to se prý „snažili do poslední chvíle“.

Firma Profimedia stále pokračuje v pochybných praktikách automatizovaného vymáhání peněz tam, kde na vymáhání nemá právo. A nic nepomůže na to znovu ukázat prstem, bude v tom pokračovat nadále i v průběhu celého roku.

iDnes označil sám sebe za „jedničku mezi zpravodajskými servery“. Což jde snadno, stačí do čísel započítat všechno možné a rázem vše vypadá jinak než to je.

Další únorové zajímavosti

_______________________________________
Březen 2013

Spuštěno eXtra.cz, spojené se jménem Jan Barta, vysokou podobností se Super.cz a masivním generováním návštěvnosti. A samozřejmě bulvárním obsahem.

Česká média zaplavily vlny DDoS útoku, přicházel z Ruska a ukázal několik věcí. Jednak to, že se bez českých internetových médií obejdeme. Také to, že se proti DDoS většina z nich nedokáže bránit. A nakonec to, že nikdy nepřijdeme na to, odkud vlastně opravdu útok přicházel (byť i Seznam.cz ukazuje prstem na Rusko). A hlavně proč útoky přišly. Po ataku na média mimochodem následoval útok i na weby bank a mobilních operátorů.

Změna SEO Expert na Česká vývojová? Klasický způsob, jak unikat věřitelům aneb proč podnikat s čistým štítem. Ono se přece nabízí tolik možností jak kličkovat.

Zrušení mobilní aukce. To panečku bylo téma. Viz například Je 20 miliard skutečně tak moc, aby se musela rušit aukce? Ano i ne

Vláda schválila Digitální Česko 2.0, přístup k rychlému internetu má mít každý Čech a jak už víme, stejně jsou tyhle strategie jenom formalita. A co teprve vlády.

Nezapomentutelný rozruch okolo týdeníku Agenda skončil tím, že prý Týdeník Agenda byl prý virálem, který má vzbudit diskusi o citacích v médiích. S odtupem mnoha měsíců můžeme konstatovat, že sice vyvolal pozornost, ale diskuse o citacicích v médiích se nedostavila. Tak trochu #fail roku 2013. A možná jedne komentář – čtěte v Jiří Hlavenka: Týdeník Agenda – špatný podnik, vtipná provokace a křivé zrcadlo.

Asi nejlépe demonstruje vztah k autorskému právu přístup serveru Novinky.cz – Novinky.cz: Když nejde autora na YouTube najít, čekáme, zda se ozve. Ano, rozumějte tomu správně. Novinky.cz prostě cokoliv nejprve ukradnou a pak čekají, jestli se okradený ozve.

V Česku se chystá balíková revoluce, pro zásilky budeme chodit do automatů a dnes už víme, že balíková revoluce se nekoná. Zůstala navíc taková poněkud podivná pachuť.

Další březnové zajímavosti

_______________________________________
Duben 2013

15 let Lupy, aneb jak se za ta léta změnil český Internet? je asi vhodné připomenout, když už tedy Lupa.cz slavila patnáct let. Patří k tomu pár dalších vzpomínkových článků: Jaký byl Internet v roce 1998? Bojovalo se proti monopolu a vznikla Lupa a Marek Antoš: Kdysi jsme zapomínali, Google si na vás ale pamatuje vše například. Případně ještě Jak vypadal český Internet před 15 lety? Připomeňte si weby z roku 1998

Kauza Tojecool.cz: soud zamítl žalobu na vydavatele Lupy a Daniela Dočekala a i zde je nutné dodat, že žalující se odvolal a vše bude tedy pokračovat.

Ze svérázného videa EU pro studenty za 21 tisíc eur je náhle video soukromé je klasický příběh plýtvání veřejnými penězi, vykrucování se a neochoty komunikovat.

Jak se dařilo a daří slevovým serverům? Stále více se přibližují e-shopům a jak už víme (protože je rok 2014), nic dramatického se neudálo. Stále tu jsou, stále prodávají, stále se objevují podvody. A první desítka je na tom stále stejně dobře (nebo stále stejně špatně, záleží jak se na to chcete dívat). Ale pokud chcete čísla, tak ideálně viz Slevové servery v prvním čtvrletí: 690 milionů korun a růst

Na mobilním trhu se mimochodem objevilo menší zemětřesení: flat tarify. Viz Co přinesla blesková cenová válka, kterou operátoři považovali za nemožnou? a ještě lépe viz Jiří Hlavenka: O jedné mobilní revoluci, která se nekonala. Případně ještě Srovnáváme nové tarify mobilních operátorů: jde hlavně o chytrý marketing.

Hojně se probírá to, jestli Zdeněk Bakala koupí Centrum Holdings. A jak to nakonec celé půjde dohromady s Economií. Navíc se objevily první dohady o tom, že Amazon otevře v česku velký distribuční sklad. Což je s odstupem času legrační. Jednak proto, že některá média z toho udělal „vstup Amazonu do Česka a hrozbu pro české e-shopy“, ale hlavně kvůli tomu, jak to nakonec dopadlo. Amazon narazil buď na typicky českou byrokracii nebo na typicky českou neschopnost.

Ale zpět k Centrum Holding – na konci dubna Bakala skutečně koupi uskutečnil a později se Tomáš Búřil ptá: bude Centrum Holdings roztrháno na kusy?Jiří Hlavenka k tomu říká, že Economia a Centrum představují ve skutečnosti dokonalý sňatek

Důležitá otázka: Kdo vydělává na monopolu na státní data? a jak už s odstupem času víme, vyvrcholilo to celé dokonce soudem o data z „jízdních řádů“.

Do ulic vyrazí mapovací auta Seznamu a Google bude mít (alespoň v Česku) konkurenci ke StreetView. Viz Seznam.cz spustí obdobu StreetView a offline mapy pro Android a iOS

Parodie na pokračování aneb hackeři opět zaútočili na web státních maturit. Viz „Hackeři“ opět „útočí“ na web státních maturit, třetí rok maturit, třetí rok „útoku“ a tradičně platí, že provozovatelé to nejenom nedokázali vyřešit, ale o problémech se odmítají bavit. Hraní na mrtvého brouka napovídá, že žádní hackeři zřejmě nikdy nebyli.

Další dubnové zajímavosti

_______________________________________
Květen 2013

Opět se objevují tanečky a strkanice okolo Ulož.to (viz Jiří Srstka (Dilia): Uložto.cz nám jednostranně vypovědělo smlouvu) a tradičně platí, že všichni jenom mlží, případně vyhrožují, případně říkají, co už je na spadnutí. A skutek utek.

Vychází první číslo magazínu Adam čistě pro tablety a nebylo by to nijak zajímavé, kdyby o pár měsíců později tahle aktivita nezkrachovala. Což se dalo tak nějak čekat od samého počátku (o konci viz listopad a Placený český tabletový magazín Adam skončil po dvou číslech)

Takový trochu trojský kůň té Nově asi zůstal v domě… Viz ICQ se pokouší o comeback, ale Nova má s českou lokalizací značné zpoždění

Jak přežívat a pracovat v open space? Praktická pomoc pro kolegy z Economie se samozřejmě může hodit i pro jiné nešťastníky, kteří byly nastěhování násilně do open space.

A je také dobré připomenout květnové veselí okolo „dopravy zdarma“ či „nezdarma“ na e-shopech. Viz třeba Lubomír Pešák (T.S.Bohemia): na dopravu zdarma doplácíme, bereme ji jako marketing

Další květnové zajímavosti

_______________________________________
Červen 2013

Ke snaze Seznamu spustit televizi je vhodné dodat, že Google: YouTube je v Česku druhou největší televizí. Šlape Nově na paty.

Systém pochybných katalogů opět ožívá, tentokrát jako EU Business Register a ač je to nepochopitlené, v Česku jim každý rok naletí řada lidí.

Na webmailu Centrum Holdings se můžete ocitnout v cizí poštovní schránce a číst i posílat e-maily. Centrum Holdings ale odmítá, že by šlo o jejich problém. Viz Možná se dostanete do cizí schránky na Centrum Mail, účty jsou ale prý v bezpečí

Rdio vyrazilo do Čech, Moravy a Slezska, blíží se (další) hudební revoluce? Dnes už víme, že do Česka nakonec dorazilo i Spotify. A hudba je už také na Google Play.

Zítra asi něco koupím, napsal Babiš na Twitteru. Média z tweetu udělala zprávu dne a vše vstoupí do historie tím, jak dokázala z jednoho tweetu vytvářet ověřené a pravdivé… nesmysly. Babiš totiž nakonec koupil vydavatelství Mafra, jednání s českým Ringierem nedopadlo.

ebf - partner 1

APEK upozorňuje na další podezřelý e-shop – SmartExpert.cz a Podezřelé e-shopy ve velkém? Značka PUMA a stopy vedoucí do Číny a Padělek značkových sluchátek na Vykupto.cz. Prověřujte, co kupujete jsou třemi příklady toho, jak obezřetní musíte být (s čímž může pomoci Jak poznat podvodný e-shop? Tady je jedenáct příznaků, které napoví).

Další červnové zajímavosti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).